Lietuvos ledo ritulininkai po 10 metų pertraukos įveikė lenkus

  • Teksto dydis:

Lietuvos ledo ritulio rinktinė pasiruošimą pasaulio čempionatui Kazachstane baigė puikiai pergale.

Nepramušamai vartus gynęs Laurynas Lubys išlaikė savo vartus sausus, o trys įvarčiai kiekybinės daugumos metu leido Lietuvos rinktinei po dešimties metų pertraukos iškovoti pergalę prieš Lenkijos rinktinę įveikus juos 3:0.

Arti pergalės prieš varžovus lietuviai buvo jau vakar, bet tuomet du įvarčius per paskutines trisdešimt sekundžių praleidę mūsų šalies atstovai galiausiai turėjo po pratęsimo pripažinti septintą varžovų pergalę iš eilės. Paskutinį kartą lenkus Lietuviai buvo įveikę dar 2009 metų vasarį, kai taip pat Elektrėnuose draugiškame mače varžovus nugalėjo 1:0.

Pirmas penkias rungtynių minutes vyravo lygus žaidimas, bet po jų Arvidui Domeikai prasižengus ir sėdus ant nubaustųjų suolelio, lenkams pavyko įsitvirtinti mūsų zonoje. Ilgai ataką rengę lenkai sugebėjo pataikyti į vartų konstrukciją bei atlikti dar keletą pavojingų smūgių, bet Lauryno Lubio įveikti jiems nepavyko.

Po kelių minučių varžovų pražangą išprovokavo Dainius Zubrus, kuris kartu su pirmąją Lietuvos rinktinės daugumos realizacijos brigada netruko dar kartą šiame pasiruošimo cikle išnaudoti kiekybinės persvaros. Lietuvių ataką tiksliu metimu iš vidutinės distancijos užbaigė Nerijus Ališauskas (10 min.).

Iš karto po lietuvių pelnyto įvarčio lenkai įgijo dar vieną galimybę žaisti daugumoje, bet ir šias dvi minutes L. Lubys išlaikė savo vartus sausus. Vos pasibaigus lenkų kiekybinei persvarai Arnoldas Bosas ir Dainius Zubrus surengė gražią kontrataką bei kelių tikslių perdavimų dėka susikūrė puikią progą, tačiau pastarajam galutinėje atakos fazėje pasiųsti ritulį į tuščius vartus sutrukdė varžovų gynėjas.

Kėlinio pabaigoje lietuviai turėjo dar porą neblogų progų pasižymėti komandoms žaidžiant lygiomis sudėtimis. Visgi, aštrų perdavimą gavusiam Danieliui Bogdziuliui nepavyko tinkamai pataikyti į ritulį, o kitoje atakoje efektingai varžovų gynėją apžaidusiam Patrikui Misiukui nepavyko pergudrauti varžovų vartininko susidūrime vienas prieš vieną.

Prasidėjus antrajam kėliniui lenkai stengėsi išlyginti rezultatą, bet varžovų atakas atrėmę lietuviai sugebėjo išprovokuoti dar vieną varžovų pražangą bei dar kartą įgijo kiekybinį pranašumą. Ir šį kartą ilgai laukti įvarčio žiūrovams nereikėjo: netoli vartų perdavimą gavęs Tadas Kumeliauskas galingu metimu nepaliko varžovų vartininkui jokių vilčių (24 min.).

Po įvarčio nespėję atsigauti varžovai netrukus prasižengė dar kartą, o tai dar kartą leido lietuviams kurti aštrias atakas. Arti tikslo buvo P. Misiukas ir D. Zubrus, bet šį kartą nubausti varžovų maksimaliai nepavyko. Visgi, vos pasibaigus nuobaudos laikui drausmės nesilaikiusi Lenkijos rinktinė susilaukė dar vienos nuobaudos. Varžovų laimei, tikslumo mūsų šalies ledo ritulininkams kiek pritrūko ir šį kartą.

Išsilyginus žaidėjų skaičiui ant ledo lenkai pabandė dar kartą perimti žaidybinę iniciatyvą, atlikdami keletą galingų metimų iš toli, bet su šiais smūgiais L. Lubys susitvarkė.

Kėlinio pabaigoje lietuviai gavo ketvirtąją galimybę šiame kėlinyje realizuoti kiekybinę persvarą. Nors pirmąją mūsų rinktinės atakų bangą jiems atremti pavyko, komandoms besikeičiant Emilijus Krakauskas surado galimybę metimui ir tiksliu smūgiu trečią kartą rungtynėse realizavo kiekybinę persvarą (39 min.).

Trečiajame kėlinyje eilinė varžovų pražanga leido lietuviams dvi minutes įsitvirtinti prie varžovų vartų. Jų metu N. Ališauskas atliko vieną po kito galingus metimus iš toli, o nesugebėję išmesti ritulio iš savo zonos lenkai dar kartą gelbėjosi pažeisdami taisykles. Tiesa, tiek per dvidešimt sekundžių žaidimo formatu penki prieš tris, tiek ir per likusį antros varžovų pražangos laiką, nuginkluoti pavyzdingai vartus gynusio ir ne vieną metimą atlaikiusio lenkų vartininko nepavyko.

Prasižengus Pauliui Gintautui progą parodyti savo sugebėjimus dar kartą gavo L. Lubys, kuris ir vėl su komandos draugų pagalba neutralizavo varžovų bandymus žaidžiant daugumoje. Nepaisant to, net ir ant ledo sugrįžus šiam puolėjui varžovai didino tempą ir siekė sugrįžti į kovą dėl pergalės. Porą minučių energingai žaidusiems lenkams įvarčio pelnyti nepavyko, o po jų lietuviai ir vėl išlygino žaidimą.

Dar vieną galimybę lenkams suteikė neapdairus žaidimas: šešiese ant ledo atsidūrę lietuviai likus žaisti šešias minutes turėjo dar kartą stoti rungtyniauti mažumoje. Šią progą Lenkijos rinktinė stengėsi išnaudoti sukurdama dirbtinę dviejų žaidėjų persvarą, vartininką keisdama šeštu aikštės žaidėju. Nepaisant visų pastangų ir keleto itin pavojingų metimų, šios atkarpos metu žibėjęs L. Lubys ir toliau varė į neviltį Lenkijos ledo ritulininkus atremdamas vieną metimą po kito. Galiausiai ilgai trukusį lenkų žaidimą be vartininko užbaigė pražangą išprovokavęs A. Domeika.

Įgijusi vieno žaidėjo persvarą šį kartą Lietuvos rinktinė nesistengė forsuoti įvykių ir stengėsi numušti mačo ritmą bei varžovų entuziazmą. Visa tai taip ir nesuteikė kitos galimybės lenkams keisti vartininką šeštu aikštės žaidėju ir savo vartus apgynusi rinktinė iškovojo itin malonią pergalę prieš išvyką į Kazachstaną.

Šiuo susitikimu baigėsi Lietuvos ledo ritulio rinktinės pasiruošimo stovykla pasaulio čempionatui. Jau rytoj rinktinė išskrenda į Kazachstaną, kur balandžio 29-ąją dieną lietuviai startuos pasaulio čempionato IA diviziono turnyre rungtynėmis su Baltarusija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių