Po medikų pergalių tenso aikštyne – istorinis paskyrimas Lietuvai

  • Teksto dydis:

Gausybė medalių ir garbinga teisė Lietuvai – tokį kraitį iš pasaulio medikų teniso kongreso bei čempionato Čekijoje parsivežė mūsų šalies atstovai.

Gilios tradicijos

Pilzene vykusiame jau 47-ajame pasaulio medikų teniso čempionate jėgas bandė net 282 atstovai iš 30 šalių, priklausančių WMTS bendrijai. Tai buvo jau trečiasis čempionatas, vykęs Čekijoje, tad jo organizatorius, šios šalies Medicinos teniso bendrijos prezidentas Janas Kirchneris pirmiausia padėkojo už suteiktą teisę bei priminė apie čekų nuveiktus darbus 41-ajame kongrese Karlovy Varuose.

Pernai čempionatas vyko Limoje (Peru), 2015 m. – Roterdame (Nyderlandai), 2014 m. – Balyje (Indonezija), o kitąmet turnyras kelsis į Maltą. Šiemet Pasaulio medikų teniso bendrijos organizacinis komitetas, renkantis iš nominuotų kandidačių šalių (Lietuvos, Turkijos ir Vokietijos), nusprendė 2019 m. rugpjūčio 3–9 d. kongresą ir čempionatą rengti Lietuvoje.

Į tokius medikų teniso čempionatus suvažiuoja gydytojai iš viso pasaulio, vėliau išsivežantys namo įspūdžius apie šią šalį, jos žmones.

"Organizuoti tokio lygio renginius – didelė atsakomybė ne tik prieš dalyvaujančiuosius, bet, kas ypač svarbu, ir pačiai organizuojančiai šaliai. Į tokius medikų teniso čempionatus suvažiuoja gydytojai iš viso pasaulio, vėliau išsivežantys namo įspūdžius apie šią šalį, jos žmones", – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius, kardiologas prof. Remigijus Žaliūnas.

Reklama visai šaliai

Anot pašnekovo, tai būtų neįkainojama galimybė parodyti ne tik mūsų šalį, bet ir jos medicinos potencialą.

"Tokie susitikimai – puiki vieta dalytis ne tik pergalių džiaugsmu, bet ir gerąja profesine patirtimi bei šalies išskirtinumu ir didybe", – sakė R.Žaliūnas.

Tiesa, organizatorių žodžiais, norint surengti tokio masto turnyrą šalis privalo užtikrinti tinkamas sąlygas dalyviams ir svečiams. Jų laukiama apie pusę tūkstančio iš įvairių planetos kampelių. Žaidėjai ir juos lydintys asmenys mieste turi rasti ne tik tinkamus viešbučius, bet ir erdvius teniso aikštynus, kitą būtiną infrastruktūrą. Tik išpildžius šias sąlygas galima pritraukti didelį būrį turistų ir sulaukti teigiamų atgarsių pasaulio žiniasklaidoje.

Rungėsi ir profesionalai

Dar liepos mėnesį Marselyje (Prancūzija) vykusiose "Pasaulio medicinos ir sveikatos žaidynėse" Lietuvos atstovai iškovojo vieną aukso ir 3 bronzos medalius. Čekijoje lietuviai vėl nustebino – pagrindiniame turnyre pelnyta 11 medalių komplektų ir 6 medalių komplektai paguodos turnyre.

Pilzene auksą iškovojo gydytoja dermatologė Birutė Adomavičienė, laimėjusi 6:2, 6:0 finalinę kovą prieš Norvegijos atstovę amžiaus grupėje virš 55 metų. Sidabro medalius laimėjo šeimos gydytojas Martynas Jocys, žaidęs amžiaus grupėje per 40 metų, odontologė Eglė Vindašiūtė-Narbutė poroje su oftalmologe Renata Steponkiene dvejetų iki 40 metų grupėje ir otorinolaringologė Birutė Miliauskienė poroje su Emiliu Subata amžiaus grupėje virš 55 metų. Pastarieji po atkaklios kovos tik trečiame sete nusileido porai iš JAV. Šiame duete žaidė buvusi teniso profesionalė, dabar gydytoja pediatrė V.McEvoy. Ši moteris 1968 m. prestižiniuose Vimbldono ir "US Open" turnyruose buvo pasiekusi 3-iąjį ratą bei tais metais buvo laikoma trečiąja JAV moterų teniso rakete.

Lietuvos moterų komanda E.Vindašiūtė-Narbutė, B.Adomavičienė, R.Steponkienė Čekijoje iškovojo Nacijų taurę, finale įveikusios JAV moterų rinktinę. Tai pirmas kartas mūsų šalies gydytojų teniso istorijoje, kai taurė vyksta į Lietuvą.

Lietuvių medalių kolekciją pagausino ir jaunasis tenisininkas Emilis Jukna, pasipuošęs auksu vaikų iki 16 metų grupėje.

***

Vienija medikus

Dar 1971 m. Oklahoma Sičio (JAV) kardiologas Dr. Stanley McCampbelas ir tuometės Amerikos medikų teniso asociacijos (angl. American Medical Tennis Association – AMTA) generalinis direktorius Bilas Drake’as nusprendė sukurti panašią, tik šį kartą visą pasaulį aprėpiančią, medikų teniso asociaciją. Taip Monte Karle, dalyvaujant penkių šalių atstovams, gimė Pasaulio medikų teniso bendrija (angl. World Medical Tennis Society – WMTS). Tuometis WMTS tikslas buvo organizuoti įprastus tarptautinius gydytojų mokslinius suvažiavimus, kuriuose dalyviai galėtų rungtis su jų pajėgumą tenise atitinkančiais, kitais suvažiavimų dalyviais. Jau dešimtmečius trunkantys neeiliniai gydytojų suvažiavimai daugeliui padėjo užmegzti tarptautinius ryšius. 45 metus bendrijos nariais galėjo būti tik gydytojai, o prieš dvejus metus tokia galimybė suteikta ir odontologams. Bendrija siekia, kad pažintis užmezgę gydytojai konsultuotų vienas kitą gydymo klausimais, ir, svarbiausia, dalytųsi savo medicinos pasiekimais. Šiandien bendriją sudaro 38 šalių atstovai.

***

Pasaulio medikų teniso čempionato Pilezene Lietuvos atstovų pasiekimai: 

Žaidėjas/ai Turnyras Amžiaus grupė

Pagrindinis turnyras 

Auksas

B. Adomavičienė Vienetai 55+ 

Sidabras 

M. Jocys Vientai 40+

B. Miliauskienė/E. Subata Mix 55+

E. Vinadšiūtė-Narbutė/R. Steponkienė Dvejetai iki 40 

Bronza 

B. Miliauskienė Vienetai 55+

R. Steponkienė Vienetai 45+

B. Miliauskienė/O. Gustienė Dvejetai 45+

O. Gustienė/M. Jocys Mix  40+

B. Adomavičienė/S. Valiukevičienė Dvejetai 45+

A. Juknienė/P. Tarkkila Mix  50+

R. Žaliunas/E. Subata Dvejetai 55+

A. Vadapolas Vienetai 60+

Paguodos turnyras

Auksas 

I. Kaduševičius/E. Vindašiūtė-Narbutė Mix iki 40

Sidabras 

A. Valiukevičius Vienetai 45+

Bronza 

I. Kaduševičius/E. Aabel Dvejetai iki 40

M. Jocys/A. Valiukevičius Dvejetai iki 40

B. Adomavičienė/R. Žaliūnas Mix 55+

A. Vadapolas/J. Jonaitis Dvejetai 60+

D. Steponkus Vienetai 45+

  Vaikų turnyras 

Auksas 

E. Jukna Vienetai Junior (vaikai)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių