NBA Rytų konferencijos pusfinalių apžvalga

Vakar prasidėjo Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) konferencijų pusfinaliai.

Tritaškis.lt“ Jus supažindins su kovą dėl čempionų vardo tęsiančiomis NBA ekipomis. Pradėsime nuo Rytų konferencijos. Rytoj laukite Vakarų konferencijos apžvalgos.

AFP/Scanpix nuotr.

Majamio „Heat“ – Čikagos „Bulls“

Šios dvi ekipos Rytų konferencijos pusfinalį pasiekė skirtingais keliais. „Heat“ 4-0 įveikė Milvokio „Bucks“, o „Bulls“ tik lemiamose, 7-ose rungtynėse, palaužė Bruklino „Nets“ ir seriją laimėjo rezultatu 4-3.

„Heat“ yra viena iš dviejų komandų, nesuklupusių pirmajame atkrintamųjų varžybų etape. Nors dažnai būdavo kvestionuojama „Heat“ priekinė linija ir kova dėl atšokusių kamuolių (po reg. sezono „Heat“ buvo paskutiniai visoje lygoje), Majamio ekipos krepšininkai pagal atkovotus kamuolius per atkrintamųjų varžybų rungtynes yra antri tarp visų lygos komandų, nusileisdami tik Indianos „Pacers“.

Vis tik atkovoti kamuoliai neturėtų būti didžiausiu pranašumu. „Bulls“ iki šiol atkovodavo vos keliais kamuoliais mažiau. Patys „buliai“, regis, galėtų pasigirti taiklumu iš žaidimo (47 proc.), tačiau „Heat“ turi pranašumą ir čia – jie pirmauja lygoje ir sumeta kas antrą savo metimą. Tikriausiai, kaip ir dauguma NBA ekipų, „Bulls“ nėra pranašesni daugeliu aspektu. Be to, šį sezoną į aikštę dar neišbėgo komandos lyderis Derrickas Rose‘as, be to, traumos ir taip nelepina – manoma, kad pirmosiose serijos rungtynėse žaisti negalės Luolas Dengas irKirkas Hinrichas.

Tačiau per anksti „Bulls“ nuvertinti nereikėtų. Jie reguliariojo sezono metu du sykius įveikė bei tiek pat kartų nusileido dabartiniems varžovams. Ypač didelio dėmesio sulaukė pergalė kovo mėnesį, kai buvo nutraukta 27-ių „Heat“ pergalių iš eilės serija.

Lemiamas faktorius Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape „Heat“ pasižymėjo ir jiems įprastu atakavimo iš toli dažnumu. Eriko Spoelstros auklėtiniai pagal atliktus tritaškius metimus yra penkti visoje lygoje (pagal taiklumą – 9-i). Kodėl atkreipiame dėmesį į tai? Ogi todėl, kad tolimi metimai siejasi su vienu didžiausių „Heat“ ginklų.

Praėjusio sezono NBA čempionai daugybę taškų pelno tritaškiais metimais iš aikštės krašto. ESPN rašantis Tomas Haberstrohas tai įvardija, kaip vieną pagrindinių „Heat“ ginklų. Dažniausiai viskas vyks taip: Chrisas Andersenas pastato užtvarą LeBronui Jamesui, kuris veržiasi link krepšio ir arba atakuoja pats, arba atiduoda kamuolį aikštės kampe laukiančiam Ray Allenui. Visi žino, kaip sunku sustabdyti L.Jamesą, žaidžiant prieš vieną. Todėl varžovai dažnai nusprendžia ateiti į pagalbą komandos draugui, kuris ginasi prieš „Heat“ lyderį, o tai baigiasi taikliu tritaškiu metimu. Dėl to veiksmingumo „Heat“ per 4 atkrintamųjų varžybų rungtynes prieš „Bucks“ išmetė net 44 tritaškius iš aikštės kampo, o tai yra daugiau nei pusė tolimų metimų. Iš viso „Heat“ metė 87 tritaškius.

Vis dėlto galime tikėtis, kad šis ginklas serijoje prieš „Bulls“ nebus toks veiksmingas. Statistiškai „Bulls“ yra geriausiai nuo tokių tritaškių metimų besiginanti ekipa. Reguliariojo sezono metu Tomo Thibodeau auklėtiniai savo varžovams leisdavo išmesti vos 3,6 tritaškio iš aikštės kraštų.

Anksčiau minėtoje dvikovoje, kuria baigėsi įspūdinga „Heat“ pergalių serija, iš aikštės kraštų E.Spoelstros vadovaujama ekipa metė tik 5 sykius. Todėl galime manyti, kad „Bulls“ nėra patys parankiausi „Heat“ varžovai.

Nepaisant to, apsiginti nuo „Heat“ tritaškių bus negana. NBA čempionai turi nemažą pasirinkimą puolime, o atletiškas L.Jameso, Dwyane‘o Wade‘o ir Chriso Bosho žaidimas daugeliui komandų yra sunkiai sustabdomas. Jei pavyktų sustabdyti šį trejetą, „Bulls“ šansai „pasispardyti“ šioje serijoje akivaizdžiai padidėtų. Tačiau tam gali sutrukdyti traumos. Ypač svarbi yra L.Dengo trauma. Pagrindinis komandos lengvojo krašto puolėjas yra ne tik svarbus žaidėjas puolime, bet ir gerai žaidžia gynyboje. Jei L.Dengas rungtyniautų, jam turėtų atitekti pareigos gintis prieš L.Jamesą.

Bet kokiu atveju, neužtenka tik gintis, reikia ir pulti. Puolime „Bulls“ galėtų stengtis išnaudoti savo vidurio puolėją Joakimą Noah. Kadangi „Heat“ „centrai“ nėra tokie pajėgūs, prancūzas turėtų būti rezultatyvus. Be to, didelė našta teks ir ant Nate‘o Robinsono pečių. Jei K.Hinrichas negalės rungtyniauti, N.Robinsonui teks ne tik rinkti taškus, bet ir atlikti didelį darbą vadovaujant komandos žaidimui.

„Tritaškis.lt“ prognozė Sunku tikėti „Bulls“ sėkme. „Heat“ savo varžovus pranoksta visais aspektais, o „bulių“ padėtis su kiekvienomis rungtynėmis tik blogėja. Jei ne traumos, „Bulls“ galbūt galėtų mesti iššūkį Rytų konferencijos favoritams, tačiau šiuo atveju reikėtų tikėtis, kad „Heat“ be didesnių problemų žengs į konferencijos finalą.

„Heat“ 80% – 20% „Bulls“

Rezultatyviausi žaidėjai

Majamio „Heat“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
LeBronas Jamesas 37 26,7 60,6% 40% 74,9% 8 7,2 1,7 3,1 0,9
Dwyane‘as Wade‘as 34 20,9 53,1% 25,8% 72,5% 5,1 5,2 1,9 2,9 0,8
Chrisas Boshas 33 16,4 55,7% 29,6% 79,7% 6,8 1,6 0,9 1,7 1,4
Ray‘us Allenas 25 11,2 47,9% 42,2% 89,3% 2,8 1,7 0,9 1,3 0,2
Čikagos „Bulls“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
Carlosas Boozeris 32 16,3 48,3% 0% 73,4% 9,8 2,2 0,8 2,3 0,3
Luolas Dengas 39 16,3 45,6% 30,3% 80,1% 6,4 3 1,1 2 0,4
Nate‘as Robinsonas 25 13,4 46,3% 40,2% 80% 2,2 4,3 1 1,8 0,1
Joakimas Noah 36 11,8 48,1% 0% 72,7% 11 3,8 1,1 2,6 2,2

Komandų statistika

„Heat“ | „Bulls“
102,7 Taškai 93,5
38,8 Atkovoti kamuoliai 43,1
23,1 Rezultatyvūs perdavimai 22,9
8,9 Perimti kamuoliai 7,4
5,3 Blokuoti metimai 5,1
13,4 Klaidos 13,6
53,7% Dvitaškių pataikymo proc. 46%
39,3% Tritaškių pataikymo proc. 34,9%
75,3% Baudų pataikymo proc. 76,7%

Reuters/Scanpix nuotr.

Niujorko „Knicks“ – Indianos „Pacers“

Tiek „Knicks“, tiek „Pacers“ į Rytų konferencijos pusfinalį pateko po 6 rungtynių serijos. Nepaisant vienodos serijos baigties, ji sudėtingiau klostėsi „Pacers“.

Indianapolio ekipa seriją pradėjo dviem pergalėmis iš eilės, o po to sekė dvi nesėkmės išvykoje. Esant lygiam serijos rezultatui – 2-2 – „Pacers“ du sykius iš eilės įveikė Atlantos „Hawks“.

Tuo tarpu „Knicks“ seriją pradėjo trimis pergalėmis iš eilės ir tik tuomet, kai nugalėtojas buvo ganėtinai aiškus, leido varžovams iškovoti dvi pergales iš eilės.

Nepaisant tokios pergalės prieš Bostono „Celtics“, „Knicks“ krepšinio sirgalių ir ekspertų savo žaidimu neįtikino. Komandoje vis dar netrūksta individualaus žaidimo. Tą rodo ir per 6 rungtynes atlikti tik 90 rezultatyvių perdavimų, kas yra mažiausiai tarp į kitą etapą patekusių komandų. Vienintelis statistinis rodiklis, kuriame sužibėjo „Knicks“, yra perimti kamuoliai. Jie pagal šį rodiklį atkrintamosiose varžybose jie yra pirmi (62 per. kam.).

„Pacers“ pirmajame atkrintamųjų varžybų etape tiesiog dominavo po krepšiais ir atkovojo 296 kamuolius (49 atk. kam. per rungtynes). Taip pat „Pacers“ ir buvo viena daugiausiai baudų metusių komandų, kas rodo žaidėjų agresyvumą puolime.

Reguliariajame sezone „Knicks“ ir „Pacers“ pasidalino po dvi pergales, tad kas turi pranašumą šiuo metu? Galbūt „Pacers“, kurios taip nekankina traumos?

„Knicks“ pirmosiose tarpusavio rungtynėse versis be Steve‘o Novako. Taip pat abejojama, ar Amare Stoudemire‘as po traumos jau bus pasiruošęs grįžti į aikštę.

Lemiamas faktorius Serijos nugalėtoją lems „Knicks“ puolimo (ne)sėkmingumas ir „Pacers“ pademonstruota gynyba. Prie „Knicks“ puolimo sėkmingumo šį sezoną labai prisidėjo tritaškių pataikymas – reguliariojo sezono metu pagal įmestus tritaškius „Knicks“ buvo pirmi. Tačiau atkrintamųjų varžybų metu prieš gynyba garsėjančią „Celtics“ taiklumas krito ir „Knicks“ ekipai nieko gero nežada tai, kad „Pacers“ gynyboje yra ne ką prastesni. Iš tikrųjų „Knicks“ prieš „Celtics“ turėjo pranašumą, nes „keltų“ priekinėje linijoje vyko maža rotacija ir žaidėjai neturėjo laiko atsipūsti. „Pacers“ turi didesnį aukštaūgių pasirinkimą. Be to, jie yra ir atletiškesni, kas turėtų apsunkinti „Knicks“ gyvenimą tiek puolant, tiek ginantis.

„Knicks“ žaidimas labai priklauso nuo komandos lyderio Carmelo Anthony, kuris šį sezoną demonstruoja įspūdingą rezultatyvumą ir per rungtynes pelno 28,7 taško. Tačiau jis neretai piktnaudžiauja individualiais veiksmais (taip pat kaip ir J.R.Smithas bei neretai Raymondas Feltonas).

Galime tikėtis, kad fiziškai pajėgūs „Pacers“ krepšininkai – Paulas George‘as ir Lance‘as Stephensonas – stengsis „užsmaugti“ C.Anthony ir J.R.Smithą.

Įdomu bus matyti tai, kaip į puolimą pernelyg neorientuoti „Pacers“ žaidėjai žais atakuodami – ar jiems pavyks išnaudoti kai kurių „Knicks“ žaidėjų pasyvumą gynyboje? Serijoje prieš „Hawks“, „Pacers“ puolimas strigo, tad apsiginti bus negana.

„Tritaškis.lt“ prognozė Visą sezoną buvo kalbama, kad „Knicks“ tikriausiai yra vienintelė komanda, galinti Rytų konferencijoje parklupdyti „Heat“. Tačiau „Knicks“ nėra nuspėjama – jos žaidimas labai priklauso nuo komandos lyderių ir (jų) tolimų metimų. Jei P.George‘as pajėgs susitvarkyti su C.Anthony, o L.Stephensonas ir George‘as Hillas su J.R.Smithu ir R.Feltonu, tuomet „Pacers“ pergalė nebūtų staigmena. Abi ekipos savo sudėtyje turi platų žaidėjų pasirinkimą bei įrodė šį sezoną galinčios žaisti aukštame lygyje, tad šansų iškovoti pergalę turi abi ekipos. Kaip sakoma, čempionatus laimi ne puolimas, o gynyba, tad galbūt „Pacers“ šansai žengti toliau yra didesni.

„Knicks“ 45% – 55% „Pacers“

Rezultatyviausi žaidėjai

Pastaba: A.Stoudemire‘as rungtyniavo tik 29-iose rungtynėse ir pastaruoju metu buvo traumuotas.

Niujorko „Knicks“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
Carmelo Anthony 37 28,7 47% 37,1% 83,6% 6,7 2,5 0,8 2,6 0,5
J.R.Smithas 33 17,9 45,5% 35,4% 75,8% 5,3 2,6 1,2 1,7 0,3
Raymondas Feltonas 34 14,2 46,3% 35,4% 76,1% 3,0 5,5 1,4 2,3 0,2
Amare Stoudemire'as 23 14,2 57,7% - 80,8% 5 0,4 0,3 1,7 0,7
Indianos „Pacers“
Žaidėjas Min. Tšk. 2% 3% 1% Atk. kam. Rez. perd. Per. kam. Kld. Blk.
Paulas George'as 37 17,5 45,9% 35,8% 80,7% 7,8 4,2 1,8 2,9 0,6
Davidas Westas 33 17,1 50,4% 19% 77,5% 7,6 2,8 1 2,2 0,9
George'as Hillas 34 14,2 49,8% 36,6% 82,1% 3,8 4,6 1,1 1,6 0,3
Roy'us Hibbertas 29 12,1 45,1% 25% 75,1% 8,3 1,4 0,5 2,1 2,6

Komandų statistika

„Knicks“ | „Pacers“
99,1 Taškai 94,7
40,7 Atkovoti kamuoliai 46,1
19 Rezultatyvūs perdavimai 20,3
8 Perimti kamuoliai 7,7
3,9 Blokuoti metimai 6,3
11,6 Klaidos 14,6
48,4% Dvitaškių pataikymo proc. 46,4%
37,4% Tritaškių pataikymo proc. 34,4%
75,9% Baudų pataikymo proc. 74,9%

 


Šiame straipsnyje: HeatBullsPacersKnicks

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių