Pagrindinis R. Meilutytės iššūkis pasaulio plaukimo čempionate – ištvermė

  • Teksto dydis:

Savaitgalį prasidėsiančiame pasaulio plaukimo čempionate Rūtai Meilutytei – daugybė iššūkių, kuriuos reikia įveikti norint iškovoti medalį. Geriausia Lietuvos plaukikė susiduria tiek su plaukimo technikos, tiek su psichologinėmis problemomis.

Anot tarptautinės kategorijos plaukimo trenerio Ramojaus Aniceto Kalyčio, R. Meilutytės būsena visiškai neaiški – treneris įžvelgia ne tik sveikatos, bet ir plaukimo problemas. Pasak kvalifikuoto trenerio, pagal paskutiniu metu demonstruojamus rezultatus, jeigu R. Meilutytė patektų į pusfinalį – būtų labai gerai, jei į finalą – tai prilygtų stebuklui.

Remiantis vienos lažybų bendrovės skaičiavimais, geriausios Lietuvos plaukikės tikimybė nugalėti Pasaulio plaukimo čempionate – kukli. Nuskinti laurus 100 m distancijoje R. Meilutytės tikimybė siekia 3–4 proc., o 50 m distancijoje galimybė laimėti vertinama šiek tiek geriau, bet siekia vos 7–8 proc.  R. Meilutytė plauks 50 ir 100 m. krūtine bei 50 m. laisvu stiliumi.

Klausimų kelia ir trenerio pasirinkimas

Jau antrą sezoną R. Meilutytės plaukimo rezultatai kiek prastesni nei įprasta. „Klausimų kyla ir dėl trenerio Pauliaus Andrijausko pasirinkimo. Jis patyręs sportininkas, bet kaip treneris – jaunas,  neturintis  tarptautinio lygio patirties“, – teigė R. A. Kalytis. Pasak jo, kyla klausimas, ar buvo išanalizuotos ir įvertintos nesėkmingo olimpinio sezono klaidos, siekiant paruošti R. Meilutytę šiam Pasaulio plaukimo čempionatui. R. Meilutytės ir buvusio trenerio Jonathano Ruddo keliai išsiskyrė 2016 m., po Lietuvos plaukikei nesėkmingai susiklosčiusių Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

„Vienintelis Lietuvos sportininkas, kuriam pavykdavo išsikapstyti iš tokių duobių buvo G. Titenis, bet tos duobės būdavo mažesnės“, – atkreipia dėmesį treneris.

Iššūkis – greitis visą distanciją

Vienas didesnių R. Meilutytės iššūkių – greičio ištvermė. R. A. Kalytis pastebi, kad R. Meilutytei sunku išlaikyti greitį 50 m. ar 100 m. ilgio distancijose. „Tai buvo matyti jau praėjusiame sezone, kai antroje distancijos pusėje R. Meilutytė sunkiai kontroliuodavo save ir pradėdavo plaukti ne techniškai – padidėdavo pasipriešinimas, kartu sportininkė eikvodavo daugiau energijos, labiau pavargdavo ir galiausiai nebeišlaikydavo tinkamo greičio iki finišo“, – teigia R. A. Kalytis.

Meilutytės galimybes čempionate sunku vertinti dar ir dėlto, kad plaukimo technika galėjo būti pakeista. „Jau žiemą JAV, konsultuojantis su G. Sokolovu, plaukimo technika buvo truputį pakoreguota. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad keičiant plaukimo techniką, sportininko rezultatai ne visada pagerėja – tik vėliau tampa aišku, ar strategija pasiteisino, ar ne. Taigi, visiškai neaišku, kaip atsilieps R. Meilutytei plaukimo technikos korekcija“, – teigė plaukimo treneris.

Favoritės demonstruoja itin gerus rezultatus

Pastaruoju metu itin geri amerikietės Lilly King ir rusės Julijos Jefimovos rezultatai.

„Čempionato favoritės yra šios: amerikietė L. King, rusė J. Jefimova ir švedė J. Johanson. Žinoma, čempionatas gali pateikti ir staigmenų: ant nugalėtojų pakylos galime išvysti naujokų“, – teigė plaukimo treneris.

Pasaulio plaukimo čempionatas vyksta kas dvejus metus. 2015 m. Rusijos mieste Kazanėje 50 m distancijoje moterų turnyre laurus nuskynė švedė Jennie Johansson, R. Meilutytė liko ketvirta. 100 m distanciją greičiausiai įveikė J. Jefimova, R. Meilutytė liko antra. Šių metų Pasaulio čempionato plaukimai prasidės nuo sekmadienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių