Lietuvos čempionato reguliaraus sezono įdomiausi skaičiai bei faktai

  • Teksto dydis:

Lietuvos ledo ritulio čempionate šiandien startuoja atkrintamųjų varžybų kovos. Prieš 20.00 val. laukiantį Kauno derbį, siūlome atkreipti dėmesį į įdomiausius Lietuvos ledo ritulio čempionato reguliaraus sezono skaičius bei faktus.

Rezultatyviausiu 2019-2020 metų Lietuvos čempionato žaidėju tapo „Kaunas Hockey“ legionierius Eduardas Chekmaryovas. Vos prisijungęs prie kauniečių ekipos jis susilaukė didelių lūkesčių dėl savo sėkmingo žaidimo Rusijos jaunimo lygoje, o nuo pat pirmojo pasirodymo ant ledo jis savo komandos gerbėjų tikrai nenuvylė. Jau pirmose rungtynėse pelnęs net keturis įvarčius, iš viso rusas surinko net 50 rezultatyvumo balų, per mačą jų vidutiniškai surinkdamas po beveik tris.

„Kaunas Hockey“ lyderiui puikiai talkino ir jo puolimo trejeto nariai – tautietis Grigorijus Vorobyovas bei Lukas Žukauskas, kurie taip pat įsitaisė rezultatyviausių lygos žaidėjų šešetuke. Tarp jų vietos atsirado Lietuvos rinktinės nariams – Aivarui Bendžiui ir Povilui Vereniui (abu „Hockey Punks“) bei vieninteliam dešimtuke ne pirmų dviejų ekipų atstovui – Patrikui Misiukui iš „Geležinio Vilko“.

Rezultatyviausių lygos žaidėjų dešimtukas:

 

Rezultatyviausių lygos gynėjų sąraše pirmoje vietoje taip pat žengia užsienietis – „Hockey Punks“ baltarusis Sergejus Markovskis. Be jo penketuke yra ir „Kaunas Hockey“ legionierius Mikhailas Evstigneevas bei šalies ledo ritulio veteranų trijulė. „Hockey Punks“ garbę šiemet ginantis Rolandas Aliukonis žengia trečias, o „Kaunas Hockey“ duetas Vasilijus Fedotovas ir Petras Nausėda užėmė atitinkamai trečią ir penktąją vietas.

Rezultatyviausių lygos gynėjų penketukas:

Daugiausiai pergalingų įvarčių šiame Lietuvos čempionate pelnė rezultatyviausias lygos žaidėjas E. Chekmaryovas, kurio sąskaitoje penki tokie metimai. „Hockey Punks“ puolėjas Povilas Verenis savo sąskaitoje turėjo keturis, o dar septyni žaidėjai – po du pergalingus metimus. Vienintelis ne pirmaujančių komandų atstovas – Arnas Misiukas, dukart savo įvarčiais padėjęs triumfuoti „Geležinio Vilko“ klubui.

Tuo tarpu Martynas Miliūnas gali pasigirti tuo, kad jis savo metimu pratęsime atnešė pirmąją ir vienintelę „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ pergalę šiame reguliariajame sezone.

Daugiausiai pergalingų įvarčių pelnę žaidėjai:

Šį sezoną be įvarčių rungtynes sugebėjo pabaigti tik trys vartininkai: „Kaunas Hockey“ nariai Artūras Pavliukovas ir Maksimas Ponomarenko bei „Hockey Punks“ gretose žaidžiantis Simas Baltrūnas. Visiems jiems išlaikyti savo vartus „sausus“ pavyko po kartą.

Vieną mačą nepraleidęs įvarčio baigė ir „Geležinio Vilko“ komandoje žaidžiantis Elvinas Karla, bet dėl komandos trenerio sprendimo pakeisti jį po dviejų kėlinių, šis vartininkas neteko galimybės mače su „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ ekipa pabandyti užbaigti nepriekaištingą mačą ir prisijungti prie šiame sąraše esančių kolegų.

Nė vieno įvarčio rungtynėse nepraleidę vartininkai:

Nedrausmingiausių lygos žaidėjų sąraše nepralenkiami „Hockey Punks“ žaidėjai Lukas Jonuška ir Andrius Kaminskas. Pastarasis neabejotinai daugiausiai kartų šio sezono metu įsivėlė į muštynes, o L. Jonuška vienintelis du kartus rungtynėse užsidirbo 5+20 nuobaudą iki rungtynių pabaigos. Negana to, jis sudalyvavo ir Kaune sezono pabaigoje įvykusiose muštynėse už aikštės ribų ir po papildomo lygos susirinkimo buvo nubaustas dar viena tokio tipo nuobauda, kuri nėra įtraukta į statistinį protokolą.

Vienintelis nedrausmingų sąrašo viršuje esantis legionierius – Aliaksejus Kuveka, didžiąją dalį savo baudos minučių susirinko rungtynėse su „Kaunas Hockey“ klubu, kurios leido jam būti nepralenkiamu pagal baudos minutes tarp visų lygos puolėjų.

Daugiausiai baudos minučių gavę žaidėjai:

Taikliausiai šiame čempionate varžovų vartus atakavo „Hockey Punks“ komanda, kuri pelnė daugiausiai įvarčių nepaisant to, jog „Kaunas Hockey“ dažniau grasino savo varžovams atlikdami metimus į jų vartus. Dvi pirmaujančios lygos komandos šiame sezone pelnė virš 100 įvarčių, o į vartus atakavo gerokai didesniu nei dešimties procentų taiklumu.

Tuo tarpu „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ klubas už favoritus į vartus mesdavo dukart rečiau, tad nenuostabu, jog pagal įvarčius jungtinės komandos atstovai savo oponentams prilygti negalėjo.

Taikliausiai į vartus metusios komandos:

Tuo tarpu žiūrint į geriausiai savo vartus gynusių komandų sąrašą, pirmenybių lyderių situacija apsikeitė. Šįkart jau „Hockey Punks“ savo varžovams leido mesti rečiau, tačiau „Kaunas Hockey“ vartininkai darbavosi užtikrinčiau ir dėl to leido savo ekipai praleisti mažiausiai įvarčių. Artūras Pavliukovas ir Maksimas Ponomarenko demonstravo puikų žaidimą kone viso sezono metu, leidę savo komandai vienintelei turėti daugiau nei 90 proc. siekiantį atremtų metimų procentą.

Nieko nestebina, kad daugiausiai darbo šį sezoną turėjo „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ vartininkai. Į jų vartus buvo atlikta daugiau nei tūkstantis metimų, o iš savo vartų ritulį jie buvo priversti traukti 140 kartų.

Sėkmingiausiai savo vartus gynusios komandos:

Dėl ritulio įmetimų sėkmingiausiai 2019-2020 metų sezone grūmėsi „Hockey Punks“ komanda, kurios laimėtų įmetimų procentas siekė beveik 55 proc. Daugiau nei pusę ritulio įmetimų laimėjo ir „Kaunas Hockey“ bei „Geležinis Vilkas“, o nuo savo konkurentų ir šioje srityje gerokai atsiliko jungtinės komandos atstovai.

Geriausiai dėl ritulio įmetimų kovojusios komandos:

Sėkmingiausiai varžovus už jų pražangas šiame sezone baudė „Kaunas Hockey“ ekipa, kuri iš viso daugumos metu sugebėjo pelnyti 18 įvarčių. „Geležinio Vilko“ klubas pasižymėjo 15 kartų, o būtent šios sostinės komandos atstovai dažniausiai priversdavo oponentus sėstis ant nubaustųjų suolelio ir taip įgydavo kiekybinę persvarą.

Įdomu, kad antrąją vietą pagal išprovokuotas pražangas užėmė „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ ledo ritulininkai, tačiau jiems išnaudoti šias situacijas sekėsi prasčiausiai.

Geriausiai kiekybines persvaras realizavusios komandos:

„Hockey Punks“ komanda ne tik buvo mažiausiai pražangų išprovokavusi komanda, tačiau ir pati dažniausiai pažeisdavo taisykles. Negana to, drausmės nesilaikymas neretai vilniečiams kainuodavo brangiai – pagal mažumoje praleistus įvarčius „pankai“ kone dvigubai lenkė visus artimiausius varžovus.

Sėkmingiausiai su varžovų daugumomis tvarkėsi „Geležinio Vilko“ ledo ritulininkai, tačiau po sezono užfiksuotas rezultatas turėtų būti suskirstytas į dvi dalis. Pirmoje iš jų „vilkai“ tiesiog fantastiškai neutralizuodavo varžovų išpuolius daugumose, vienu metu demonstravę daugiau nei 93 proc. siekiantį rodiklį. Visgi, sezono pabaigoje jų oponentai kur kas dažniau surasdavo galimybių pasižymėti turint žaidėjų pranašumą ir gerokai suprastino Vilniaus klubo kiekybinio deficito neutralizacijos procentą.

Geriausiai mažumas neutralizavusios komandos:

Daugumos brigadų specialistu Lietuvos čempionate drąsiai galime laikyti E. Chekmaryovą. Jis net 13 iš 18 kartų tiesiogiai prisidėjo prie savo klubo įvarčių daugumoje, pasižymėdamas pats, arba atlikdamas rezultatyvų perdavimą komandos draugui. Rusui puikiai talkino V. Fedotovas ir G. Vorobyovas, taip pat patekę į geriausiai daugumą realizuojančių žaidėjų penketuką.

Išskyrimo šiame sezone vertas ir P. Misiuko pasiekimas. Vilnietis ne tik pelnė daugiausiai įvarčių, tačiau ir tai padarė nesulaukdamas tokios ryškios pagalbos iš komandos draugų, kaip kiti penketuke esantys žaidėjai. Daugiau nė vienas kitas „Geležinio Vilko“ žaidėjas daugumoje nepelnė daugiau nei vieno įvarčio bei neperžengė keturių rezultatyvumo balų ribos.

Išskirtinė daugumos realizacijoje buvo „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ ekipa. 11 Kaune namų mačus žaidžiančios komandos įvarčių buvo pelnyti dešimties skirtingų žaidėjų, o tik Martynas Miliūnas daugumoje pasižymėjo daugiau nei sykį.

Rezultatyviausiai daugumoje rungtyniavę žaidėjai:

Šį sezoną Lietuvos čempionate daug įvarčių mažumoje neišvydome, o šioje kategorijoje išskirtinis buvo Donatas Kumeliauskas. „Hockey Punks“ narys tris kartus individualiais pasirodymais pelnydavo įvarčius komandai turint kiekybinį deficitą ir pagal šį rodiklį buvo nepralenkiamas.

Daugiau nei vieną rezultatyvumo balą mažumoje taip pat surinko jau ne kartą minėtas E. Chekmaryovas bei „Geležinio Vilko“ narys Dominykas Bisturys.

Rezultatyviausiai mažumoje rungtyniavę žaidėjai:

Charakteris. Dažniausiai charakterį atsilikdama šiame sezone demonstravo „Hockey Punks“ komanda – vilniečiai penkis kartus džiaugėsi pergale, nepaisant to, jog jų varžovai mače pirmavo. Pasigirti kuo turi ir čempionato lyderė „Kaunas Hockey“ ekipa, kuri dukart sugebėjo iškovoti pergalę rungtynėse, kuriose jų varžovai vienu metu turėjo trijų įvarčių pranašumą, taip įveikdami abi Vilniaus komandas. Tuo tarpu „Geležinis Vilkas“ atsidūrė kitoje šios situacijos pusėje, kai dukart žaisdami su lyderiais iššvaistė turėtą trijų įvarčių pranašumą.

„Plieniniai“. Lietuvos ledo ritulio čempionate šiame reguliariame sezone devyni žaidėjai ant ledo pasirodė visuose savo komandos mačuose bei sužaidė 18 rungtynių. „Hockey Punks“ (Povilas Verenis, Donatas Kumeliauskas ir Aivaras Bendžius) bei „Kaunas Hockey“ (Vasilijus Fedotovas, Eduardas Chekmaryovas ir Povilas Jagelavičius) tokių turėjo po tris, „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ gretose tokių žaidėjų buvo du (Matas Čyvas ir Lukas Eimontas), o „Geležiniame Vilke“ nė vieno mačo nepraleido vienintelis Kazimieras Jukna. Tiesa jam ne kartą teko visas rungtynes praleisti ant atsarginių suolo, užimant antrojo vartininko rolę.

Legionieriai. Lietuvos ledo ritulio čempionate šį sezoną buvo registruoti 17 lietuviško paso neturinčių žaidėjų. Daugiausiai iš jų – 12 žaidė šalies pirmenybių lyderėje „Kaunas Hockey“ komandoje. Būtent šis klubas galėjo pasigirti ir didžiausiu jų indėliu į komandos pergales – legionieriai ne tik pelnė daugiau nei du trečdalius kauniečių įvarčių, tačiau ir jų gretose buvo vienintelis užsienietis vartininkas.

Vienintelė „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ komanda išliko visiškai lietuviška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių