Kūno kultūros ir sporto departamentas: pasirengta vaikų mokymui plaukti

  • Teksto dydis:

Kūno kultūros ir sporto departamente įvyko seminaras, skirtas šių metų vaikų mokymo plaukti projektų vykdytojams.

Šiemet projektų finansavimo konkurso būdu departamento lėšos (144 tūkstančiai eurų) buvo paskirtos 9 projektų vykdytojams, kurie buvo atrinkti iš 14 konkurso dalyvių. Projektuose dalyvaus apie 3500 vaikų iš Utenos, Klaipėdos, Vilniaus, Trakų, Šiaulių, Kretingos, Druskininkų ir kitų Lietuvos miestų ir rajonų.

Prieš prasidedant projektų veikloms, rugsėjo 14 d. praktines mokymo plaukti pratybas projektuose vykdysiantys asmenys buvo pakviesti į departamento organizuotą seminarą „Vaikų mokymas plaukti 2016“. Seminaro tikslas – užtikrinti kiek įmanoma kokybiškesnį vaikų mokymo plaukti procesą siekiant vieningų tikslų: vaikas geba plūduriuoti horizontalioje ir vertikalioje padėtyje, keisti kūno padėtį (15 sek.); geba panerti po vandeniu ir ištraukti ant dugno gulintį daiktą iš ne mažiau kaip 1,5 m gylio; geba judėti į priekį atliekant kojų judesius krauliu su lenta ir iškvepiant į vandenį (25 m); geba nuplaukti 25 m nugara arba krauliu. Pasibaigus 18 pratybų ciklui, kiekvienam vaikui bus išduotas pažymėjimas, informuojantis vaiką ir jo šeimos narius apie projekto metu vaiko įgytus gebėjimus.

„Vaikų mokymo plaukti projektais siekiame, kad kiek įmanoma daugiau Lietuvos vaikų įgytų gyvybiškai svarbių plaukimo, laikymosi vandenyje ir saugaus elgesio prie vandens įgūdžių. Vien dalyvavimo ir smagaus laiko praleidimo vandenyje neužtenka“, – sveikindamas seminaro dalyvius sakė KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius. Jis pažymėjo, kad departamentas vaikų mokymui plaukti skiria ypatingą dėmesį ir randa galimybę kasmet iš bendrųjų departamentui skiriamų asignavimų finansuoti šį gyvybiškai svarbų procesą.

Projektų tikslinė grupė – 8–10 metų vaikai.

Apie šio amžiaus vaikų psichologinius ypatumus, jų elgesį lemiančius veiksnius ir darbo metodus su tokio amžiaus vaikais, mokant juos plaukti, seminaro dalyviams paskaitą skaitė Lietuvos olimpinio sporto centro psichologė Ieva Petrukanecė, o su konkrečiais mokymo plaukti metodais, siekiniais, problemomis ir jų sprendimo būdais trenerius supažindino Lietuvos sporto universiteto docentė daktarė Ilona Judita Zuozienė, naudodamasi savo parengta metodine knyga „Plaukimo ir saugaus elgesio prie vandens pamokos pradinukams“. Leidinyje pateikta mokymo plaukti metodika parengta 32 plaukimo pratybų ciklui, todėl likusių 14 pratybų finansavimas kitų šaltinių lėšomis buvo vienas prioritetų skiriant lėšas projektams.

Seminare taip pat buvo pristatyta vaikų mokymo plaukti programos Lietuvoje apžvalga, užsienio šalių patirtis, diskusijose aptarti treneriams rūpimi klausimai.

Seminaro dalyviai buvo aprūpinti metodine medžiaga, kuria naudosis projektų vykdymo metu. Visi projektuose dalyvaujantys vaikai gaus specialius lipdukus.

Praktinės plaukimo pratybos vaikams prasidės nuo rugsėjo 19 d. ir tęsis iki gruodžio pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių