Plaukimo padangėje įsižiebė nauja žvaigždė

Beveik iki dviejų metrų ištįsęs Simonas Bilis mikliai pačiupo savo gyvenimo šansą. 23 metų dičkis pasaulio plaukimo čempionate Kanadoje vos šimtąja sekundės dalimi aplenkė varžovą iš Japonijos ir pasiekė didžiausią karjeros laimėjimą.

Ištaisė klaidas

100 m per 46,58 sek. Toks galingas pasirodymas S.Biliui lėmė pasaulio čempiono trumpajame (25 m ilgio) baseine titulą. Paskutinę planetos pirmenybių Vindzore dieną lietuvis vos 0,01 sek. aplenkė japoną Shinri Shiourą. Trečias prestižinę plaukimo laisvuoju stiliumi rungtį įveikė Tommaso D'orsogna iš Australijos (46,70 sek.).

"Oho! Čia tai lenktynės, čia tai kova. Kovėmės petys į petį. Esu laimingas, kad varžovai manęs nepričiupo. Po finišo iš pradžių net nemačiau savo laiko", – šypsojosi S.Bilis.

Paklaustas, kada patikėjo, jog gali pelnyti aukso medalį, lietuvis atsakė: "Po pusfinalio. Ten padariau klaidų, bet žinojau, kad jas galiu ištaisyti finale. Į finalą nepateko ne vienas stiprus varžovas, tad gavau savo gyvenimo šansą. Privalėjau juo pasinaudoti."

Pusfinalyje jis pasiekė naują Lietuvos rekordą – 46,73 sek., kurį gerokai pranoko finale.

Tai buvo jau antrasis S.Bilio medalis pasaulio pirmenybėse. Perpus trumpesnėje distancijoje iš Panevėžio kilęs, bet nuo 2012 m. Jungtinėse Valstijose gyvenantis plaukikas pasipuošė bronza. 50 m rungtyje jis du kartus gerino net 22 metus gyvavusį legendinio Raimundo Mažuolio rekordą.

Drauge su dviem medaliais lietuviui atiteko ir 14 tūkst. eurų piniginis prizas.

Už Atlanto – šuolis

Geras treneris ir sunkus darbas. Dvi priežastis, padėjusias užkopti ant prizininkų pakylos, įvardijo S.Bilis. Jis jau ketverius metus treniruojasi Šiaurės Karolinos universitete pas Toddą DeSorbo.

Pasak šį amerikietį puikiai pažįstančio buvusio Lietuvos plaukimo rinktinės vyriausiojo trenerio Žilvino Ovsiuko, lietuvis pasirinko tinkamą mokytoją. T.DeSorbo garsėja kaip geras sprinto specialistas.

"Didelis pranašumas yra tai, kad Šiaurės Karolinos universitete surinkta stipri ir vieninga sprinterių komanda. Ta tarpusavio konkurencija ir vienas kito palaikymas padeda Simonui nuolat gerinti rezultatus ir tobulėti", – dienraščiui aiškino Ž.Ovsiukas.

Trenerio žodžiais, S.Bilio progresas atsiskleidė gana neseniai – tik šiemet vykusiose Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

"Iki tol Simonas labai aukštų pasiekimų neturėjo, bet Brazilijoje jis jau aiškiai parodė, kad akivaizdžiai tobulėja. Ir šiame čempionate mes išvydome dar ne maksimalias S.Bilio galimybes. Bus įdomu pasekti, kaip jo rezultatai augs iki 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių", – svarstė Ž.Ovsiukas.

Solidūs metai

Praeityje S.Bilio rezultatams svarbiausiose tarptautinėse varžybose neigiamos įtakos turėjo aklimatizacijos problemos. Šįsyk lietuviui palanku buvo ir tai, kad čempionatas vyko Šiaurės Amerikos žemyne, kur jis ne vienus metus treniruojasi.

"Jis, galima sakyti, startavo namie. Nereikėjo niekur toli skristi, nereikėjo adaptuotis. Tai leido ir sklandžiau sudėlioti treniruočių procesą", – aiškino Ž.Ovsiukas.

"Solidūs Simio metai: nuo NCAA čempiono iki pasaulio čempiono!" – vakar lietuvį pasveikino Šiaurės Karolinos universiteto komanda.

Šiemet atstovaudamas universitetui "Simis" susižėrė vieną aukso, keturis sidabro ir vieną bronzos apdovanojimą pagrindinėse JAV NCAA varžybose bei buvo pripažintas geriausiu NCAA Atlanto pakrantės konferencijos plaukiku. Kitose varžybose Toronte jis pagerino 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi Lietuvos rekordą. Rugpjūtį debiutuodamas olimpinėse žaidynėse S.Bilis Rio de Žaneire du kartus gerino šalies rekordą ir užėmė galutinę 8-ąją vietą 50 m plaukimo laisvuoju stiliumi finale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių