Olimpinio festivalio startas: sportininkus globoja nematoma ranka

Europos jaunimo olimpiniame festivalyje (EJOF) Utrechte šiandien pirmieji startuoja plaukikai. Į apšilimą jie rinksis jau nuo pusės aštuonių, o startuos 9 valandą. 10 ryto ant tatamio žengs dziudo imtynininkai, pavaras įjungs dviratininkai ir į teniso kortus įeis tenisininkai, o nuo 15 valandos lengvaatlečiai vėl rinksis į netoli antrojo olimpinio kaimelio esantį lengvosios atletikos stadioną. Gimnastai varžytis pradės vėliausiai - kartu su trečiuoju kvalifikacijos bloku - nuo 16 valandos.

Beje, plaukikų komandoje yra dvylikametė Greta Gataveckaitė. 2000-ųjų metų lakričio 18 dieną gimusi mergina auga Alytuje ir treniruojasi pas trenerį Egidijų Kašėtą. Alytiškė - jauniausia EJOF dalyvė.

Gimtadienių dovana - tradicija

Olimpiniame kaimelyje, greta lietuviams skirto namo, jau gimė nauja tradicija - sveikinti sportininkus su gimtadieniu.

Sekmadienį 15 metų suėjo sprinterei Simonai Galnaitytei, jai buvo padovanotas suvenyrinis puodelis ir pliušinis festivalio simbolio žaisliukas - "Youthie".

Pirmadienio rytą, atvykus oficialiems delegacijos asmenims kartu su Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidente Daina Gudzinevičiūte, Seimo nariu Juru Požėla ir kitais buvo pasveikintas dar vienas sukaktuvininkas - jau šešiolikmetis dviratininkas Laurynas Čekas.

Baltarusiai tęsia draugystę

Šiandien, antradienį, penkioliktą gimtadienį švęs kūjo metikė Aistė Žiginskaitė. Jaunajai sportininkei gimtadienio šventė turėtų padėti atsigauti po pirmadienį varžybose patirto nemalonaus incidento. Mergina po trijų įrankio metimų baigė varžybas ir apsiašarojusi paliko stadioną.

Sportininkę pribloškė tai,  jog po pirmojo bandymo jai nebuvo leista dalyvauti tolesnėse varžybose, jeigu nepasikeis pirštinės - svarbaus kūjo metikų atributo.

"Rusai pagalbos nesuteikė, bet baltarusiai pays pasisiūlė paskolinti pirštinę - taip jie tęsia draugystę", - sakė trenerė Zita Tindžiulienė.

Kaip vėliau paaiškino baltarusų treneriai, jie vis dar prisimena 2010 metų Europos čempionatą, kuriame lietuvis dešimtkovininkas Darius Draudvila šuolių su kartimi rungtyje paskolino įrankį baltarusiui Andrejui Kravčenkai. Iki tol pirmavęs prieš Baltarusijos atletą vėliau ietuvis liko šeštas, o baltarusis laimėjo bronzą. Vėliau D. Draudvilai už šį poelgį įteiktas "Kilnaus elgesio" prizas.

Gydytojai - nematoma jėga

Gydytojai dėl medalių sporto aikštėse nekovoja, tačiau įdeda ženklų indėlį į atletų pasiruošimą. Pirmadienio vakarą įvykusiame trenerių ir misijos vadovų susitikimai medikams negailėta pagyrų.

"Vienas iš bėgikų buvo prieš šį festivalį nugriuvęs ir susižalojęs ranką, tačiau šie gydytojai padėjo greitai grįžti į rikiuotę", - džiaugėsi lengvosios atletikos trenerė Z.Tindžiulienė.

Į trenerių pagyras vienas iš misijos vadovų Valdemaras Liachovičius atsakė trumpai ir drūtai. "Jeigu norite žinoti, tai šie žmonės iš tikrųjų aria", - sakė pavaduotojas ir atkreipė dėmesį  psichologinio pasiruošimo problemą.

"Nemanau, kad turėtume naudotis psichologo paslaugomis, tačiau treneriai galėtų dažniau kalbėtis su auklėtiniais ir gilintis į jų problemas. O jeigu nepadeda, pasikviesti ir kitus misijos dalyvius. pasistengsime nepakenkti", - akcentavo V. Liachovičius.

Tiesa, dauguma kitų Europos delegacijų naudojasi profesionalaus psichologo paslaugomis.

Teko išvykti namo

Puikiai ir gausybę trenerių pagyrų sulaukiančią medikų komandą antradienį paliks gydytojas Vladas Sklizmantas. Jam staiga sunegalavus buvo nuspręsta nerizikuoti ir leisti jam išvykti namo.

"Viskas bus gerai, Vladai", - šią popietę, priėjusi prie valgykloje pietaujančio gydytojo ir jį apkabinusi sakė LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė.

Šis gydytojas su olimpiečiais dirba jau 33-čius metus.

Baseino vanduo - "greitas"

Įvykusiame pasitarime buvo aptarti dienos rezultatai ir kitos dienos lūkesčiai. Treneriai ir misijos vadovai dalinosi savo pastebėjimais.

Plaukikų trenerės Ala Kiseliova ir Rasa Mažutaitienė atkreipė dėmesį į prastą organizavimo sistemą.

"Neaišku, kur lauksime savo varžybų. Festivalyje dalyvauja virš 40 komandų, o vietos baseine yra tik vienoje tribūnoje. Kur tilps ir žiūrovai, ir sportininkai - kol kas neaišku. pamatysime rytoj", - kalbėjo trenerė R. Mažutaitienė.

Nepaisant to, trenerės pasidžiaugė, kad pasisekė, jog baseino vanduo, sportininkų terminais kalbant, yra "greitas", todėl jos tikisi, kad jų auklėtiniai parodys gerus rezultatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių