LKF pozicija: FIBA aklai seka futbolo pavyzdžiu

FIBA per Centrinės valdybos susirinkimą Malaizijoje priėmė sprendimą, kad nuo 2017 metų Europos čempionatai vyks tik kas ketverius metus — 2017, 2021 metais ir t.t. Pasaulio čempionatai nuo 2019 metų vyks priešolimpiniais metais, o atranka į juos bus vykdoma klubų sezono metu per specialias pertraukas. Kelialapiai į olimpines žaidynes bus dalijami pasaulio čempionate ir per keturis papildomus atrankos turnyrus, kurie būtų rengiami regioniniu principu.

Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas teigia, kad permainos krepšinio kalendoriuje yra reikalingos, tačiau kol kas sunku spręsti, ar FIBA pavyks įgyvendinti tai, kas sumanyta.

„Akivaizdu, kad reikia sistemą reformuoti, reikia naujų varžybų vykdymo idėjų, kad pritrauktume naujas rinkas, žiūrovus, televizijas, — sakė M. Balčiūnas. — Tačiau viskas turi būti be galo išsamiai išanalizuota, kai daromi tokie kardinalūs pakeitimai. FIBA deklaruoja, kad jų reformą lemia siekis sustiprinti pasaulio čempionato prestižą, suteikti nacionalinėms komandoms galimybę daugiau rungtynių žaisti namie, įtraukti daugiau komandų į finalines varžybas. Visa tai skamba gerai ir gražiai. Tačiau reikia pažymėti, kad šie planai bus labai sunkiai įgyvendinami. Prieš FIBA patvirtintą formatą pasisakė Eurolyga ir ULEB, „FIBA Europe“ vienbalsiai nusprendė, kad tokia reforma mūsų žemynui yra nepriimtina. NBA šito dalyko net nesvarstė. Ar bus įdomios varžybos, kuriose rinktinėms atstovaus antros sudėtys, nes nebus NBA ir Eurolygos žaidėjų?

Galima sakyti, kad reforma vykdoma užmerktomis akimis. FIBA pasamdė buvusius FIFA ir UEFA ekspertus, todėl aklai kopijuojamas futbolo modelis. Nežinau, ar toks kelias turi perspektyvą?

Lietuva ir kai kurios kitos didžiosios krepšinio šalys tarptautinėje arenoje kovoja dėl kai kurių dalykų, nes manome, kad reforma vykdoma neparengtai, neįtraukiant svarbiausių dalyvių ir neatsižvelgiant į jų nuomonę“, - oficialiame pranešime spaudai dėstė LKF generalinis sekretorius.




NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių