Prezidentė dalyvaus Olimpinių žaidynių atidaryme, premjeras – uždaryme

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą savaitę išvyks į Rio de Žaneirą, kur dalyvaus Olimpinių žaidynių atidaryme. Antrąją olimpiados pusę ją pakeis premjeras Algirdas Butkevičius, stebėsiantis ir žaidynių uždarymo ceremoniją.

Prezidentė į dalyvaus Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje, iš viso ji Rio de Žaneire viešės šešias dienas - nuo rugpjūčio 4 iki rugpjūčio 10 dienos.

Kartu su D.Grybauskaite į Braziliją vyks vyriausioji patarėja kultūros ir sporto klausimais Rita Kačkutė, patarėjas žiniasklaidai Liudas Zakarevičius, Užsienio reikalų ministerijos (URM) protokolo skyriaus vedėjas Donatas Kušlys, taip pat prie delegacijos prisijungs generalinė konsulė Brazilijoje Laura Guobužaitė. Taip pat kartu vyks du prezidentę saugantys Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai. Spaudos tarnyba informavo, kad Prezidentūra apmoka tik delegacijos kelionės išlaidas, t.y. lėktuvo bilietus, tam skirta apie 15 tūkst. eurų - likusią išlaidų dalį apmokės Tarptautinis olimpinis komitetas.

Atostogaujantį Vyriausybės kanclerį pavaduojantis vicekancleris Rimantas Vaitkus sako, kad iš esmės nuspręsta, jog premjeras A.Butkevičius į Braziliją vyks antrąją žaidynių pusę, tačiau vizitas dar derinamas „diplomatiniais kanalais“, taip pat dar nėra aišku ir tai, kas vyks su premjeru.

Premjero komandiruotes tvirtina prezidentė.

Anot R.Vaitkaus, į planuojamą komandiruotę greičiausiai vyks patarėjas sporto klausimais, tuo metu nei kancleris Alminas Mačiulis, nei R.Vaitkus vykti į Braziliją nežada.

Abu valstybės vadovai delegacijoje gali turėti du apsaugos darbuotojus, vieną lydintįjį asmenį (gali būti sutuoktinis arba bet kuris komandos žmogus), du patarėjus.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas BNS informavo, kad iš viso į Vasaros olimpines žaidynes vyks 143 akredituoti delegacijos nariai ir dar apie 30 neturinčių akreditacijų. Rio de Žaneire bus 67 Lietuvos sportininkai, 41 treneris, 25 aptarnaujančio personalo atstovai: 7 gydytojai, 13 kineziterapeutų, 2 masažuotojai, 2 vadybininkai, 1 dviračių mechanikas, 9 misijos nariai. Taip pat į žaidynes vyks 8 teisėjai. Delegacijai vadovaus LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė bei jos pavaduotojas - LTOK generalinis direktorius Valentinas Paketūras.

Į žaidynes vyks ir apie 30 sporto specialistų, kurie nėra akredituoti delegacijos nariai. Tai -3 LTOK Vykdomojo komiteto nariai, 28 sporto federacijų, kurios yra LTOK narės, atstovai ir 1 savivaldybės atstovas

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė  pažymėjo, kad Lietuvos delegacija yra palyginus maža, tačiau sportininkų aptarnavimui tenka imti sąlyginai daug specialistų: masažistų, kineziterapeutų. Ji sako, kad LTOK trūksta akreditacijų būtent į olimpinį kaimelį, todėl nors jos įprastai skiriamos svečiams, šiuo metu yra rezervuotos specialistams.

„Mums jų trūksta, neturime jokių svečių, neturime lydinčiųjų asmenų, mes nieko neturime - viską esame atidavę aptarnaujančiam personalui“, - sakė ji.

Vasaros olimpinės žaidynės Brazilijoje Rio de Žaneire prasidės rugpjūčio 5 dieną ir vyks iki rugpjūčio 21dienos. Tai bus pirmosios žaidynės Pietų Amerikoje.

Jų naujovė - po 112 metų pertraukos dėl olimpinių apdovanojimų vėl rungsis golfo žaidėjai ir po 92 metų pertraukos kovos regbio (7x7)  komandos.

Planuojama, kad žaidynėse apsilankys daugiau nei pusė milijono turistų ir per 10 tūkst. sportininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių