Poznanės trasoje laimė nusišypsojo ir Lietuvos motociklininkams

  • Teksto dydis:

Savaitgalį Lenkijos „Tor Poznan“ trasoje pergalę šventė ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos plento žiedo čempionato dalyviai. Čia įvyko trečiasis Lietuvos čempionato etapas.

Lietuvos dalyviai jau ketvirtadienį rinkosi Lenkijoje – jų laukė treniruotės ir daug staigmenų pateikusios varžybos. Lenkijos organizatorių maloniai pasitikti lietuvaičiai važiavimams turėjo savo atskirą grupę abi varžybų dienas: taip jie galėjo ne tik laisviau sukti ratus trasoje, bet ir palenktyniauti tiek tarpusavyje, tiek su trasos posūkius atmintinai mokančiais Lenkijos sportininkais.

O ir naujos patirties sportininkams buvo iš ko semtis ganėtinai retai aplankomoje, bet įdomioje Lenkijos trasoje: nors Lenkijoje plento žiedo čempionate ir nėra „Pretendent“ klasės, Lietuvos sportininkai turėjo savo atskiras šios įskaitos varžybas.

„Pretendent“ klasės varžybos ir kritimai

Būtent šių varžybų dieną, penktadienį, lenktynininkai itin nedžiūgavo: jau nuo pietų trasą merkė lietus taip, kad nebuvo įmanoma įžiūrėti teisėjų vėliavų. Tokie oro „pokštai“ privertė sustabdyti kvalifikaciją ir ją pradėti iš naujo. Tiesa, „Pretendent“ klasės varžybas teko nutrauktidėl sportininkės Gretos Kulaginos kritimo. Galiausiai, C1000 „Pretendent“ įskaitoje pergalę šventė Mantas Marcinkevičius. Jo varžybų metu pademonstruotas geriausias laikas 2.07,506 min. buvo geriausias ne tik „Pretendent“ čempionato įskaitoje penktadienį: sportininko lenktynių tempas vos keliomis sekundės dalimis atsiliko nuo Superbike klasėje šeštadienį dalyvavusių Lietuvos sportininkų. Antroje vietoje „Pretendent“ čempionate liko Alvydas Sereika, atstovaujantis „Kėdainių motocentro“ komandą: jis įveikė trasą per 2.10,546 min. Trečioji vieta C1000 įskaitoje teko tik pirmuoju pakylos laipteliu iki šiol besidžiaugusiam Raimundui Skaisgiriui („Roadhogs Motors“ komanda).

C600 įskaitoje pirmoji vieta teko „Oscar Racing“ komandą atstovaujančiam Mantui Urmonui: jo greičiausias ratas varžybų metu „Tor Poznan“ trasoje buvo 2.13,669 min. Antrasis liko „Redline Racing Team“ klubą atstovaujantis Mantas Vaičelis, o trečiąja vieta Lenkijoje džiaugėsi Rimgaudas Urbonas.

Šis trečiasis etapas Lenkijoje pažymėtas itin dideliu kritimų skaičiumi: pastarieji prasidėjo jau ketvirtadienį. Vien Valdemaras Kišelevski per dvi varžybų dienas patyrė net 5 kritimus, iš kurių du įvyko varžybų metu. Tačiau pasikartojančios nesėkmės sportininko motyvacijos tikrai nesumažino: jis finišo tiesiąją kirto ketvirtasis absoliučiai ir savo C1000 įskaitoje.

Gedimų ir kovų dėl sekundžių

Šeštadienį vykusiose B600, B1000 ir „Superbike“ varžybose netrūko kovų. B600 vykusiose lenktynėse, kurių metu varžėsi ir Lenkijos ir Lietuvos sportininkai, starto rikiuotėje pasirodė ir Justas Gadliauskas: paprastai Jungtinėje Karalystėje lenktyniaujantis sportininkas, atostogoms pasirinkęs lenktynes Poznanėje, iš 10 vietos startavęs sportininkas laimėjo pirmąją vietą Lietuvos čempionate ir finišavo aštuntoje pozicijoje bendrai. Iš 18 startavusių sportininkų, finišą pasiekė 14: nepasisekė ir Evaldui Štrapėlai („Navas Racing“ komanda) – varžybų metu sportininkas krito ir finišo nepasiekė. Antroji vieta po Justino Gadliausko B600 Lietuvos čempionato įskaitoje teko Ignui Kanapeckui („DS20“ klubas).

Tuo tarpu, B1000 įskaitoje startui ruošėsi net 26 sportininkai iš Lenkijos ir Lietuvos. Šioje įskaitoje rikiuotę kiek pakoregavo techniniai gedimai ir avarijos. Tarp nestartavusių lenktynėse – ir Klaipėdos motoklubą „ATV Monstrai“ atstovaujantis Tadas Paulikas, bei „Bikeparts.lt“ komandos atstovas Dainius Stankevičius: abu sportininkai dėl per stipriai pažeistos technikos varžybose startuoti nebegalėjo. Galiausiai, šioje įskaitoje Lietuvos čempionate pirmąja vieta džiaugėsi Audrius Žukaitis („ATV Monstrai“ komanda), antroji vieta teko Mantui Živatkauskui („Redline racing team“ klubas), o trečioji – Ruslanui Petraškai, atstovaujančiam „Kėdainių motocentrą“ .

„Superbike“ įskaitos važiavimams turėjo rikiuotis 24 sportininkai iš Lenkijos ir Lietuvos, bet ir čia techniniai nesklandumai rikiuotę kiek sutrumpino. Pirmoji vieta Lietuvos čempionate teko Evaldui Mikučiui („Moto20” komanda), antroji – naująjį motociklą išbandančiam ir po rankos traumos atsigaudinėjančiam Mindaugui Nemuniui, atstovaujančiam Klaipėdos „ATV Monstrai” komandą. Trečioji vieta „Superbike“ įskaitoje tarp lietuvių teko Deiviui Peteriui iš „Bikeparts” klubo. Pastarieji du sportininkai dėl antrosios vietos čempionato įskaitoje kovojo iki pat lenktynių finišo.

Po jau trijų įvykusių etapų, pokyčiai pastebimi ir komandinėje įskaitoje absoliučiai: iki šiol pimoje vietoje buvusi „Roadhogs Motors” komanda pasislinko į trečiąją vietą, lyderio poziciją užleisdama Klaipėdos „ATV Monstrai” komandai, o pastaroji savo vietą perleido „Kėdainių motocentrui”.

Renginių gausa

Kitą kartą tarpusavyje dėl čempionato taškų sportininkai varžysis daugiau, kaip už mėnesio: rugpjūčio 19 d. Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje. Tuo tarpu, poilsiauti nebus kada: laukiant ketvirtojo čempionato etapo, motociklų sporto entuziastų bei visų, norinčių tapti profesionaliais sportininkais, laukia ganėtinai ilgas renginių sąrašas: vakarinės treniruotės Kačerginėje ir rytiniai pasivažinėjimai „Speedway“ kartodrome.

O jau šį savaitgalį visus, norinčius bent vienu žingsniu būti arčiau profesionalų, „Navas racing club“ kviečia registruotis į nemokamas pamokas, kurios vyks Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje. Organizatoriai akcentuoja, kad bet kokia teorija turi būti užtvirtinta praktiniais važiavimais, tad visų, užsiregistravusių į renginį ir išklausiusių teoriją, laukia dvi sesijos po 20 min. važiavimų. Tiesa, nors tai – ir socialinis mokomasis renginys, bet visų dalyvių pastangas mokytis važiuoti stebės tiek profesionali teisėjų, tiek medikų komandos.

Patys dalyviai taip pat skatinami pasitempti: keldami aukštus reikalavimus saugumui, organizatoriai tikisi, kad dalyviai bus atsakingi. Į trasą galės važiuoti tik techniškai tvarkingas gatvėmis skirtas važiuoti motociklas ir pilna ekipiruote pasirūpinęs motociklininkas. Daugiau apie renginį bei visas Lietuvos čempionato įskaitų suvestines ir sportininkų laikus galima rasti organizatorių internetinėje svetainėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių