Misija: atskirti golfą nuo kortų

Iki 2016 m. vasaros olimpinių žaidynių starto liko vos daugiau nei du mėnesiai. Į Rio de Žaneiro olimpiados programą po daugiau nei šimtmečio pertraukos įtrauktas ir sparčiai populiarėjantis golfas.

Pasaulyje golfą žaidžia šimtai milijonų, o ši sporto šaka seniai pelnė pripažinimą ne tik kaip viena smagiausių laisvalaikio praleidimo formų, bet ir kaip vienas sparčiausiai augančių sporto verslų.

Tokia informacija su kolegomis Lietuvoje pasidalijo Suomijos golfo sąjungos generalinis sekretorius Petri Peltoniemi. Mūsų šalyje lankęsis svečias iš Skandinavijos drauge su Lietuvos golfo federacijos (LGF) prezidentu Rymantu Juozaičiu ne tik apžiūrėjo golfo laukus greta Vilniaus ir Klaipėdos, bet ir pats, paėmęs į rankas lazdą, juos išbandė. Drauge vyko ir visų šalies golfo laukų atstovų ir trenerių seminaras.

P.Peltoniemi pateiktais duomenimis, vien oficialiai registruotų golfo žaidėjų Suomijoje yra beveik 150 tūkst. Kad golfas yra patraukli laisvalaikio leidimo forma pripažįsta net 1,7 mln. suomių, o 700 tūkst. teigė norį jį išbandyti.

"Svečias pasidalijo Suomijos ir visos Skandinavijos golfo patirtimi. P.Peltoniemi papasakojo, kokiu keliu žengė golfas jo šalyje, ką jie pasiekė, ką iš to gavo valstybė, kiek žmonių į tai įsitraukė. Daugelis nustebtų, kad golfas Suomijoje – populiariausia sporto šaka pagal ją propaguojančių žmonių skaičių. Drauge tai įspūdingą metinę apyvartą – apie 250 ml. eurų – generuojantis sportas. Didžiulės sumos sumokamos ir valstybei kaip mokesčiai", – kalbėjo R.Juozaitis.

– Kuo golfas gali būti patrauklus ir lietuviams? – pasiteiravome LGF vadovo.

– Tai sveikiausia sporto šaka. Kitos sporto rūšys – futbolas, krepšinis, tenisas gresia traumomis, susižeidimais, o golfas – visiškai saugus užsiėmimas. Kita vertus, jis nereikalauja tiek daug fizinių pastangų, todėl skirtingai nei anksčiau minėtas sportas, juo gali užsiimti nuo mažiausių iki vyriausių. Pavyzdžiui, mano trejų metų anūkas jau bando žaisti golfą. O vyriausiam pasaulyje golfo žaidėjui yra 103-eji. Kaip matote, diapazonas labai platus. Ne veltui, golfas vadinamas šeimos sportu. Čia moterys gali nugalėti vyrus. Tai jas labai motyvuoja (šypsosi – aut. past.). Mūsų šeimos retai turi progą kartu leisti laisvalaikį. Tarkime, vyrai išvyksta į žvejybą ar medžioklę, žmonos lieka namuose su vaikais. Žaisdama golfą kartu gamtoje laiką praleidžia visa šeima. Ir visi gali smagiai pajudėti, nebūti pasyviais žiūrovais.

– Gal suomiai išreiškė norą savo projektus ir sumanymus įgyvendinti Lietuvoje veikiančiuose golfo aikštynuose?

– Šiuo atveju jie labiau dalijosi savo patirtimi, bet mes esame pasirengę priimti visos Skandinavijos regiono žaidėjus. Savo metu Šiaurės Europos šalys mums labai padėjo vystant energetikos sritį, taip pat statant ant kojų mūsų ekonomiką. Dabar jie rodo pavyzdį, kaip rūpintis savo piliečių sveikata. Mes norime tą pavyzdį įgyvendinti Lietuvoje. Juk prieš porą dešimtmečių jie golfo populiarinimą pradėjo nuo nulio. Turėjo keletą laukų, tik vieną – visų 18-os duobučių. Pas mus jau dabar yra penki tokie laukai, tačiau žaidėjų – turiu omenyje tuos tikruosius, kurie žaidžia nuolat – yra mažai. Tarkime, Švedijoje tokių – apie 0,5 mln. Pridėkime Norvegiją bei Daniją ir pamatysime, kad šios šalys generuoja per milijoną golfo žaidėjų. Tai didžiulė rinka. Daugelis jų galėtų atvažiuoti pas mus. O juk yra paskaičiuota, kad vienas golfo žaidėjas iš užsienio palieka vidutiniškai penkis kartus daugiau pinigų nei paprastas turistas. Tarkime, netoli Vilniaus esančiame "Villon" golfo klube vien šiemet yra užsakymų iš maždaug 2 tūkst. žaidėjų, kurie apsistos viešbutyje, pažais savo mėgstamą žaidimą, paliks tam tikrą pinigų sumą. Taigi, golfas garantuoja ne tik žmonių sveikatingumą, bet ir nemenką ekonominę grąžą. Deja, kai kurie mūsų politikai tos naudos žmonėms, verslui ir valstybei nesupranta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Super, kad golfas verziasi i Lietuva. Teko zaisti uzsienyje, smagus sportas ir laisvalaikio uzsiemimas.

labdzadzai

labdzadzai portretas
Visų pirma mokslininkai yra įrodę, kad jei per dieną nueini 10 tūkst. žingsnių, tai jau yra geras fizinis aktyvumas. O žaisdamas golfą 3–4 val. praleidi gryname ore, judi. Suvaikštai kartais net kokius 10 km per partiją ramiai, be įtampos. Antra, žaidžiant golfą beveik neįmanoma patirti traumų. Aišku, reikia apšilimo, bet iš esmės traumų pasitaiko labai retai. Tuo golfas skiriasi nuo krepšinio ar futbolo. Todėl tai puikus variantas žmonėms, norintiems gyventi sveikai, bet nenorintiems veiklos, kuria užsiimant labai rizikuojama patirti traumą, sunkiai dirba širdis ir raumenys. Trečia, golfas gerai veikia psichologinę savijautą. Po įtemptos darbo dienos žmonės golfo lauke atsipalaiduoja. Golfas padeda kovoti su lėtiniu stresu, kuris daro didelę žalą mūsų gyvenimui. Pažaidę golfą, net ir miegame geriau, nes tampame ramesni. Lietuva nebėra artojų kraštas, mūsų artojai – sunkioji technika, o žmonės gyvena miestuose. Ir jiems, gyvenant greitai, atsipalaiduoti būtina.

Dovilė

Dovilė portretas
Vis žadu žadu išbandyti šį sportą, bet neprisiruošiu. Po šio straipsnio tikrai žinau ka veiksniu artimiausia savaitgali :)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių