Lenktynininkų būryje – dar vienas kaunietis

Į nemenką kauniečių lenktynininkų būrį spraudžiasi dar vienas. Ambicingą penkmečio planą parengęs Tomas Kaminskas puoselėja viltis jau 2020 m. startuoti pasaulio ralio čempionate (WRC).

Nuoseklus kelias

Automobilių sporto elementorių dabar aštuoniolikmetis T.Kaminskas krimto dar tada, kai net tvirtai nestovėjo ant žemės, o gramatikos pradėjo mokytis penkerių. Būtent prieš trylika metų T.Kaminsko tėtis Gintaras Kaminskas sūnų įsodino į pirmąjį lenktyninį bolidą – gokartą.

"Matyt, kitaip ir negalėjo būti", – "Kauno dienai" prisipažino G.Kaminskas, taip pat neabejingas automobilių sportui, o labiausiai – raliui. Anksčiau G.Kaminskas vadovavo Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) Ralio komitetui, o ralio duonos krimto su tokiais ralio vilkais kaip Saulius Girdauskas. Taigi stebėtis, kad sūnus pasirinko būtent ralį, nereikia.

Pats T.Kaminskas teigia, kad įdomios jam ir kitos automobilių sporto sritys – šonaslydis, žiedinės lenktynės, tačiau jos prioritetų sąraše pirmos vietos tikrai neužima. "Šonaslydis man labiau asocijuojasi su pramoga, o nes su profesionaliu sportu. Kartais mėgstu padriftinti uždaroje trasoje, tačiau tik tiek. Žiedo lenktynes laikau kaip galimybę tobulinti savo įgūdžius, tačiau ralis visuomet bus pirmoje vietoje", – kalbėjo lenktynininkas.

Nuo pirmosios pažinties su automobilių sportu T.Kaminskas jo neapleido niekada.

"Domėjausi ir kitomis sporto šakomis – futbolu, tinkliniu, tačiau tai buvo tik dalis mano laisvalaikio. Automobilių sportui visuomet teikiau pirmenybę", – pasakojo jaunasis lenktynininkas.

Tiesa, abu pašnekovai prisiminė ir skaudžią avariją Aukštadvario kartodrome, kurią Tomas patyrė vos šešerių. Tuomet sportininkas žinojo, kur yra akceleratoriaus pedalas, tačiau pamiršo, kur stabdžių. Bent jau tokią istoriją šypsodamasis pasakojo G.Kaminskas. Kaip buvo iš tiesų, palikime aiškintis istorikams.

Dažnai įvykiai, pasibaigiantys trijų mėnesių reabilitacija gydymo įstaigoje, būna lemtingi apsisprendžiant baigti vos pradėtą karjerą automobilių sporte, tačiau T.Kaminskas grįžo niekieno neverčiamas.

"Atsimenu, kad važiavau daug atsargiau, tačiau metams bėgant ir didėjant nuvažiuotų kilometrų skaičiui avariją pamiršau ir baimė dingo", – atviravo Lietuvos automobilių ralio čempionate (LARČ) debiutuojantis lenktynininkas.

Bendradarbiaus su kaimynais

Šiais metais T.Kaminskas sėdės prie "Ford Fiesta R2" automobilio vairo, o jo šturmanu bus vienas geriausių Latvijos lenktynininkų Andris Neikšansas, kuris kartu su broliu Mariu tuomet, kai nesėda prie ralio automobilio vairo, užsiima jaunų talentų ugdymu.

"Andris – patyręs sportininkas, gerai žinantis, ką turi daryti lenktynininkas, o ką – šturmanas. Jis gali pasidalyti savo sukaupta patirtimi", – sakė G.Kaminskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių