Paminėtas pirmojo olimpinio medalio 25-metis

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 7 dieną Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete (LTOK) įvyko šventinė spaudos konferencija, skirta pirmojo nepriklausomos Lietuvos olimpinio medalio 25 metų sukakčiai paminėti.

Aukso medalį 1992 m. rugpjūčio 5 dieną Barselonos olimpinėse žaidynėse iškovojo disko metikas Romas Ubartas. Simboliška, kad lygiai po 25 metų, taip pat rugpjūčio 5 dieną disko metikas Andrius Gudžius aukso medalį pelnė Pasaulio lengvosios atletikos čempionate Londone.

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė susirinkusiems svečiams tarė sveikinimo žodį ir įteikė R. Ubartui gėlių puokštę. "Tai buvo pirmieji metai, kai visi pajutome, kad atgimėme", – teigė D. Gudzinevičiūtė, pabrėždama pirmojo olimpinio medalio svarbą.

"Tie prisiminimai, kai stovėjau ant pjedestalo, mano garbei buvo grojamas Lietuvos himnas ir kilo trispalvė, dar ir šiandien gyvi. Tai – neužmirštama", –kalbėjo R. Ubartas.

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos olimpinis čempionas džiaugėsi ką tik A. Gudžiaus iškovota pergale pasaulio lengvosios atletikos čempionate: "Gimsta nauja žvaigždė. Andrius aukso medalio link ėjo įveikdamas įvairiausius sunkumus, traumas. Disko metikui 26-eri. Tai pačios brandos pradžia, iš jo lauksiu dar geresnių rezultatų".

Prisiminimai, kai stovėjau ant pjedestalo, mano garbei buvo grojamas Lietuvos himnas ir kilo trispalvė, dar ir šiandien gyvi. Tai – neužmirštama.

Drauge su R. Ubartu Barselonos olimpinėse žaidynėse dalyvavo 47 Lietuvos sportininkai. Bronzos medalius iškovojusios krepšinio rinktinės nariai Sergejus Jovaiša ir Valdemaras Chomičius taip pat pasidalijo savo atsiminimais. Smagių istorijų papasakojo ir boksininkai, 5 vietos laimėtojai Vitalijus Karpačiauskas ir Gitas Juškevičius.

"Mūsų tuo laiku į Vakarus niekas neišleisdavo, tad nuvykę į Barseloną pasijutome tarsi rojuje. Valgykla veikė visą parą, paspaudi mygtuką – ir liejasi "Coca Cola" upeliais", – juokėsi G. Juškevičius.

Įdomių faktų iš žaidynių užkulisių pažėrė to meto LTOK prezidentas ir Lietuvos olimpinės delegacijos vadovas Artūras Poviliūnas, LTOK viceprezidentas Vytas Nėnius, olimpinės misijos vadovas Petras Statuta. A. Poviliūnas pasakojo, kaip krepšininkams teko patiems ieškoti lėšų, norint dalyvauti atrankos į žaidynes turnyre. Pinigus rinko ir Ispanijoje, ir Amerikoje, daug prisidėjo tuo metu JAV gyvenęs Valdas Adamkus. Garsus japonų dizaineris Issey Miyake nemokamai sukūrė Lietuvos olimpiečiams paradines uniformas.

Šilti įspūdžiai iš Barselonos žaidynių liko ir krepšinio teisėjo Romualdo Brazausko, rankinio teisėjo Grigorijaus Gutermano atmintyje. Barselonoje dirbęs žurnalistas Valdas Malinauskas Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui įteikė dovaną – japonų dizainerio Issey Miyake retrospektyvos knygą, kurioje įamžintos ir legendinės jo kurtos Lietuvos olimpinės rinktinės aprangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių