Reto atkaklumo rungtynėse – VPU pergalė

Vilniaus pedagoginis universitetas (VPU) reto atkaklumo rungtynėse namuose rezultatu 89:88 (22:27, 19:18, 20:23, 28:20) nugalėjo Šiaulių universiteto (ŠU) krepšininkus.

Dar prieš rungtynių pradžią vilniečių komandos treneris Algimantas Šatas apgailestavo, jog komandai negali padėti stipriausi universiteto krepšininkai, rungtyniaujantys profesionaliuose klubuose. Nepaisant to, pirmosios minutės gerokai sėkmingesnės buvo aikštės šeimininkams. Net neįpusėjus kėlinukui, VPU jau pirmavo 8:3. Tačiau toks pedagogų startas truko labai trumpai. Dviejų minučių atkarpą aštuoniese atvykę svečiai laimi net 12:1, padidindami pranašumą iki šešių taškų. VPU strategas paprašo minutės pertraukėlės ir į mūšio lauką meta naujus ginklus - Aurimą Lukauskį bei Edviną Dūdą. Tačiau vargu ar šis sprendimas pasiteisina - nors šeimininkų puolimas tampa įvairesnis, tačiau klaidos besiginant niekais verčia visas pastangas pasivyti priešininkus. Žiūrovų plojimų susilaukia du vienas po kito sekantys Jano Jurgo dėjimai, tarsi kviesdami komandos draugus dar labiau pasistengti. Pirmojo kėlinuko sirena nuskamba 27:22, pirmaujant šiauliečiams.

Situacija aikštelėje pernelyg nekinta ir antrojo ketvirčio pradžioje. Tiesa, keitimai svečių komandoje šiek tiek išbalansuoja iki tol užtikrintai veikusią ŠU puolimo mašiną, kuri neretai pradeda strigti. Sėkmingai vilniečiams kovoti dėl atšokusių kamuolių padeda nuo atsarginių suolelio pakilęs A.Račkauskas. Prabėgus dar keletui minučių, iniciatyva ir vėl priklauso VPU studentams - 34:32. Vilniečių treneris šį kartą griebiasi kiek kitokios taktikos - jau antrajame kėlinuke aikštelėje pasirodė beveik visi šeimininkų krepšininkai. Galbūt šis faktorius ir privertė svečių trenerį R.Vaičiūną prašyti minutės pertraukėlės, būsimiesiems pedagogams pirmaujant 40:34. Labai sėkmingai į žaidimą po keitimo įsijungė G.Giedra, kurį šiauliečiai priversti stabdyti tik pražangomis. Pačioje kėlinuko pabaigoje svečiams pavyksta sužaisti labai sėkmingai ir vėl atsikovoti persvarą savo naudai 45:41.

Trečiojo kėlinuko pradžios kitaip nei padriku abiejų komandų krepšiniu nepavadinsi. Žaidėjai, kurie rungtyniaujant LKL nariams gauna mažiau laiko pasireikšti, dabar tam turi puikią progą. Galbūt dėl to rungtynės ir tapo „bėk ir mesk" žaidimu. Prie tokio stiliaus greičiau prisitaikė ŠU studentai, įpusėjus kėlinukui pirmą kartą didindami turimą pranašumą jau iki dviženklio. Aikštės šeimininkų strategas meta dvikovon dar vieną ginklą, pakeisdamas savo centro puolėją. Mažasis vilniečių penketukas atrodo gerokai mobilesnis ir paslankesnis, tačiau stokoja patirties. Per dešimt kėlinuko minučių šiauliečių pranašumas ir vėl išauga - 61:68.

Vos prasidėjus paskutiniam ketvirčiui vilniečiai bando žūtbūt mažinti skirtumą. Tačiau šiems VPU ekipos veiksmams sutrukdo labai svarbų tritaškį pataikęs šiauliečių kapitonas V.Grigaitis. Po dar vieno sėkmingo jo prasiveržimo pergalė svečiams atrodo ranka pasiekiama - 78:63, likus 7-ioms minutėms pirmauja „Saulės miesto" studentai. Likusios minutės atrodė tarsi formalumas, juolab, kad ir pačių vilniečių akyse nebesimatė tikėjimo kažką pakeisti. Tačiau penkios klaidos lygioje vietoje bei po taiklų metimą už kiekvieną iš jų ir vilniečiai, likus pusantros minutės, pralaimi jau tik 83:86. Beveik nereali VPU atkarpa 15:2 per 50-imt sekundžių įtampą aikštelėje paverčia maksimalia. Svečiai nesugeba išmesti kamuolio iš užribio, o E.Dūda taikliu baudos metimu švelnina skirtumą iki minimumo. VPU ekipa priversta pražangomis stabdyti svečius. Ir čia sėkmė vėl šeimininkų pusėje - D.Grikštas prameta abu baudos metimus. Likusios 14-a sekundžių jau VPU komandos triumfo akimirka. Po greitos kontratakos, dvitaškį su pražanga pataiko Kristijonas Gaška ir net jam prametus baudą, šiauliečiai nesugeba sėkmingai užpulti. Fantastiška ir neįtikėtina VPU pergalė 89:88, paskutines tris rungtynių minutes laimėjus rezultatu 18:2.                     

„Žaidėjų tikrai nebarsiu, nes visi stengėsi" - po rungtynių kiek nusiminęs kalbėjo ŠU vyriausiasis treneris R.Vaičiūnas. „Tokie pralaimėjimai tik dar labiau užgrūdina komandą. Varžovai pradėjo naudoti spaudimą ir mes pasimetėme. Ne paskutinį vaidmenį suvaidino ir patirties stoka. Tačiau matome savo klaidas ir spragas žaidime, kurias reikia tobulinti todėl tikiu, kad čempionate galime siekti aukščiausių vietų. Tai ir būtų mano, kaip trenerio, tikslas, tačiau viskas priklausys nuo sudėties".

„Laimės kūdikiai" - tokie pirmieji žodžiai išsprūdo iš VPU ekipos stratego A.Šato lūpų, nuskambėjus finalinei sirenai. „Aikštelėje pramiegojome 38 minutes, todėl šansų laimėti praktiškai nebuvo. Bet krepšinis žaidžiamas iki paskutinės sekundės. Labai gerai pabaigoje sužaidė E.Dūda, K.Gaška, kurių svarbūs perimti kamuoliai leido laimėti praloštas rungtynes. Nebuvom stipriausios sudėties, o ir likę krepšininkai atrodė gerokai pavargę. Šiauliečius tikrai galima pagirti už gerą žaidimą, jie beveik visą laiką kontroliavo padėtį. Tai labai svarbus taškas, bet namie taip žaisti negalima. Ar matėte komandą, kuri laimėtų mesdama tritaškius 11 proc. taiklumu?" - retorišku klausimu pokalbį pabaigė vilniečių strategas.

VPU:  J.Jurgo 30 (5 per.kam.), K.Gaška 18, L.Chmieliauskas 12.

ŠU:   V.Grigaitis 32, G.Jakštas 22 (9  atk.k.), A.Gurklys 11.


Šiame straipsnyje: VPUšuLSKL

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių