Po „Nemuno žiede“ vykusių varžybų – motociklininkų pasipiktinimas

  • Teksto dydis:

Motociklų sportas laikomas vienu ekstremaliausių ir pavojingiausių sporto šakų, kurioms taikomi griežti reikalavimai, norint užtikrinti saugumą. Deja, kartais taisyklės sukuriamos tik nutikus skaudiems incidentams. Laimei,  pastarojo pavyko išvengti praėjusį šeštadienį Kačerginės „Nemuno žiedo“ trasoje, vykstant, kaip patys organizatoriai įvardijo, Baltijos šalių čempionato etapui.

Nors dalis sportininkų tą patį savaitgalį suko ratus oficialiame Lietuvos čempionate Lenkijos „Tor Poznan“ trasoje, kai kurie motociklų sporto entuziastai susirinko ir į Kačerginėje organizuojamą renginį. Lietuvos motociklų sporto federacijos teigimu, „Coffee racers“ organizuotas renginys buvo nei suderintas su federacija, nei apskritai – sankcionuotas. Tai ne pirmos šios asociacijos organizuotos varžybos, tačiau šį kartą, nors dalyvių renginyje nebuvo daug, įvykių, kurie sukeltų bruzdesį, užteko.

„Po liepos 8 d. renginio Kačerginėje į mus kreipėsi keli asmenys, susirūpinę dėl renginio kokybės, saugumo ir atsakingų asmenų profesionalumo stokos", – paskelbė Lietuvos motociklų sporto federacijos plento žiedo komitetas.

Šiuo atveju kalbama apie skaudžią vieno sportininko avariją. Pastarasis vos liko gyvas, o sunerimę sportininkai diskutuoja, kur jiems dėtis, net jei uždaroje trasoje nėra sudaromos saugios sąlygos važinėtis?

„Teisėjavimas iš tikrųjų buvo žemo lygio. Motociklų sporte nėra nerimtų incidentų, o čia, nukritus vienam sportininkui, teisėjai visai nesureagavo. Dalyviai nebuvo įspėti jokiomis vėliavomis apie įvykusią avariją ir trasoje likusį motociklą. Panašu, kad motociklas jau kurį laiką gulėjo ant žemės. Iš paskos važiavęs mano draugas atsiliko kokius 20 metrų. Priešais važiavęs motociklininkas nebuvo perspėtas apie situaciją priekyje ir užlėkė ant jo. Gerai, kad mano draugas nepervažiavo sportininko“, – apie avariją pasakojo lenktynininkas Tomas Januška.

 

 

Jam pritarė ir kiti renginyje dalyvavę ir filmuotą incidento medžiagą pateikę sportininkai: „Mes ilgai analizavome incidento vaizdo įrašą. Jeigu iš trasos motociklininkas spėjo pasitraukti ir nueiti, motociklas gulėjo važiuojamoje dalyje tikrai bent pusę minutės. Nei vienas teisėjų apie avariją neperspėjo, o be teisėjų perspėjimo gulinčio motociklo laiku pastebėti praktiškai neįmanoma. Taip ir nutiko: užkilęs į kalną lenktynių dalyvis rado motociklą vidury trasos ir nebeturėjo kur trauktis, važiavo tiesiai ir dėl to nukrito po ratais iš paskos važiavusiam žmogui. Laimės dalykas, kad vos šalmu kliudė iš paskos važiavusiojo motociklą ir jis sugebėjo išvairuoti.“

 

 

„Jau iš ryto matėme, kad kažkas ne taip – vartai į trasą nesaugomi, atrodo, bet kas galėjo ten patekti. Jau antrojo važiavimo metu vienam iš sportininkų trasoje pabiro detalės. Vienoje vietoje užtikome detalę, kitoje. Bet niekas neperspėjo, kad trasoje yra nesaugu, niekas nestabdė važiavimo“, – pasakojo ekstremalaus sporto mėgėjai, paminėję, kad trasoje važiavimų metu buvo ir dviratininkų, pėsčiųjų.

 

 

„Organizuojant renginius Kačerginės trasoje, turi būti užtikrintas pakankamas teisėjų skaičius bokšteliuose. Svarbi ir teisėjų kompetencija. Trečias svarbus elementas – tinkamas dalyvių instruktavimas prieš varžybas“, – įsitikinęs motociklininkas Vitas Lopinys.

Po šio renginio Lietuvos motociklų sporto federacijos plento žiedo komisija suabejojo dėl varžybų organizatoriaus kompetencijos.

„Tai ne pirmas „Coffee racers“ renginys, pasibaigęs skaudžiu atsitikimu. Susirūpinimą kelia ir naujojo Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidento Roberto Benediktavičiaus viešai deklaruojami susitarimai su minėtos asociacijos vadovu Adomu Dautartu – žinome, kad sprendžiasi motociklų sporto ateitis, o ir tai nuo  komisijos yra slepiama“, – tvirtino plento žiedo komisijos atstovai. 

Nuotraukų galerijoje ir filmuotoje medžiagoje – renginio akimirkos, sukėlusios motociklų sporto bendruomenės susirūpinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AJ

AJ portretas
Neblogai pasisiukslyno CR... Idomu kodel jiems isvis leidzia organizuoti ziede renginius, matyt gera uztarima turi institucijose arba dar blogiau-patepa ka reikia eurais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių