Paklojo tvirtus karatė pamatus

"Karatė reikia mokytis visą gyvenimą. Tikslas – ne pergalė ar pralaimėjimas, bet dvasinių ir fizinių vertybių supratimas, charakterio išugdymas", – rašoma knygos "Karatė piramidės architektai" įžangoje.

Užpildė spragą

Sporto literatūros lentyną papildžiusio naujo leidinio bendraautoris ir konsultantas – vienas karatė mūsų šalyje pradininkų, nusipelnęs treneris ir teisėjas, Lietuvos šotokan karatė federacijos (LŠKF) ir Kauno klubo "Samurajus" vadovas, 5-ojo dano meistras Kazimieras Bartkevičius, knygos sudarytojas – buvęs LRT ir "Kauno dienos" sporto žurnalistas Alvydas Staniulis.

"Karatė pamatai Lietuvoje buvo pakloti gūdžiais sovietmečio metais. Pagrindas buvo tvirtas, todėl atsilaikėme, išgyvenome, o atkūrus nepriklausomybę – suklestėjome. Iki šiol anuometis kūrimosi ir pirmų žingsnių laikotarpis niekur nebuvo užfiksuotas – nei asmenybės, įvykiai, nei varžybų duomenys. Užpildyti šią spragą man pasiūlė buvęs mokinys, dabar žinomas verslininkas Ričardas Matijošaitis. Esu sukaupęs nemenką archyvą, tad nereikėjo pradėti nuo visiškai tuščio lapo", – sakė K.Bartkevičius.

Mecenatai – buvę mokiniai

Simboliška, kad knygos leidybos mecenatai – buvę K.Bartkevičiaus auklėtiniai: laisvąsias imtynes ir karatė išmėginęs R.Matijošaitis, taip pat koncerno SBA prezidentas, triskart Lietuvos karatė čempionas Arūnas Martinkevičius, Lietuvos karatė federacijos (LKF) prezidentas, buvęs Lietuvos ir Europos kiokušin karatė federacijų vadovas Romas Vitkauskas.

"Ši knyga sugrąžina į tuos laikus, kai ieškojome gyvenime savo vietos, kai norėjome būti savarankiški, stipriausi. Iki šiol prisimenu, kaip K.Bartkevičiaus paskatinti skaitėme "Džonataną Livingstoną Žuvėdrą" – nuostabią, išmintingą knygą. Karatė mus mokė nepasiduoti, neplaukti pasroviui, ugdė drausmę, pagarbą vyresniems. Per karatė atradau savo kelią, jame sutikau ir pažinau daug nuostabių žmonių", – kalbėjo A.Martinkevičius.

Pasigenda dvasingumo

Gausiai, daugiausia iki šiol nepublikuotomis nuotraukomis iliustruotą knygą "Karatė piramidės architektai" sudaro K.Bartkevičiaus ir jo bendražygių, trenerių, buvusių auklėtinių prisiminimai, pasakojimai apie juos, karatė plėtros Lietuvoje faktų, varžybų statistikos sąvadas.

"Manau, kad į beveik 370 puslapių sudėjome daugumą, maždaug 80 proc., mūsų karatė istorijos liudijimų – prisiminimų, pasakojimų, įvykių, faktų, skaičių. Antroje knygos dalyje daugiau dėmesio teko šotokan karatė stiliui, tačiau kiokušin karatė bendruomenė, per pastaruosius dešimtmečius pasiekusi įspūdingų pergalių, verta atskiros knygos ir, tikiuosi, ją išleis", – teigė K.Bartkevičius.

Paprašytas palyginti savo kartos ir šių laikų kovos menų mėgėjus, Bartukas (taip ne vien karatistai vadina K.Bartkevičių) atsakė: "Dabar sportininkų techninis lygis aukštas, bet pasigendu dvasingumo, akyse – tikros, nereklaminės ugnelės. Visko per akis, todėl tradicines vertybes vis dažniau nustelbia komercija."



NAUJAUSI KOMENTARAI

to To Šaunuolis

to To Šaunuolis portretas
Gal pasufleruosite, ieskome siuolaikiskesnio, erdvesnio klubo ne bendrabuciuose ir panasiai.

Grb

Grb portretas
Dziugu,kad isleidote tokia knyga! Kur galima isigyti leidini?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pagarba Bartukui ir didelis aciu Jo mokiniams/
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių