Rankinio treneris G. Savukynas: mėgstu ambicingus iššūkius

Ryhimiahį, nedidelį Suomijos miestelį šiauriau Helsinkio, 1972-aisiais išgarsino olimpiniu čempionu tapęs lengvaatletis Pekka Vasala, vėliau – nacionalinės ledo ritulio rinktinės strategas Jukka Jalonenas, pastaruoju metu – vyrų rankinio komanda, treniruojama lietuvio Gintaro Savukyno.

P.Vasala triumfavo Miuncheno olimpiadoje, laimėjęs 1 500 m bėgimą. J.Jalonenas – pirmasis treneris suomis, kurio vadovaujama šalies ledo ritulio rinktinė tapo pasaulio čempione (2011 m.), be to, 2008-aisiais pelnė bronzą, o 2010-ųjų žiemos olimpiadoje užėmė trečiąją vietą.

45-erių G.Savukyno treniruojama Ryhimiahio vyrų rankinio ekipa, neįprastu pavadinimu "Cocks" ("Gaidžiai"), pirmoji iš Suomijos pateko į Europos rankinio federacijos (EHF) taurės grupių varžybas.

Buvęs Lietuvos vyrų rankinio rinktinės strategas G.Savukynas, dirbęs ir Baltarusijoje, Islandijoje bei Norvegijoje, su suomių klubu rankomis sukirto pernai balandį – pasirašė dvejų metų sutartį su galimybe pratęsti ją dar dviem sezonams.

"Pasikalbėjęs su klubo prezidentu Jariu Viita įsitikinau, kad Ryhimiahio komanda neapsiribos Suomijos čempionatu, kurio lygis kol kas žemesnis nei kaimynų švedų ar norvegų. Tikslas – prasiveržti ir įsitvirtinti tarptautinėje arenoje. O aš mėgstu ambicingus iššūkius", – interviu "Kauno dienai" sakė G.Savukynas.

Pernai "Cocks" rankininkai pirmą kartą tapo Baltijos lygos čempionais, jų jėgą pajuto ir Kauno "Granitas-Karys", pralaimėjęs abejas reguliaraus sezono rungtynes (24:33, 25:29) ir pusfinalio dvikovą (25:31).

2016-ųjų rugsėjį Ryhimiahio komanda debiutavo Europos rankinio čempionų lygoje, tačiau neįveikė atrankos etapo. Vis dėlto kitą tarptautinį egzaminą "Cocks" išlaikė: EHF taurės turnyre eliminavo (30:19, 29:30) pajėgią Zabžo "Gornik" (Lenkija) ekipą ir pateko į grupių varžybas.

– Tai nustebino ne vien Suomijos sporto autoritetus, bet ir Europos rankinio bendruomenę, – teigė G.Savukynas. – Dabar nekantriai laukiame vasario, kai pradėsime kovas D grupėje kartu su Vokietijos, Ispanijos ir Portugalijos klubais.

– Treneri, kaip rankinis Suomijoje konkuruoja su ledo rituliu ar kitomis žiemos sporto šakomis?

– Jėgos, kaip ir tradicijos, kol kas akivaizdžiai nelygios, bet rankinio entuziastai pamažu plečia savo teritoriją. Aukščiausiojoje lygoje – dešimt vyrų klubų, moterų – aštuoni. Ryhimiahio rankininkai pernai Baltijos lygoje laimėjo visas dvylika rungtynių, šiemet – jau visas ketverias. Be to, prasimušėme į EHF grupių varžybas. Suomijos vyrų nacionalinė rinktinė, kuriai atstovauja ir penki "Cocks" žaidėjai, Europos čempionato atrankos 3-ioje grupėje svečiuose nugalėjo pajėgią Austrijos komandą. Tai stiprina rankinio pozicijas, didina populiarumą, nors ledo ritulys – suomių kraujyje. Čia itin mėgstama ir jo atmaina – grindų riedulys (florbolas). Su kolegomis pajuokaujame, kad tai tas pats ledo ritulys, tik žaidžiamas gerokai šiltesnėmis sąlygomis.

– Kiek sirgalių susirenka į Suomijos rankinio čempionato rungtynes?

– Per reguliaraus sezono mačus arenose būna laisvų vietų, o per atkrintamąsias dvikovas ar finalus, ypač mažesniuose miesteliuose, tribūnos – pilnutėlės. Kai žaidėme EHF taurės turnyro atrankos rungtynes su Lenkijos klubu, susirinko beveik 450 žiūrovų.

– Ryhimiahio klubas yra įkūręs Rankinio akademiją. Ar ji nestokoja auklėtinių? Kas ją išlaiko?

– Akademiją finansuoja pats klubas, prisideda jaunuolių tėvai, kažkiek – miesto valdžia. Norinčiųjų sportuoti netrūksta, suburtos merginų ir vaikinų ekipos, tačiau akademija žengia tik pirmuosius žingsnius, reikės dar daug padirbėti, kol jos auklėtiniai pravers profesionalių komandų duris. Neseniai buvo įsteigtas jaunimo rankinio koordinatoriaus etatas, priimtas specialistas, tad žingsnis po žingsnio – į priekį.

– Paneigėte mūsų sporto stereotipą – jeigu Lietuvos specialistas dirba su užsienio komanda, ją anksčiau ar vėliau papildo dar bent vienas tautietis. Kol kas Ryhimiahio klube jūs – vienintelis lietuvis. Kodėl taip yra?

– Iš tiesų "Cocks" ekipa – daugiatautė: septyni rankininkai – suomiai, keturi – rusai ir tiek pat – baltarusių, du moldavai, vienas portugalas. Mano asistentas, treniruojantis vartininkus, – estas Paavas Nelke. Prieš sezoną buvo galimybių pasikviesti žaidėjų iš Lietuvos, tačiau neišsirinkome nė vieno, kuris atitiktų jo pozicijai keliamų meistriškumo lygio reikalavimų, o tie, kurie būtų tikę, pirmiausia – legionieriai, jau turėjo sutartis su kitų šalių klubais. Viliuosi, kad ateityje čia lietuvių bus daugiau, ne aš vienas.

– Kodėl klubas pasirinko neįprastą pavadinimą – "Cocks" ("Gaidžiai")?

– Domėjausi tuo, klausinėjau senbuvių, tačiau niekas negalėjo tiksliai pasakyti, kas ir kodėl būtent tokį sugalvojo. Sakė, esą galbūt todėl, kad gaidžiai – išdidūs, kovingi, azartiški. Ne veltui klubo emblemoje pavaizduotas stilizuotas skiauterėtasis prieš kovą raitojasi rankoves... Koks Ryhimiahio komandos charakteris, galės pamatyti ir Lietuvos rankinio mėgėjai – kovo 4-ąją Kauno sporto halėje žaisime su granitiečiais.

– Kurią rinktinę palaikote šiuo metu Prancūzijoje vykstančiame pasaulio čempionate ?

– Suomiai tradiciškai solidarūs su skandinavais, pirmiausia – švedais. Serga ir už norvegus. Mano favoritai – islandai, nors jiems aštuntfinalyje teko itin kietas riešutas – prancūzai.

– Kada, jūsų nuomone, tarp dvidešimt keturių elito komandų bus ir Lietuvos rinktinė – kaip prieš dvidešimt metų, 1997-aisiais, kai tąsyk Japonijoje žaidėte ir jūs?

– Sakoma, istorija kartojasi... Viliuosi, kad Lietuvos rankinio valanda vėl išmuš.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių