Prieš pakeliant „ENEOS 1006 km lenktynių“ vėliavą

  • Teksto dydis:

Vos trys savaitės beliko iki liepos 20-osios, kai Palangoje bus pakelta tarptautinių, didžiausių Baltijos šalyse „ENEOS 1006 km lenktynių“ vėliava. Tai bus septynioliktosios paeiliui renginio metraštyje maratoninės lenktynės, bemaž savaitei prikaustysiančios motorų gausmo išsiilgusių automobilių sporto gerbėjų, vasaros atostogų malonumus paplūdimyje mielai iškeičiančių į azarto kupinas varžytuves laikinojoje trasoje kurorto prieigose, dėmesį.

Apie artėjančią didžiausią automobilių sporto fiestą ir pasirengimą jai, žiūrovų laukiančias naujoves, lenktynių dalyvius, jų techniką ir kai kurias kitas renginio peripetijas buvo kalbama antradienį Vilniuje įvykusioje spaudos konferencijoje, į kurią pakvietė lenktynes Palangoje nuo pat pirmųjų rengianti VšĮ „Promo events“.

Per šešiolika metų, kai Palangoje rengiamos maratoninės automobilių lenktynės, daugelis žiūrovų apie jas susidarė nuomonę ne tik kaip apie saugų renginį, bet ir savotišką sektiną pavyzdį kur ir kaip reikia lenktyniauti, kaip organizuoti varžybas, kad jos paliktų kuo geriausius įspūdžius tiek sportininkams, tiek žiūrovams.

Apie lenktynes tokios nuomonės ir Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, renginį pažįstantis ne iš nuogirdų. Kvalifikacinių varžybų dalyviai varžosi dėl Ministro taurės, kurią nugalėtojams dažniausia įteikia pats jos steigėjas.

„Saugus eismas – vienas svarbiausių Susisiekimo ministerijos prioritetų. Darome viską, kad eismo sauga nuolat gerėtų, o skiriamas ypatingas dėmesys šiai kelių transporto sričiai leidžia pasiekti neblogų rezultatų, - spaudos konferencijoje kalbėjo R. Sinkevičius. – Šią sporto šventę labai vertinu ir todėl, kad tiek mūsų, tiek užsienio šalių sportininkai yra vairavimo profesionalai, kurie ne tik atkakliai siekia pergalių, bet ir skubėdami finišo link griežtai laikosi taisyklių. Todėl „ENEOS 1006 km lenktynės“ - svarbus ir išties atsakingas vairavimo ir kartu saugaus eismo egzaminas, kurį lenktynininkai, manau, išlaiko su pagyrimu“.

Ministras pakvietė pamąstyti, kodėl gi mes, ramiai važiuodami šalies keliais ar miestų gatvėmis, negalime būti vairuotojais iš didžiosios raidės, jei žmonės net ekstremaliomis sąlygomis gali vairuoti pavyzdingai?

Su artėjančiu reikšmingu šalies automobilių sporto renginiu ministras pasveikino lenktynių organizatorius ir visus jame dalyvausiančius sportininkus, žiūrovus.

„Iš visos širdies linkiu, kad šis įspūdingas tarptautinis sporto renginys būtų saugus ir nepamirštamas. Tegul jis ir šiemet sukviečia kuo daugiau dalyvių, ypač kitų šalių sportininkų, nes tai ne tik kelia renginio prestižą, bet ir reklamuoja Lietuvos vardą bei mūsų šalies sportą užsienyje“, - sakė Susisiekimo ministras.

LASF prezidentas Romas Austinskas pasidžiaugė, jog maratoninės lenktynės Palangoje ne tik prigijo, bet ir subujojo.

„Kiekvienai federacijai, ne tik LASF, didžiulė garbė savo sportiniame kalendoriuje turėti tokį renginį, kaip tradicinės „ENEOS 1006 km lenktynės“ Palangoje“, - sakė LASF prezidentas R. Austinskas, septynioliktą kartą paeiliui rengiamas lenktynes prilyginęs 17-čiam jaunuoliui, kurį auginant jau įdėta daugiausia pastangų bei išmonės.

„Septyniolikmetis tolimesnio kelio jau gali ieškotis savarankiškai, tačiau to nepasakysi apie nepuoselėjamą renginį, - kalbėjo federacijos vadovas. – Laimei, taip nėra. Lenktynių organizatoriai kasmet negaili galybės pastangų, entuziazmo ir išmonės, todėl šios varžybos garsėja ne tik azartiška, uždegančia sportine puse, bet ir galybe renginį lydinčių atskirų pramogų, nepaliekančių abejingais nei jauno, nei jau pagyvenusio“.

R. Austinsko nuomone, tradicinės maratoninės lenktynės Palangoje ne tik reprezentuoja Lietuvos automobilių sportą, bet ir pačią šalį, kurią kasmet atranda vis daugiau garsių užsienio lenktynininkų. Todėl yra pagrindo tikėtis, kad didžiausia vasaros greičio fiesta dar ilgai džiugins ne tik sportininkus ir gausų būrį šios sporto šakos gerbėjų, bet ir daugelį tų, kuriems automobilių sportas – net ne numeris 1.

Padėkojęs ministrui ir LASF prezidentui už aukštą lenktynių įvertinimą jas rengiančios „Promo events“ direktorius D. Jonušis patikino, jog organizatoriai jau pasirengę atsakingiausiam sezono egzaminui ir, kaip ir ankstesniais metais, tikisi garbingai jį išlaikyti. Nors šiemetinės „ENEOS 1006 km lenktynės“ gerokai skirsis nuo ankstesnių, o dėl to jų organizatoriams teko išspręsti keletą specifinių užduočių.

Pasak pagrindinio lenktynių organizatoriaus, apie sparčiai artėjančių septynioliktųjų maratoninių lenktynių Palangoje pradžią byloja ir tas faktas, kad pernykščiai nugalėtojai - „Juta – KG Group“ – jau sugrąžino pagrindinį šių lenktynių trofėjų – pereinamąją taurę.

„Ko gero skelbti tikslų komandų skaičių, šiemet dalyvausiančių lenktynėse Palangoje, dar kiek ankstoka, nes kaip tik dabar su daugeliu potencialių dalyvių labai intensyviai derinamos sutartys ir kiti organizaciniai klausimai, - sakė D. Jonušis. – Tačiau tikimės, jog prie starto linijos išsirikiuos ne mažiau automobilių, nei jų buvo pernai. Ko gero ir šiemet nebus pažeista pastaraisiais metais nusistovėjusi tradicija, kai laikinojoje lenktynių trasoje šalia didžiausio šalies vasaros kurorto zuja 40-45 komandų lenktynininkai“.

D. Jonušį džiugina, jog dalyvavimo varžybose formalumus jau baigia tvarkyti po dvi pajėgias komandas iš Belgijos ir kaimyninės Latvijos, po vieną iš Olandijos, Švedijos ir Anglijos.


Šiame straipsnyje: ENEOS 1006 km lenktynėsPalanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių