LSU mokslininkai su kolegomis kuria išmaniąją aprangą sportui bei sveikatai

  • Teksto dydis:

Sparčiai tobulėjančios šiuolaikinės technologijos vis dažniau pasitelkiamos ir kuriant naujus išmaniuosius drabužius. Vieni iš jų atlieka apsauginę, pramoginę ar emocinę funkciją, kiti naudingi sveikatai, labai pagelbsti sportuojantiems žmonėms.

Lietuvos sporto universiteto (LSU) mokslininkai, kartu su kolegomis iš Kauno technologijos universiteto, įmonių „Audimas“ ir „Optitecha“ atstovais bei partneriais iš Suomijos, Belgijos, Prancūzijos, jau kelerius metus sėkmingai vykdo tarptautinį projektą „Išmanioji apranga sportui ir sveikatai“.

Šiuo projektu siekiama sukurti naujo tipo išmaniąją aprangą, kuri padėtų žmogui rūpintis asmenine sveikata ir gerove. Anot kūrėjų, tokia apranga turėtų būti itin tinkama ne tik sportuojantiems ar besimankštinantiems žmonėms, bet ir senjorų bei kitų asmenų nuotolinei priežiūrai, reabilitacijai, sveikatinimui.

LSU ir kiti projekto dalyviai Lietuvoje kuria širdies funkcinės būklės ir fizinio aktyvumo išmaniosios stebėsenos sistemą. Ją sudaro išmanieji elektrokardiogramą registruojantys marškinėliai, kuriuose – judesio kiekio jutikliai ir bevielė duomenų perdavimo į išmanųjį telefoną sistema, taip pat metodai analizei ir programinė įranga.

„Fiziniai pratimai – kaip ir vaistai: per mažai – neefektyvu, per daug – žalinga. Todėl kurdami išmaniuosius marškinėlius siekiame, kad sportuojantis ar besimankštinantis žmogus gautų grįžtamąją informaciją apie savo funkcinę būklę ir, atsižvelgęs į tai, didintų ar mažintų fizinį krūvį, arba sportuotų tuo pačiu intensyvumu, – teigia projekto vykdytojas, LSU Sporto mokslo ir inovacijų instituto Kineziologijos grupės mokslinis vadovas prof. habil. dr. Jonas Poderys. – Ateityje ketinama kurti sportuojantiems žmonėms skirtus batelius, kepuraites, pirštines.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių