R. Meilutytės keliai pasuks į JAV?

"Nepasakyčiau, kad mus tai nustebino. Neabejokime – Rūta turi variantų, be trenerio ji tikrai neliks", – pabrėžė Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) prezidentas Emilis Vaitkaitis, sužinojęs, kad išsiskyrė olimpinės čempionės R.Meilutytės ir trenerio Jono Ruddo keliai.

Ilgametis R.Meilutytės treneris J.Ruddas vakar oficialiai patvirtino paliekąs Plimutą. Nauja brito karjeros stotelė – Airija: jis tapo šios šalies plaukimo rinktinės vienu vadovų. Treneriui patikėta rengti Airijos nacionalinę ekipą 2020 m. Tokijo olimpinėms žaidynėms.

"Šios pareigos man – didelė garbė. Gaila palikti tai, ką sukūriau per beveik tris dešimtmečius Plimute. Skaudu skirtis ir su didžiais atletais, su kuriais man teko garbė dirbti", – Airijos plaukimo federacijos išplatintame pareiškime teigia J.Ruddas.

Tarp naujųjų specialisto, keletą metų iš eilės rinktu geriausiu Didžiosios Britanijos plaukimo treneriu, auklėtinių didelių žvaigždžių nebus. Airijos plaukikai Rio de Žaneiro olimpiadoje liko toli nuo prizininkų pakylos.

J.Ruddas tapo R.Meilutytės pergalių krikštatėviu. Beveik prieš septynerius metus pasikvietęs gabią, bet dar mažai žinomą mergaičiukę į Plimutą, treneris ją atvedė iki sensacingo aukso medalio 2012 m. Londono olimpinėse žaidynėse.

Vėliau šis duetas nuskynė pasaulio ir Europos čempionatų laurus, R.Meilutytė ne sykį gerino planetos rekordus plaukimo krūtine 50 ir 100 m distancijose.

Permainų reikėjo

Vis dėlto pernai R.Meilutytės progresas sustojo. 2015 m. pasaulio čempionate Kazanėje ji neapgynė titulo ilgajame baseine.

Apie kaunietės skyrybas su J.Ruddu imta kalbėti praėjusį rugsėjį. Lietuvė nesėkmingai pasirodė Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, kur, nepaisant prognozių, liko be medalių. J.Ruddo adresu netruko pasipilti kritika ir abejonių jo kompetencija.

Iškart po olimpiados R.Meilutytė plačiau savo perspektyvų nekomentavo, paprašiusi laiko apsispręsti.

"Nesvarbu, lieku Plimute, ar ne, permainų man reikia. Nepasiekiau rezultato, kokio norėjau olimpinėse žaidynėse, vadinasi, kažką dariau blogai", – prieš kelias savaites tvirtino pati Rūta.

Devyniolikmetė kaunietė porą mėnesių nesitreniravo, su broliais Margiriu ir Mindaugu keliavo po pasaulį. Pastarosiomis savaitėmis ji Kaune grįžo į baseino takelį bei išbandė jogos ir bokso treniruotes.

Grįžti neskubės

LPF prezidentas E.Vaitkaitis "Kauno dienai" patvirtino, kad šalies rinktinės lyderė šiemet tikrai nesugrįš į varžybas, tad nedalyvaus ir gruodžio mėnesį Kanadoje vyksiančiame pasaulio plaukimo (25 m baseine) čempionate.

Gali būti, kad R.Meilutytė oficialius startus atidės iki 2017-ųjų vasaros, kai Budapešte vyks planetos pirmenybės ilgajame baseine.

"Po olimpiados rašyta, kad Rūta liks Plimute, tačiau tokia tikimybė nebuvo didelė. Galima sakyti, kad dabar ji vis dar yra pasirinkimo kryžkelėje. Plačiau už pačią sportininkę kalbėti nenorėčiau", – sakė E.Vaitkaitis.

Beveik neabejojama, kad R.Meilutytės keliai pasuks į Jungtines Amerikos Valstijas. Manoma, kad Plimute dalį abitūros egzaminų išlaikiusi mergina savo studijas tęs viename JAV universitetų.

Neoficialiomis žiniomis, lietuvei organizuoti treniruočių procesą padės ir žinomas sporto mokslininkas Genadijus Sokolovas. Šis buvęs kaunietis daugelį metų gyvena už Atlanto ir konsultuoja JAV plaukikų rinktinę. Tarp jo auklėtinių yra ir tituluočiausias visų laikų olimpietis Michaelas Phelpsas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių