Olimpinis festivalis: šventinę eiseną atlaikė ne visi

Lietuvos delegacija kartu su kitų šalių pasiuntiniais Universiteto studentų kaimelyje išsirikiavo beveik nuo septintos vakaro vietos laiku. Bet tik 19:50 val. pajudėjome stadiono link. Iki to sportininkai ir kiti dar rado laiko apsikeisti suvenyriniais ženkliukais, kuriuos įsisegdavo į akreditacijos korteles ant kaklo laikančias juostas.

Kaimelį nuo stadiono skiria vos pora šimtų metrų, tačiau apie 2300 sportininkų, jų trenerių ir personalo iki jo nusigavo per maždaug 40 minučių, o prie stadiono teko pastovėti dar pusvalandį.

Atlaiko ne visi

Renginio vedėjui sušukus Lietuvos vardą, nemaža – maždaug 80 asmenų delegacija – pajudėjo pristatyti Lietuvą visai Europai. Mojuodami mažas Trispalves ant plonų medinių kotelių didžiavomės galėdami sugerti šiltas vakaro emocijas, plojimus ir euforiją, kuri aplanko tik tokiais pakiliais momentais, kaip šis - juk tokioje eisenoje, primennančioje olimpinių žaidynių atidarymo paradą, dauguma dalyvavome pirmą kartą. Žinoma, visi tikime, kad ne paskutinį.

Plazdėjo ne tik mažos Trispalvės, bet ir įprasto dydio Lietuvos vėliava. Ją nešė Europos jaunimo dziudo vicečempionas alytiškis Rokas Nenartavičius.

Tiesa, paradą stadione atlaikė ne visi. Vienas iš Lietuvos vaikinų prie pat tribūnos, kurioje buvo skirtos vietos visų šalių delegacijoms, sunegalavo, todėl mikliai, padedant mūsų šalies gydytojams, buvo nugabentas į stadiono medicinos punktą. Greitai iš jo grįžo – dar nespėjus pakalbėti garbingiems asmenims.

Sveikino IOC prezidentas

Po sekmadienio popietę įvykusios konferencijos spaudai Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Jacques‘as Rogge‘as atvyko ir į stadioną.

Visų pirma, prezidentas į minią kreipėsi olandų kalba ir visiems priminė, kad festivalio idėja gimė būtent Olandijoje, ir padėkojo visam festivaliu besirūpinančiam personalui, o ypač savanoriams, be kurių nė vienas renginys nevyktų sklandžiai. Vėliau jis pasveikino visus susirinkusius sportininkus.

„Šis vakaras žymi jūsų įėjimą į olimpinį pasaulį. Prisiminkite, kad ne laimėti yra svarbiausia: juk vien kirsti finišo liniją reiškia – nugalėti, vien garbingas žaidimas reiškia pergalę: be sukčiavimo, be dopingo“, – stovėdamas stadiono viduryje mikrofonu sakė kadenciją baigiantis prezidentas.

Karalius nedaugžodžiavo

Po iškilmingos ir motyvuojančios IOC prezidento kalbos, estafetę perėmė Nyderlandų karalius Willemas Alexanderis. Lydimas garsių plojimų, jis pasiekė viduryje aikštės stovinčias pakylas su mikrofonais.

Karalius nedaugžodžiavo – šypsodamas, staigiu dešinės rankos mostu jis tiesiog paskelbė festivalio pradžią: „Brangūs sportininkai, berniukai ir mergaitės, damos ir džentelmenai, man didelė garbė ir malonumas paskelbti 12-o Europos jaunimo festivalį atidarytą!“

Olimpinę ugnį palydėjo fejerverkai

Visai netrukus, po keleto muzikantų scenoje atliktų kūrinių, garsių Nyderlandų sportininkų rankomis buvo įneštas deglas su olimpine ugnimi. Kol deglas pasiekė savo vietą, tol stadione esančiuose ekranuose buvo rodoma ugnies kelionės iki Utrechto istorija nuo pat įžiebimo saulės spinduliais Atėnuose.

Deglą nešė tituluočiausia Nyderlandų sportininkė Estera Vergeer - tenisininkė, kuri yra laimėjusi 7 parolimpinių žaidynių aukso medalius ir pasiekusi iki šiol nesumuštą rekordą – pergalių iš eilės. Be jos, savo rankomis deglą lietė garsi dviratininkė Leontina van Morrsel, iškovojusi net 4 olimpinius medalius.

Tačiau garbė įžiebti olimpinę ugnį stadione teko legendinio dziudo meistro olando Antono Geesinko anūkui. Įžiebimą palydėjo keletas fejerverkų ir patosiški atidarymo ceremonijos dalyvių plojimai

Po ceremonijos – kebabai

Dar nesibaigus ceremonijai, kaip tik tada, kai scenoje pasirodė olandų repo žvaigždė, minia sportininkų pajudėjo išėjimo link. Prie pat jo anksčiau laiko išeinančiuosius pasitiko maisto išvežiotojai, kurie kiekvienam davė po du mažus kebabus, įdėtus į popierinį baltą maišelį.

Dar tebeeinant savo namelio link, buvo girdėti lietuvių nuomonės, kad atidarymo ceremonija neišpildė lūkesčių.

„Nepalyginsi su Trabzonu, kuriame vyko praėjęs festivalis", - kalbėjo grįžtantieji į laikinus namus. Ilgai vakaroti nenorėjo ir negalėjo niekas - vienų ryte laukė treniruotės, o kit - ir pirmos varžybos.

Sportininkui – beveik po savanorį

Festivalio darbais rūpinasi beveik tiek pat žmonių, kiek ir yra sportininkų – virš 2100. Jie pasiskirstę net 80 skirtingų darbų. Visi savanoriai surinkti iš įvairių Nyderlandų kampelių ir visi buvo apmokyti tam, kad festivalio dalymiams būtų kuo paprasčiau ir patogiau gyventi Utrechte visą šią savaitę.

Pirmadienį startuos lengvaatlečiai, krepšininkai, rankininkai, tenisininkai ir tinklininkai.

Pirmieji iš lietuvių olimpinį jaudulį patirs tenisininkai ir lengvaatlečiai. Varžybos vyks septyniose sporto bazėse, į kurias sportininkus nuveš specialiai festivaliui skirtas transportas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių