Pagaliau sužibo A. Skujytės olimpinis medalis

Įvairių Lietuvos sporto šakų atstovų medaliais ir pergalėmis paženklintus 2018-uosius oficialiai užbaigė gruodžio 20 d. Vilniuje įvykę "LTeam apdovanojimai", kurių metu buvo pagerbti geriausi šalies sportininkai, treneriai bei komandos.

Svarbiausiose nominacijose triumfavo Europos čempionas disko metikas Andrius Gudžius ir du aukso medalius Europos čempionate trumpajame baseine iškovojusi plaukikė Rūta Meilutytė. O bene ryškiausias apdovanojimų ceremonijos momentas buvo, kai po šešerius metus trukusio laukimo ant lengvaatletės Austros Skujytės kaklo pagaliau sužibo 2012 m. Londono olimpinių žaidynių bronzos medalis.

Geriausia po pertraukos

27-erių A.Gudžius geriausiu Lietuvos metų sportininku išrinktas antrą kartą iš eilės, o 21 metų R.Meilutytė geriausia sportininke tapo po ketverių metų pertraukos. 2012, 2013 ir 2014 m. šiuose rinkimuose triumfavusi plaukikė 2017 m. gruodį Kopenhagoje vykusiame Europos čempionate trumpajame baseine iškovojo du aukso medalius 50 m ir 100 m plaukimo krūtine rungtyse, o 2018 m. rugpjūtį Senojo žemyno pirmenybėse (50 m baseine) Glazge 100 m krūtine rungtyje pelnė sidabro apdovanojimą. Metus R.Meilutytė užbaigė sidabriniu startu 50 m plaukimo krūtine rungtyje Kinijoje vykusiose planetos pirmenybėse (25 m baseine), bet šis pasiekimas bus įtrauktas į 2019 m. įskaitą. Rinkimuose R.Meilutytė pranoko Europos lengvosios atletikos čempionate bronzą iškovojusią ietės metikę Livetą Jasiūnaitę bei pasaulio dviračių treko čempionate keirino rungties bronzos medalį pelniusią Simoną Krupeckaitę.

Kadangi R.Meilutytė po startų pasaulio plaukimo čempionate į Lietuvą negrįžo, jai skirtą apdovanojimą atsiėmė močiutė Aldona Meilutienė.

Laimingas – diskas

Savo ruožtu, į sceną pakilęs A.Gudžius prisipažino, kad šį kartą nesitikėjo tokio įvertinimo. Irkluotoją Mindaugą Griškonį, baidarininką Artūrą Seją, sunkiaatletį Žygimantą Stanulį ir praėjusiais metais Europos čempionatuose visų spalvų medalius iškovojusį plaukiką Daną Rapšį nukonkuravęs disko metikas teigė, kad geriausio sportininko titulai, kaip ir pergalės, niekada nepabosta.

"Reikia suprasti, kad nėra taip paprasta tapti geriausiu šalies sportininku, nes šis titulas skiriamas ne už konkrečią pergalę, o įvertinus visų Lietuvos sportininkų pasiekimus. Galiu planuoti medalius ir rezultatus savo rungtyse, bet šio titulo niekaip nesuplanuosi", – konstatavo A.Gudžius.

Džiaugiuosi visų Lietuvos sportininkų medaliais, nes mes visi dirbame, kad garsintume Lietuvos vardą, kad tarptautinėse varžybose plazdėtų mūsų Trispalvė, skambėtų šalies himnas.

Antrus metus iš eilės atitinkamo įvertinimo sulaukė ir A.Gudžiaus treneris Vaclovas Kidykas. Geriausiu metų treneriu išrinktas 57-erių disko metimo specialistas atsiimdamas apdovanojimą sakė, kad sportininko medaliai – visos komandos sunkaus triūso vaisiai. Jam pritarė ir A.Gudžius: "Įvertinti sportininką visada yra paprasčiau, nes juos vertina pagal pasiekimus varžybose. Tuo metu trenerio darbas yra faktiškai nematomas. Apie jo indėlį į pergales geriausiai žino būtent pats sportininkas. O juk treneris dirba visus metus, kiekvieną dieną, faktiškai po 24 valandas per parą. Jis yra tas žmogus, kuris iki menkiausių smulkmenų planuoja treniruočių procesą, stebi sportininko savijautą, sudėlioja jo varžybų ir poilsio grafiką. Tai yra nežmoniškai didelis darbas ir aš pats vienas jo nesugebėčiau atlikti. Todėl labai džiaugiuosi, kad galiu dirbti su tokiu žmogumi ir specialistu. O ir man skirtas geriausio sportininko apdovanojimas yra tris kartus mielesnis, kai žinau, kad ir treneris yra įvertintas."

Kalbėdamas apie pasibaigusius metus A.Gudžius džiaugėsi ne tik asmeniniais, bet ir kitų sportininkų pasiekimais tarptautinėje arenoje.

"Manau, kad šiais metais padariau maksimumą. Vis dėlto išlaikyti užimtas pozicijas yra sunkiau, tačiau tai grūdina, suteikia naujos motyvacijos, gal net leidžia šiek tiek kitaip pažvelgti į sportą. Kita vertus, mane labai pradžiugino ieties metikės Livetos Jasiūnaitės bronza Europos čempionate, apskritai džiaugiuosi visų Lietuvos sportininkų medaliais, nes mes visi dirbame, kad garsintume Lietuvos vardą, kad tarptautinėse varžybose plazdėtų mūsų Trispalvė, skambėtų šalies himnas", – sakė pasaulio ir Europos čempionas.

Olimpinis akordas

Iš tiesų 2018 m. medalių Lietuvos sporto padangėje netrūko. Geriausiomis metų komandomis antrą kartą iš eilės buvo išrinktos irkluotojų ekipos – pasaulio čempionate auksą porine dviviete valtimi iškovojusios Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė ir Europos irklavimo čempionato vyrų porinių keturviečių valčių finale sidabro medalius pelnę Aurimas Adomavičius, Dovydas Nemeravičius, Rolandas Maščinskas ir Saulius Ritter. "Metų proveržiu" pripažinti baidarininko A.Sejos pasirodymai. Pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionate Portugalijoje jis vienviečių baidarių 200 m distancijoje iškovojo sidabrą. 22-ejų sportininkas dar vieną sidabro apdovanojimą laimėjo Senojo žemyno pirmenybėse Belgrade.

Įvairių spalvų apdovanojimų iš Europos ir pasaulio čempionatų taip pat parvežė paplūdimio tinklininkai, ledo ritulininkai, sunkiosios atletikos ir dviračių sporto, šiuolaikinės penkiakovės ir stalo teniso atstovai. O 2018 m. dar vienu medaliu padidėjo ir visos Lietuvos olimpinių apdovanojimų kraitis.

"LTeam apdovanojimų" renginį vainikavo iškilmingas 2012 m. Londono olimpinių žaidynių bronzos medalio įteikimas septynkovininkei Austrai Skujytei. 2004 m. Atėnuose vykusiose olimpinėse žaidynėse sidabrą iškvojusi sportininkė Londone užėmė penktą vietą. Tačiau dar 2013 m. dėl draudžiamų preparatų vartojimo buvo diskvalifikuota ketvirtą vietą užėmusi ukrainietė Liudmila Josipenka, o 2016 m. Tarptautinis olimpinis komitetas diskvalifikavo ir trečią vietą Londone užėmusią rusę Tatjaną Černovą, tad A.Skujytei galiausiai atiteko olimpinė bronza. Buvusiai sportininkei olimpinį medalį įteikė premjeras Saulius Skvernelis ir LTOK prezidentė bei Tarptautinio olimpinio komiteto narė Daina Gudzinevičiūtė, Austros garbei sugiedotas ir Lietuvos himnas.

"Buvo labai smagu, jaučiausi beveik taip pat, kaip ir ant olimpinio podiumo. Nors labai stengiausi nepasiduoti emocijoms, bet pamačius atsistojusius plojančius žmones nepavyko suvaldyti ašarų. Po sidabrinio starto Atėnų olimpinėse žaidynėse labai norėjau ir olimpinio aukso, vien dėl to, kad olimpiadoje nuskambėtų Lietuvos himnas. Šiandien ta mažytė mano svajonė išsipildė. Išsinešu su savimi ne tik medalį, bet ir nuostabią emociją", – sakė 2017 m. sportininkės karjerą baigusi A.Skujytė.

"LTeam apdovanojimai 2018"

Metų sportininkas

Andrius Gudžius (disko metimo Europos čempionas)

Metų sportininkė

Rūta Meilutytė (Europos plaukimo čempionato 100 m krūtine rungties vicečempionė)

Metų vyrų komanda

Irklavimo porinė keturvietė: Aurimas Adomavičius, Rolandas Maščinskas, Saulius Ritter ir Dovydas Nemeravičius (Europos vicečempionai)

Metų moterų komanda

Irklavimo porinė dvivietė: Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė (pasaulio čempionės)

Metų treneris

Vaclovas Kidykas (Europos čempiono A.Gudžiaus treneris)

Metų trenerė

Ina Paipelienė (Europos vicečempiono plaukiko Dano Rapšio trenerė)

Metų proveržis

Artūras Seja (vienviečių baidarių irklavimo pasaulio ir Europos vicečempionas 200 m distancijoje)

Metų populiariausias

Egidijus Kavaliauskas (boksininkas)

Už gyvenimo nuopelnus

Artūras Poviliūnas (pirmasis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas).

Lietuvos sporto metai – 2018

Vasario 9–25 dienomis Pjongčange vykusiose žiemos olimpinėse žaidynėse iš Lietuvos sportininkų geriausiai pasirodė biatlonininkas Tomas Kaukėnas, 10 km sprinte užėmęs 17 vietą, o 12,5 km persekiojimo lenktynėse finišavęs 13 pozicijoje.

Kovo 4 d. Pasaulio dviračių treko čempionate Olandijoje Simona Krupeckaitė iškovojo keirino rungties bronzos medalį.

Kovo 26 d. Europos sniego tinklinio čempionate auksą iškovojo Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė, bronzą pelnė Arnas Rumševičius ir Lukas Každailis.

Kovo 31 d. Europos sunkiosios atletikos čempionate svorio kategorijoje iki 94 kg Žygimantas Stanulis iškovojo sidabro medalį dvikovės rungtyje (374 kg).

Balandžio 22–28 d. Kaune vykusiame Pasaulio ledo ritulio I diviziono B grupės čempionate Lietuvos rinktinė užėmė pirmą vietą ir iškovojo kelialapį į I diviziono A grupę.

Birželio 11 d. Belgrade vykusiame Europos čempionate olimpinėje 200 m distancijoje antrąją vietą užėmė baidarininkas Artūras Seja.

Birželio 24 d. Astanoje vykusiame 2018 m. šiuolaikinės penkiakovės Pasaulio taurės finale trečią vietą užėmė Gintarė Venčkauskaitė-Juškienė.

Rugpjūčio 1–12 d. Berlyne vykusiame Europos lengvosios atletikos čempionate aukso medalį iškovojo disko metikas Andrius Gudžius, bronzą parvežė ieties metikė Liveta Jasiūnaitė. Dar penki Lietuvos lengvaatlečiai pateko į prizininkų aštuonetuką.

Rugpjūčio 2–5 d. Glazge vykusiame Europos irklavimo čempionate Dovydas Nemeravičius, Saulius Ritteris, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius porinių keturviečių klasėje iškovojo sidabrą, antrą vietą vienviečių valčių finale užėmė ir Mindaugas Griškonis. Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė porinių dviviečių valčių klasėje laimėjo bronzą.

Rugpjūčio 3–9 d. Glazge vykusiame Europos plaukimo 50 metrų baseine Rūta Meilutytė (100 m krūtine rungtyje) ir Danas Rapšys (200 m laisvuoju stiliumi rungtyje) iškovojo sidabro medalius.

Rugpjūčio 23−26 d. Pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo sprinto čempionate baidarininkas Artūras Seja 200 m distancijoje iškovojo sidabrą, dvivietės baidarės įgula Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas bei kanojininkas Henrikas Žustautas pelnė bronzos medalius.

Rugsėjo 9−16 d. Plovdive vykusiame Pasaulio akademinio irklavimo čempionate moterų porinių dviviečių valčių klasėje Milda Valčiukaitė ir Ieva Adomavičiūtė iškovojo auksą, o Mindaugas Griškonis pelnė bronzą.

Rugsėjo 21 d. Alikantėje vykusio Europos stalo teniso čempionato mišrių dvejetų varžybose lietuvė Rūta Paškauskienė ir serbas Aleksandaras Karakaševičius laimėjo bronzos medalius.

Spalio 7–19 d. Buenos Airėse vykusiose Jaunimo olimpinėse žaidynėse 50 m plaukimo krūtine rungtyje Agnė Šeleikaitė iškovojo auksą, Kotryna Teterevkova 100 m plaukimo krūtine rungtyje laimėjo bronzą, o 200 m plaukimo krūtine rungtyje – sidabrą.

Gruodžio 11−16 d. Kinijoje vykusiame Pasaulio trumpo (25 m) baseino čempionate Danas Rapšys iškovojo auksą 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje ir sidabrą 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje. Rūta Meilutytė iškovojo sidabrą 50 m plaukimo krūtine rungtyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių