„Rally Fast“ šeštadienį startuos trys lenktynininkų Samsonų kartos

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį, rugpjūčio 27 d., Kačerginėje vyks paskutinis šių metų sezono „Autoplius.lt Fast Lap“ etapas. Jo metu pirmą kartą bus surengtos „Rally Fast“ lenktynės ralio automobiliais.

Čia startuos visas „Samsonas Motorsport“ komandos sąstatas – Martynas Samsonas, jo tėtis Vytautas, sūnus Kajus ir Martyno šturmanas, puikusis stenogramos skaitytojas Mindaugas Varža.

Šeštadienį vienai dienai Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasa virs „Autoreivo“ miestu. Čia vyks trasos rekordo paieškos „Time Attack“ varžybose, net keturi bendro starto „Wolf Race“ lenktynių azartiški važiavimai, ryškiausias sezono debiutas „Rally Fast“, o sutemus – diskoteka automobiliams, naktinės drifto varžybos „Naktinė šėrykla“.

Į renginį susirinks daugiau lygiai šimtas „Time Attack“ dalyvių, daugiau nei penkiasdešimt „Wolf Race“ lenktynininkų, šimtai unikalių automobilių, ryškiausios žiedinių lenktynių, o nuo šio etapo – ir ralio lenktynių žvaigždės.

Martynas Samsonas

Įspūdingą tempą šių metų ralio čempionate demonstruojantis M. Samsonas atvažiuos su naujausiu savo dirbtuvių kūriniu – BMW M3X. Tai puikiai techniškai parengtas automobilis, gudrių „Samsonas Motorsport“ inžinierių dėka iš galu varomo virtęs visais keturiais ratais varomu ralio bolidu.

„Suprantu, kad „Rally Fast“ lenktynės yra pramoga visiems – lenktynininkams ir žiūrovams. Tai atvažiuojam visu „Samsonas Motorsport“ sąstatu papramogauti. Man patinka „Autoplius.lt Fast Lap“ lenktynės, patinka, kad susirenka labai daug dalyvių, jos yra populiarios ir tarp žiūrovų“, – pasakoja šiuo metu pirmoje Lietuvos ralio čempionato klasėje lyderiaujantis M. Samsonas.

Jis neslepia, jog šių metų tikslas ralyje – iškovoti čempiono titulą. O kitais metais norėtų persėsti į vienodų automobilių klasę, kurią lenktynininkai vadina „mono klase“. Bet kol kas nėra aišku, ar tokia klasė bus. 

Vytautas Samsonas

Martyno tėtis V. Samsonas atvyksta su tikra legenda, turbūt pačiu populiariausiu Lietuvos ralio etapuose važiavusiu BMW automobiliu – raudonu E30 modelio M3, kuriuo seniau lenktyniavo sūnus.

„Mano tėtis yra automobilių sporto entuziastas. Seniau lenktyniavo „Formula Estonia“, Lietuvos kroso čempionato etapuose. Bet vėliau entuziazmas nuslūgo. Tada atėjo mano intensyvaus lenktyniavimo laikas. Dabar atėjo metas man atiduoti duoklę tėčiui už jo indėlį į mano karjerą ir sudaryti jam sąlygas lenktyniauti“, – pasakoja M. Samsonas.

Legendiniu M3 V. Samsonas lenktyniauja Estijos ralio-kroso čempionate. Pasak Martyno, šių varžybų lygis geras, susirenka daug dalyvių, o ir labai nenukenčia piniginė.

„Estijoje labai smagu. Varžybos yra draugiškos dalyviui, organizatoriai pasirūpina degalais už protingą kainą, yra vienas padangų tiekėjas. Gali rinktis padangos dydį, bet mišinys vienodas. Taip sulygiuojami visi dalyviai. Panašaus pajėgumo ir jų automobiliai – visų varikliai iki dviejų litrų tūrio“, – pasakoja M. Samsonas.

Kajus Samsonas

Tame pačiame Estijos ralio-kroso čempionate varžosi ir dar vienas Samsonas – 14-metis Martyno sūnus Kajus. Legaliai iš Vilniaus į komandos būstinę Utenoje negalintis nuvažiuoti Kajus visiškai lygiomis teisėmis lenktyniauja ralio-kroso trasoje su suaugusiais konkurentais.

„Į varžybas Kajus atvažiuos su „Volkswagen Polo“ automobiliu, kuriuo ir lenktyniauja Estijoje. Tai priekiu varomas automobilis su 1,6 litro varikliu. Turime vieną bėdą su tuo „Polo“ – jo pavarų dėžė, kalbant žargonu, labai trumpa. Maksimalus greitis vos 120 km/val, ko ralio-kroso trasoje pakanka, o „Nemuno žiede“ tikrai ne. Taigi turime darbo iki lenktynių pakeisti keletą krumplių pavarų dėžėje ir pridėti Kajui greičio“, – pasakoja M. Samsonas.

Kajus Estijoje varžosi priekiu varomų automobilių klasėje. Joje lenktyniauja visi: ir jau patirties turintys lenktynininkai, ir „žalias“ jaunimas, kuriems tai yra neįkainojama patirtis.

„Organizatorius priima sprendimą dėl vaikų dalyvavimo – jei mato, kad jaunas vairuotojas žino, ką daro, gerai susitvarko situacijose, jam leidžia dalyvauti“, – sako M. Samsonas.

Beje, Martynas sūnų leidžia į ralio-kroso varžybas dėl vienos labai suprantamos priežasties – tai yra pakankamai saugus lenktynių žanras. „Aš pats lenktyniauju ralyje, žinau kokie ten greičiai ir kitos aplinkybės. Prisipažinsiu – leisti sūnų į ralį bijau. Ralis-krosas yra saugesnis – greitis čia mažesnis, trasos gerokai saugesnės nei siauri keliukai tarp pušaičių“, – atskleidžia M. Samsonas.

Mindaugas Varža

Ne kraujo ryšiu sujungtas, bet be abejonių Samsonų šeimos narys Mindaugas Varža irgi dalyvaus „Rally Fast“ lenktynėse. Ilgametis Martyno ralio šturmanas, tikras ralio profesionalas į šeštadienio lenktynes Kačerginėje atsiveža galu varomą BMW „Compact“ serijos automobilį.

Be to, M. Varža startuos ir „Wolf Race“ lenktynėse su greitu komandos BMW M3 automobiliu, ruoštu ilgų distancijų lenktynėms.

Puikiai stenogramos skaitymą įvaldęs lenktynininkas Kačerginėje galės oficialiai aplenkti M. Samsoną. Tiesa, tai tikrai ne pirmas kartas Mindaugui lenktynių trasoje vairuojant sportinį automobilį. Jo, kaip piloto, bagažas solidus – ralio varžybos, ilgų distancijų žiedinės lenktynės, jis viską bandęs ir visur yra stiprus sportininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių