R. Meilutytės varžovės irgi trokšta pergalių

Iki pasaulio vandens sporto šakų čempionato likus mažiau nei šimtui dienų, didžiausia Lietuvos viltis šiose varžybose ir jų favoritė olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, įvardijusi pagrindines konkurentes, sudrumstė ramybę varžovių stovyklose.

Iki pasaulio vandens sporto šakų čempionato likus mažiau nei šimtui dienų, didžiausia Lietuvos viltis šiose varžybose ir jų favoritė olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, įvardijusi pagrindines konkurentes, sudrumstė ramybę varžovių stovyklose.

Apie rusę – nė žodžio

Lietuvos plaukikė interviu naujienų agentūrai BBC teigė, kad pasaulio čempionate Kazanėje rimčiausių iššūkių tikisi iš jamaikietės Alios Atkinson ir danės Rikkės Moeller Pedersen, tačiau nė žodeliu neužsiminė apie principinę priešininkę – rusę Juliją Jefimovą.

"A.Atkinson – labai stipri, bet yra kitų pajėgių konkurenčių, kaip kad R.Moeller Pedersen bei kai kurių naujos varžovės. Kova bus atkakli, tačiau manau, jog ir aš tobulėju, be to, žinau, ką ir kaip daryti, kad plaukčiau dar geriau", – sakė R.Meilutytė.

Jamaikos atstovė A.Atkinson blykstelėjo pernai per pasaulio čempionatą trumpame (25 m) baseine, kai 100 m plaukimo krūtine finale aplenkė lietuvę ir pakartojo jai priklausantį šios rungties planetos rekordą. Tąkart 50 m krūtine finalą laimėjo R.Meilutytė, tačiau A.Atkinson atsiliko vos 0,07 sekundės.

2013-aisiais Europos trumpo baseino čempionate, kuriame Rūta iškovojo du aukso ir vieną sidabro medalį, R.Moeller Pedersen pelnė auksą (200 m krūtine ir estafetėje 4 po 50 m kompleksiniu būdu) bei bronzą (100 m krūtine). Pernai danė pasaulio čempionate laimėjo du aukso (estafetėse 4 po 50 m ir 4 po 100 m kompleksiniu būdu) bei bronzos (200 m krūtine) medalius.

A.Atkinson tikisi rekordų

R.Moeller Pedersen ir A.Atkinson atsargiai komentavo būsimas akistatas Kazanėje.

"Pasaulio čempionatas bus mano svarbiausios varžybos šį sezoną, nors pastaruoju metu daug svarsčiau, ar dar apskritai noriu sportuoti ir kažko siekti. Vis dėlto per treniruočių stovyklą Pietų Afrikos Respublikoje atsigavau ir fiziškai, ir psichologiškai, todėl motyvacijos – kasdien vis daugiau", – teigė R.Moeller Pedersen.

Danijos plaukimo federacijos vadybininkas Larsas Greenas Bachas pareiškė, kad šalies rinktinė tikisi Kazanėje laimėti bent 5 medalius, vienas iš jų prognozuojamas ir R.Moeller Pedersen.

A.Atkinson interviu Jamaikos žiniasklaidai pabrėžė, kad jos tikslai – iškovoti olimpinį 100 m plaukimo krūtine medalį Rio de Žaneire ir pagerinti šios rungties 50 m nuotolio pasaulio rekordą.

"Noriu būti viena geriausių plaukikių pasaulyje, – tryško ambicijomis jamaikietė. – Mano prioritetinė rungtis bus 100 m krūtine."

Plaukikės treneris Christopheris Andersonas patvirtino, kad jo auklėtinė pajėgi rekordiniais greičiais plaukti ir 50 m, ir 100 m.

J.Jefimova taškosi

Neiškentė ir bausmę už dopingo vartojimą atlikusi J.Jefimova: "Rusijos čempionate stengsiuosi pasirodyti taip, kad manęs bijotų visos varžovės. Esu pasirengusi viską ištaškyti."

Ir ji iš tiesų pasitaškė – iškovojo tris aukso ir vieną sidabro medalį bei įvykdė kvalifikacinius planetos čempionato 50, 100 ir 200 m plaukimo krūtine normatyvus.

"Esu patenkinta savo pasirodymu, tačiau dar neįsibėgėjau visu greičiu. Tai bus Kazanėje, tuomet ir pažiūrėsime į rezultatus. O dabar – tik kasdienis darbas ir jis gerai sekasi", – rietė nosį J.Jefimova.

Be to, jai kol kas priklauso geriausi plaukimo krūtine rezultatai pasaulyje šį sezoną: 50 m – 30,39 sek. (R.Meilutytė antra – 30,58 sek.), 100 m – 1 min. 05,89 sek. (R.Meilutytė antra – 1 min. 05,99 sek., A.Atkinson ketvirta – 1 min. 06,79 sek., R.Moeller Pedersen aštunta – 1 min. 07,13 sek.).

Iškalbingos užuominos

J.Jefimovą tebepersekioja dopingo skandalo šešėliai, nors plaukikė, pasitaikius progai, tvirtina, kad tik ji ir jos artimieji žino, kaip viskas buvo iš tikrųjų.

"Plaukimas – viena švariausių sporto šakų. Jeigu aukščiausio lygio profesionalai paslysta, tai tik atsitiktinai – kad ir dėl lašelių nuo slogos ar dėl petražolių nuoviro šlapimui varyti", – gražbyliavo sportininkė.

Rusijos plaukimo federacijos prezidentas Vladimiras Salnikovas buvo konkretesnis, nors kai kurios jo užuominos – iškalbingos.

"Manau, kad J.Jefimova dabar ypač atsargi, kiek tai apskritai įmanoma. Tikiuosi, ji gerai pasimokė, tačiau negalėčiau garantuoti, kad įgijo šimtaprocentį imunitetą dopingui ar išsiugdė fenomenalią nuojautą jam", – kalbėjo V.Salnikovas.

"Gerbiau ją kaip vieną stipriausių konkurenčių, buvo smagu su ja lenktyniauti, tačiau ji jau niekada nebus man sąžiningos kovos varžovė, – BBC reporteriui Nickui Hope'ui sakė R.Meilutytė. – Manau, kad bausmė buvo per švelni – vartojantys dopingą nusipelno gerokai griežtesnių sankcijų."

Ko tikėtis iš japonės?

R.Meilutytė, kalbėdama apie naujas konkurentes, tikriausiai turėjo mintyse bendraamžę japonę Kanako Watanabę.

Japonijos plaukikė, kaip ir R.Meilutytė, buvo viena jauniausių Londono olimpiados dalyvių. Per pastaruosius metus K.Watanabė padarė didelę pažangą.

Pernai pasaulio čempionate trumpame (25 m) baseine ji iškovojo aukso (200 m krūtine) ir bronzos (estafetė 4 po 100 m kompleksiniu būdu) medalius. Dabar japonei priklauso geriausias šį sezoną 200 m plaukimo krūtine rezultatas (2 min. 20,90 sek.) ir trečia vieta (po J.Jefimovos ir R.Meilutytės) – 100 m (1 min. 06,45 sek.).

Tėvynėje K.Watanabė vadinama antruoju Kyoko Iwasakiu, kuris, būdamas 14-os metų, 1992-aisiais tapo olimpiniu 200 m plaukimo krūtine čempionu.

"Tai, ką ji jau pasiekė – didelio darbštumo ir atkaklumo rezultatas", – pabrėžė K.Watanabę treniruojantis Ryuji Omi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių