Lietuvoje apsilankiusi bokso legenda braukė ašaras

  • Teksto dydis:

Viena ryškiausių bokso istorijoje žvaigždžių amerikietis George‘as Foremanas įgyvendino savo svajonę. Buvęs pasaulio profesionalų sunkaus svorio čempionas Rumšiškėse susitiko su savo jaunystės herojaus šeima.

Prisimena visas akimirkas

Su ryškiausiomis bokso legendomis – Muhammadu Ali, Joe Frazieriu, Evanderiu Holyfieldu ir kitais ringe kovojęs G. Foremanas į Lietuvą atvyko su JAV televizijos NBC laidos "Geriau vėliau negu niekada" ("Better Late Then Never") filmavimo grupe. Kartu su 68-erių metų amerikiečiu televizijos laidos dalyviai apsilankė Vilniaus Rotušės aikštėje, Trakų pilyje ir Rumšiškių liaudies buities muziejuje. Būtent čia ir įvyko G. Foremano susitikimas, kurį jis pavadino labiausiai jaudinančiu jo gyvenime.

Legendiniam boksininkui mūsų šalis įsiminė dar tolimais 1968 m., kai Meksiko olimpinių žaidynių finale jis susitiko su Sovietų Sąjungos rinktinei atstovavusiu lietuviu Jonu Čepuliu. Tuomet 19-metis G. Foremanas finale įveikė dešimčia metų vyresnį J. Čepulį, o triumfas olimpiadoje padėjo pamatus įspūdingai jo karjerai profesionalų ringe.

"Prisimenu kiekvieną finalo kovos su J. Čepuliu sekundę. Aš jo labai bijojau, nes iki finalo jis gan lengvai įveikė visus savo varžovus. Atsimenu, kad mojavau kumščiais net nepakeldamas galvos ir, tik išgirdęs teisėjo komandą "stop, stop", apsidairiau, kas vyksta ringe. Pamačiau, kad teisėjas nutraukė kovą, ir pergalė buvo mano. Pergalė prieš Joną ir triumfas olimpinėse žaidynėse man tapo tramplinu į profesionalų ringą", – prisiminimais Rumšiškėse dalijosi G. Foremanas.

Sirgo už varžovą

Prisimenu kiekvieną finalo kovos su J. Čepuliu sekundę. Aš jo labai bijojau, nes iki finalo jis gan lengvai įveikė visus savo varžovus.

Būtent čia jo laukė didžioji laidos kūrėjų staigmena. Padedami Lietuvos bokso federacijos vadovų, laidos prodiuseriai surengė G. Foremano susitikimą su J. Čepulio šeima.

"Prieš porą metų sužinojau, kad Jonas mirė. Labai gaila, kad mums taip ir nepavyko susitikti, nes tai – boksininkas iš didžiosios raidės ir kova su juo nulėmė tolesnę mano karjerą. To aš niekada nepamiršiu. Nors jo ir nėra šalia, ši diena tapo viena įsimintiniausių mano gyvenime, nes sutikau jo šeimą – žmoną, brolį, dukras ir anūką, kuris seka senelio pėdomis. Esu be galo laimingas, man tai daug reiškia", – susijaudinęs ašarą braukė G. Foremanas.

Susitikime Rumšiškėse J. Čepulio žmona Ilona G. Foremanui parodė vyro nuotraukas, pasakojo, kaip J. Čepulis kaskart jaudinosi žiūrėdamas amerikiečio kovas profesionalų ringe ir sirgdavo už buvusį varžovą.

Įsirašė į istoriją

Į susitikimą su lietuvį olimpiados finale įveikusiu amerikiečiu specialiai iš Anglijos ir Norvegijos atvyko ten gyvenančios J. Čepulio dukros ir 13-metis anūkas, kuris seka senelio pėdomis ir lanko bokso treniruotes.

"Galingas kaip ir Jonas. Gali atkeršyti už senelį", – lyg ringe sustoję vienas prieš kitą juokavo G. Foremanas su J. Čepulio anūku.

Po triumfo olimpinėse žaidynėse, į profesionalų bokso elitą G. Foremanas įsiveržė 1973 m., kai Jamaikoje nugalėjo ir pasaulio čempiono diržą atėmė iš M. Ali įveikusio J. Frazierio. 1974 m. Zaire (dabartinė Kongo Demokratinė Respublika) vyko "The Rumble in the Jungle" pavadinta ir XX a. didžiausiu sporto įvykiu laikyta G. Foremano kova su M.Ali. Ją M. Ali laimėjo nokautu.

Profesionalų ringe G. Foremanas per 81 kovą iškovojo 76 pergales (68 – nokautais) ir patyrė 5 pralaimėjimus (tik vieną iš jų nokautu).



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
Jonas - dar didesnis...Raštininkai pamiršo parašyti, jog pirmosios Jono "treniruotės" vyko Sibire. Prieš olimpines žaidynes sutriko pasiruošimas, neleido vežtis trenerį ir kiti dalykai, nulėmę pralaimėjimą.

Dargyvas

Dargyvas portretas
Foremenas didis boksininkas. Vienas iš nedaugelio kuriam sportas neapvertė smegenų

Laisve

Laisve portretas
As dulidziuojuos budama Lietuve !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių