Kovotojų dovana – prasminga akcija

Ant tatamio – grėsmingi kovotojai, gyvenime – jautrūs žmonės. Taip galima apibūdinti kovos menų sporto centro "Tonusas" narius. Šio Kaune įsikūrusio kudo klubo atstovai prieš didžiąsias metų šventes jau ne pirmą kartą prisidėjo prie neatlygintinos kraujo donorystės akcijos.

Aukoja ne pirmus metus

"Tonuso" klubo atstovai kelius į Kauno klinikų Kraujo centrą žino mintinai. Jie jau bene penkerius metus reguliariai lankosi šioje įstaigoje ir duoda kraujo. Ne išimtis – ir šis gruodis. Keletas sportininkų bei trenerių vėl bendravo su medikais ir atliko savo žmogiškąją pareigą.

Pasak klubo prezidento ir trenerio Tomas Šviažo, klube ugdomi ne tik sportininkai, bet ir atsakingi visuomenės nariai, tad jo nestebina toks auklėtinių elgesys.

"Esame neabejingi kitų nelaimėms ir skausmui. Neabejoju, kad mūsų kraujas gali išgelbėti žmonių sveikatą ir gyvybę, todėl reguliariai prisidedame prie šios prasmingos akcijos, – sakė T.Šviažas. – Kadangi kudo klubą lanko nemažai jaunimo, tikiuosi, kad mūsų pavyzdys įkvėps ir juos, ir daugelį kitų žmonių."

Sąmonės kelias

Lietuvoje dar egzotiškas, bet sparčiai populiarėjantis kudo atkeliavo iš Azijos. Kudo sporto šakos įkūrėjas, žinomas Japonijos meistras Azuma Takaši šio kovos meno mokyklą įsteigė 1981 m. 2015 m. Lietuvos kudo sporto federacija įtraukta į didelio meistriškumo nacionalinių sporto šakų federacijų gretas.

Esame neabejingi kitų nelaimėms ir skausmui. Neabejoju, kad mūsų kraujas gali išgelbėti žmonių sveikatą ir gyvybę.

Kudo, išvertus iš japonų kalbos, reiškia atviros sąmonės kelią. Tai universali fizinio ir dvasinio savęs tobulinimo sistema, skirta harmoningai asmenybei formuoti ir ugdyti. Ši sporto šaka jungia kelis kovinius kovos menus – karatė, Tailando boksas, džiudžitsu ir tradicinis boksas.

Pasak specialistų, kudo – dar ir kimono menas su visais tradiciniais pagarbos ir susitvardymo principais. Dvikovos vyksta pagal viso kontakto taisykles. Leidžiami smūgiai rankomis, kojomis, alkūnėmis, keliais ir galva į visas kūno sritis, išskyrus nugarą ir nugarinę galvos dalį. Taip pat leidžiami metimai ir kova parteryje naudojant smūgių techniką.

Klube – nuo mažumės

Šios sporto šakos išskirtinumas – saugumas. Nuo galvos traumų sportininkus apsaugo organinio stiklo šalmai. Dėl to kudo yra tinkama užsiimti nuo pat mažumės. Tad nenuostabu, kad jauniausi sportininkai "Tonuso" kovos menų sporto centre yra vos ketverių metų.

Pasak klubo vadovo, "Tonuse" ugdoma atletų valia, charakteris ir disciplina. Čia propaguojamas kudo apima ne tik fizinį pasirengimą, bet ir vidinę sportininko dvasią.

"Stiprus žmogus yra ne tas, kuris moka apsiginti. Tai pilietiškas, atsakingas ir harmoningas visuomenės narys", – teigė T.Šviažas.

Kudo menu užsiimantis jau aštuoniolika metų, T.Šviažas yra daugkartinis Lietuvos ir Europos čempionas. Drauge su juo klube sportininkus treniruoja ir Tomas Malinauskas, o vyresniųjų pėdomis seka Paulius Mitkus bei Tauras Adomaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių