R. Vyšniauskas apie A. Didžbalį: tai – fenomenas

  • Teksto dydis:

"Jeigu visiems pasaulio sportininkams būtų vienodos sąlygos: dopingo kontrolė ir panašiai, Aurimas jau turbūt kokius tris kartus būtų olimpinis čempionas", – apie pasaulio vicečempioną Aurimą Didžbalį kalbėjo Ramūnas Vyšniauskas.

Vadina fenomenu

Buvęs sunkiaatletis R.Vyšniauskas dabar padeda savo tėvui Bronislovui treniruoti pasaulio vicečempioną A.Didžbalį.

Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse bronzos medalį iškovojęs A.Didžbalis gruodžio pradžioje pasaulio čempionate JAV pasipuošė sidabro medaliu (svorio kategorijoje iki 94 kg). 26-erių sunkiaatletis dvikovėje surinko 388 kg (išrovė 176 kg, išstūmė – 212 kg). Iki šiol geriausias jo rezultatas planetos pirmenybėse buvo trečioji vieta. Rovimo rungtyje lietuvis pasipuošė mažuoju bronzos medaliu.

Rovimo rungtį A.Didžbalis pradėjo nuo 172 kg svorio. Pirmasis ir antrasis jo bandymai buvo nesėkmingi. Tada lietuvis nutarė eiti va bank ir trečiuoju bandymu padidino svorį iki 176 kg. Didesnis svoris A.Didžbaliui nebuvo per sunkus – šį kartą jis štangą išrovė ir, be to, kartu iškovojo vadinamąjį mažąjį bronzos medalį.

"Išlydėdamas pasakiau: "Aurimai, vieno linkiu – dirbti. Išėjai ant podiumo, tai dirbk. Nėra čia ko turistams važiuoti. Mano gyvenime daug visko buvo... Jeigu nebegali, tai nesportuok. O jis per jėgą, bet vis tiek laimėjo. Tai fenomenas", – laikraščiui "Sportas" būsimo pasaulio vicečempiono išlydėtuves į JAV priminė buvęs sunkiaatletis R.Vyšniauskas.

Jis turi sprogstamąją jėgą ir greitį, tai jam padeda pasiekti rezultatų.

Rūpinasi dieta

Buvęs ir esamas garsiausi Lietuvos sunkiaatlečiai, kurių vienas savo sportinės karjeros metais labiau garsėjo kaip pramogų verslo atstovas, o antrasis, tyliai dirbdamas treniruotėse, varžybose tą įdirbį verčia medaliais, dažnai susitinka sporto salėje.

Nors R.Vyšniauskas nardo po verslo vandenis, jis kone kasdien apsilanko ir Klaipėdos sunkiosios atletikos centre, kur prakaitą diena iš dienos lieja kiekvienose varžybose savo medalių kolekciją vis labiau pildantis A.Didžbalis. Ramūnas padeda savo tėvui B.Vyšniauskui rengti sunkiaatlečius ir yra antrasis rinktinės treneris.

"Su Aurimu būnu beveik kiekvieną treniruotę, ir ne tik būnu, bet ir pats pajudu. Sunku rasti laiko sau, tai pasportuoju keletą minučių čia", – pasakoja R.Vyšniauskas.

Pasak Ramūno, daugiausia jis rūpinasi A.Didžbalio dieta, vitaminais, mityba, kartais pasiūlo naujesnių fizinių pasirengimo pratimų.

"O visa kita – Bronislovo Vyšniausko dėka, jis sukūrė Aurimą", – kepurę prieš tėvą kelia Vyšniukas.

Visažiniu neapsimeta

Naujasis pasaulio vicečempionas, R.Vyšniausko žodžiais, talentingas, psichologiškai tvirtas, sąžiningas ir darbštus žmogus.

"Ko man trūko per mano sportinę karjerą – tiesa, aš net nežinojau, kad man to trūksta – tai to režimo, išlaikyto iki galo, išdirbto iki kančios. Kad ir ką tu gyvenime darytum, vis tiek nebus taip, kad va – viskas iš karto ir gražu. Aurimas toks žmogus, jis kenčia. Žinau, kiek čia buvo visokių kalbų ir pan., bet aš didžiuojuosi, kad galiu būti šalia ir kad jis manęs klauso. Matyt, dėl to, kad aš esu perėjęs viską", – kalba buvęs sunkiaatletis.

R.Vyšniauskas/Vytauto Liaudanskio nuotr.

Tai, kad Aurimas moka klausyti, R.Vyšniauskui patinka.

"Reikia bėgti nuo tokių, kurie viską žino. Aurimas nieko nežino, bet jis viską gaudo ir kaip kempinė traukia. Tai yra pranašumas", – ne tik apie sportą, bet ir įvairiomis gyvenimo temomis R.Vyšniauskas mielai šnekučiuojasi su A.Didžbaliu.

"Mes esame auklėtinis ir treneris, bet ir bičiuliai. Su Aurimu šnekame apie viską, bandau jam patarti visais gyvenimiškais klausimais. Man malonu, kad jis klauso ir priima, klausia. Tai yra pirmoji žmogaus talento dalis", – sako R.Vyšniauskas.

Greitas ir staigus

Ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio A.Didžbaliui pavyko užkopti Europos čempionate. Pasaulio čempionate jis užlipo ant sidabrinio laiptelio, o olimpinėse žaidynėse stovėjo ant bronzinio. Tad kilti dar yra kur. Ir potencialo turėtų netrūkti.

"Vieną dalyką galiu pasakyti: jeigu visiems pasaulio sportininkams būtų vienodos sąlygos – turiu omenyje dopingo kontroles ir pan., tai Aurimas jau turbūt kokius tris kartus būtų olimpinis čempionas. Tai mano, kaip profesionalo, nuomonė. Ir ne nuomonė, o žinios", – įsitikinęs buvęs sunkiaatletis, per savo karjerą dukart baustas už dopingo vartojimą.

Beje, šią dėmę savo biografijoje turi ir A.Didžbalis.

Buvusio sunkiaatlečio nuomone, Aurimui reikia dar pagerinti stūmimą nuo krūtinės.

"Aš kiekvieną dieną dėl to jį draskau. Ir tai buvo pirmas pasaulio čempionatas, kur jis tai tikrai pagerino", – džiaugiasi R.Vyšniauskas.

Kalbėdamas apie Aurimo techniką, R.Vyšniauskas teigia, kad ji nėra kažkuo ypatinga. Tačiau pasaulio vicečempioną gelbsti kitos savybės.

"Jis turi sprogstamąją jėgą ir greitį, tai jam padeda pasiekti rezultatų. O techniką mes tiesiog truputį pakoreguojam – tai vienu, tai kitu štrichu papildom", – dėstė pasšnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

filkina gramota

filkina gramota portretas
fenomenas apie fenomena...dopingistai,blyn.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių