Projektas „Regbis.Viči.Jėga“ uždegė vaikus sportui Šiauliuose

  • Teksto dydis:

Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose vykdomas regbio projektas „Regbis.Viči.Jėga“ įsibėgėjo visu greičiu ir į sporto sūkurį įtraukė moksleivius. Šiaulių universiteto sporto salėje kovo 25-ąją vyko pirmosios bendro lavinimo mokyklų pradinių klasių mokinių finalinės nekontaktinio regbio varžybos, kuriose geriausiųjų vardo siekė šešios stipriausios 3-4 klasių moksleivių komandos iš Gegužių, Rėkyvos, Ragainės, Jovaro, Rasos progimnazijų bei Santarvės vidurinės mokyklos.

Tikslas – skatinti sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą

Šių varžybų tikslas, anot projektui vadovaujančio tarptautinės regbio federacijos regbio plėtros vadovo Lietuvoje Sigito Kukulskio, – sporto pagalba skatinti  bendrojo lavinimo mokyklų pradinių klasių mokinių  sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą bei išmokyti vaikus žaisti nekontaktinį regbį. „Tokie projektai, kuomet vaikai linksmai žaidžia, džiaugiasi kiekviena akimirka – yra būtini. Neužilgo Šiauliuose duris atvers sporto gimnazija, kurioje po vienu stogu susiburs dalis talentingiausių Lietuvos sportininkų. Manau po keletos metų joje išvysiu ir dalį šių jaunųjų regbininkų“, - teigė Šiaulių miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas.

„Vičiūnų grupės“, kuri yra viena iš šio projekto rėmėjų, vadovo Visvaldo Matijošaičio teigimu, regbis Lietuvoje yra nepelnytai užmiršta sporto šaka. „Mūsų šalyje populiarus tik krepšinis ir šios sporto šakos mokyklos, tačiau mažai dėmesio skiriama stiprioms, augančioms vaikų regbio komandoms. Tikimės, kad šiuo projektu regbis pritrauks daugiau gerų sportininkų, sulauks šios sporto šakos entuziastų ir užaugins naują regbininkų kartą. Inicijuodami regbio sporto sklaidą tarp Lietuvos vaikų, siekiame ugdyti jaunų žmonių komandinę dvasią, atsakomybę, norą pasiekti savo tikslų ir sveiką gyvenimo būdą“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Geriausi iš geriausių

Entuziastingai nusiteikę moksleiviai, audringais šūksniais bei spalvingais plakatais palaikomi klasės draugų, rungėsi „Viliaus Telio“, „Regbiasvydžio“ konkursuose, „Pingviniukų“, „Viči čempionų“ estafetėse bei nekontaktinio regbio varžybose. Tuo tarpu pedagogai varžėsi „Šauniausio mokytojo (-os)“ konkurse.

Po kelias valandas trukusių aistrų, susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad pirmąją vietą finalinėse regbio projekto „Regbis.Viči.Jėga“ varžybose po papildomos rungties iškovojo Jovaro progimnazijos komanda. Antri buvo Ragainės progimnazijos moksleiviai, treti – Rasos progimnazijos mažieji sportininkai. Ketvirtą – šeštą vietas atitinkamai užėmė Rėkyvos, Gegužių progimnazijos  ir Santarvės vidurinės mokyklos komanda. Geriausių žaidėjų prizai įteikti: Nikitai Kukliui (Santarvės vidurinė mokykla), Emiliui Galkui (Gegužių progimnazija), Tadui Grigaičiui (Rėkyvos progimnazija), Eismantui Valčiukui (Rasos progimnazija), Grantui Jaseliūnui (Jovaro progimnazija) ir Arijui Žemaičiui (Ragainės progimnazija). „Šauniausio mokytojo (-os)“ konkurse ant lygsvarinio burbulo išstovėjo Rasos progimnazijos pedagogė.

Projekto „Regbis.Viči.Jėga“ finalinių varžybų dalyviai buvo nemokamai aprūpinti  žaidimo apranga, kamuoliais ir kitu reikalingu žaidimui inventoriumi. Visų varžybų kategorijų nugalėtojai, prizininkai ir geriausi žaidėjai  apdovanoti taurėmis, prizais ir medaliais.  Visi šventės dalyviai pavaišinti picomis, vaisiais ir gaiviaisiais gėrimais. Projektą finansuoja tarptautinė regbio federacija ir “Vičiūnų grupė”, kuri su regbiu artimai draugauja jau daugelį metų.

Sužavėjo lietuvių aistra regbiui

Lietuvoje besisvečiuojantis ir vaikus renginio metu pasveikinęs tarptautinės regbio federacijos atstovas Saimonas Jones sako, kad idėja parengti šį projektą kilo kuomet tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vykdomasis komitetas įtraukė regbio sporto šaką į 2016 metų olimpinių žaidynių programą: „Kadangi pirmąkart nuo 1926 metų regbio-7 žaidėjai kausis olimpinėse žaidynėse, nusprendėme sukurti programą, kuri padėtų įtraukti ir užauginti naują milijoninę kartą žaidėjų. Taip sukurtas tarptautinis regbio  projektas „Bandyk.Žaisk.Pasilik“, o Lietuvoje dešimtyje miestų vykdomas regbio projektas „Regbis.Viči.Jėga“ – jo dalis“.

Pirmąkart Lietuvoje viešintis regbio specialistas iš Jungtinės Karalystės, praėjusią savaitę lankęsis Latvijoje ir netrukus keliausiantis į Sierą Leonę, tikina esąs sužavėtas lietuvių požiūriu į regbio sporto šaką: „Neapsakomai žaviuosi šios šalies aistra regbiui. Net neabejoju, kad šiame renginyje matome vaikus, kurių keli išties kada nors gins savo šalies garbę olimpinėse žaidynėse“.

Svarbiausia – vaikų užimtumas

Kad šis projektas vaikams yra be galo naudingas, neabejoja ir Petras Astrauskas – vienintelis regbininko karjerą pradėjęs kartu su Šiaulių regbio gimimu ir dar nuo šios sporto šakos nenutolęs šiaulietis.
Regbio treneris džiaugiasi, kad tokiu būdu vaikai yra užimti: „Juk svarbiausia, kad nebūtų laiko ir noro eiti klystkeliais. Nesvarbu kokią sporto šaką jie paaugę pasirinks. Siekiama, kad būtų įskiepyta meilė sportui“.

Tam pritaria ir kartu su mokiniais regbio virusu užsikrėtusi Rasos progimnazijos pradinių klasių mokytoja Jolanta Butenienė. Pedagogė, kartu su kolegėmis finalinių varžybų išvakarėse dalyvavo lektoriaus iš Jungtinės Karalystės seminare, stebėjo trenerių vestas regbio treniruotes. „Šis žaidimas išties užkabina. O vaikams tai – gerų emocijų, judėjimo ir energijos pliūpsnis“.


Šiame straipsnyje: regbisŠiauliaiViči

NAUJAUSI KOMENTARAI

joop

joop portretas
regbis gavno
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių