Kokios tendencijos šiemet vyraus sporto pasaulyje?

  • Teksto dydis:

Kiekvienais metais į sporto ir sveikatos sritį pasibeldžia vis naujų tendencijų. 2009 metais bene visi girdėjome, kad bėgioti turėtume basi. Anot „Google“ paieškos sistemos, 2013-aisiais buvome pametę galvas dėl „Paleo“ dietos. Turbūt 2017-ieji bus prisiminti kaip metai, kai į sporto rutiną įsiveržė išmaniosios technologijos. Ką naujo atrasime šiemet ir kokios tendencijos vyraus sporto pasaulyje?

Pastaruosius 12 metų Amerikos sporto medicinos koledžo (angl. American College of Sports Medicine) leidinio „Sveikata ir sportas“ redaktoriai elektroniniu būdu išplatina apklausą tūkstančiams sporto industrijos profesionalų, kurių gretose – ir asmeniniai treneriai bei kineziterapeutai. Apklausos tikslas – nuspėti didžiausias sveikatos, sporto madas ir tendencijas ateinančiais metais.

Šių metų apklausa, kurioje atsispindėjo 4133 sporto profesionalų iš viso pasaulio atsakymai, rodo, jog 2018-aisiais sporto tendencijos grįš prie ištakų. Spėjama, jog populiariausiųjų vietas užims aukšto intensyvumo ir grupinės treniruotės. Sąrašas ilgas – malonumą teikiančią sporto rūšį išsirinks net ir pradedantieji.

Aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės

Aukšto intensyvumo intervalinė treniruotė, kitaip žinoma kaip HIIT (angl. High-intensity interval training) vyksta trumpomis, tačiau intensyviomis fizinio krūvio serijomis, kurios keičiamos raumenų atstatymu. Pavyzdžiui, 15–30 sekundžių bėgate iš visų jėgų, o 45 sekundes – tiesiog einate.

Statistika stebina – daugiau nei 100 atliktų tyrimų atskleidė, kad 10 minučių trunkanti aukšto intensyvumo intervalinė treniruotė gali būti naudingesnė už 30–60 minučių trukmės kardiotreniruotę, tad puikiai tiks mažai laiko turintiems, tačiau greitų rezultatų siekiantiems sporto entuziastams. Visgi svarbu prisiminti, kad atliekant bet kokius aukšto intensyvumo pratimus, gali smarkiai išaugti ir traumų tikimybė.

Sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ vyresnioji trenerė Odeta Kuncaitienė teigia, jog svarbu nepamiršti, kad prieš pradedant treniruotis intervaliniu režimu, būtina pasitarti su gydytoju: „Visų pirma reikėtų apsilankyti pas kardiologą ir įsitikinti, kad neturite sveikatos problemų, nes toks intensyvus krūvis gali būti pavojingas širdžiai“. Taip pat trenerė siūlo aukšto intensyvumo intervalines treniruotes pradėti pamažu: galite pradėti nuo kardiotreniruočių ir po truputį didinti krūvius, nes renkantis aukšto intensyvumo treniruotes, reikia būti fiziškai stipriems.

Grupinės treniruotės

Atrodo, jog grupinės treniruotės visada buvo populiariųjų tarpe, tačiau šiais metais žadamas visiškas jų renesansas. Amerikos sporto medicinos koledžas apibūdina grupines treniruotes, kaip fizinę veiklą, kurioje dalyvauja daugiau nei penki asmenys ir kuri yra vedama trenerio. Kadangi sporto rūšies galimybės yra begalinės – boksas, dviračių mynimas, zumba ir kitos – užtikrinama, kad kasdienių treniruočių metu nesusidursite su nuoboduliu. Be to, vienas didžiausių tokių treniruočių privalumų – galite sportuoti kartu su draugais, o tai ne tik suteikia treniruotėms geros nuotaikos, bet ir paskatina siekti rezultatų.

Išmaniosios technologijos

Kai kurios pernai įsigalėjusios tendencijos liks aktualios ir šiemet. Viena jų – dėmesys skaičiams ir duomenims. Juos fiksuoti padeda visa galybė nešiojamų prietaisų: išmanieji laikrodžiai, širdies ritmo matuokliai, GPS prietaisai ir išmanieji akiniai. Džiugu, kad dėl išmaniųjų technologijų sportas darosi vis populiaresnis – kas dieną išleidžiami nauji sportui ir sveikam gyvenimo būdui skirti įrenginiai suburia gausias naudotojų bendruomenes.

Išmanieji įrenginiai padeda sekti progresą tikslo link ir geba suteikti motyvacijos. Juk kartais pakilimui nuo darbo stalo tereikia nedidelio stimulo, pavyzdžiui, programėlės, kuri skaičiuotų jūsų žingsnius ir paskatintų kasdien nueiti bent žingsneliu toliau nei vakar. Išmaniųjų technologijų panaudojimas sporte kasdien vis platesnis ir sunku nuspėti, kaip ši industrija dar gali nustebinti ir kokią įtaką daryti sporto pažangai ateinantį dešimtmetį.

Treniruotės su kūno svoriu

Treniruotės, kurių metu nenaudojami jokie papildomi svoriai, tik kūno, sporto tendencijų apklausoje užėmė ketvirtąją vietą. Naudojant tik savo kūno svorį, vienu metu gali dirbti daugybė raumenų grupių, be to tokią treniruotę galima atlikti bet kur ir bet kada – jai nereikalinga jokia papildoma įranga.

Daugelis kūno svorio treniruotes sieja su dideliu kiekiu pakartojimų, ištverme ir baziniais pratimais. Visgi tai nėra visiška tiesa – jos puikiai tinka ir siekiantiems užauginti raumenų masės. Tik pažvelkite į ištreniruotus gimnastų kūnus ir suvoksite, kad tokių treniruočių dėka galite pasiekti puikių rezultatų. Be to atliekant treniruotę tik su savo kūno svoriu galima pasirinkti iš galybės judesių, tad tokia sportinė veikla niekada netampa nuobodžia.

Jėgos treniruotės

Sunku jėgos treniruotes, kurios yra atliekamos naudojant štangas ir svorius, vadinti tik mada ar tendencija. Anot Sporto medicinos koledžo, klasikinės jėgos treniruotės atlaiko visus laiko išbandymus ir išlieka tarp populiariausiųjų nuo pat pradžių, kai tik buvo pradėta rengti ši apklausa.

Trenerė O. Kuncaitienė nesistebi išliekančiu jėgos treniruočių populiarumu dėl jų universalumo: „Tokios treniruotės, kurių pagrindą sudaro jėgos pratimai, skirti įvairioms raumenų grupėms stiprinti. Visos treniruotės skirtos siekiantiems skirtingų tikslų: norintiems numesti svorio, išryškinti raumenis ar tiesiog palaikyti puikią formą. Jėgos treniruočių metu intensyviai dirba liemens raumenys, daug dėmesio skiriama probleminėms kūno vietoms – šlaunims, klubams, sėdmenims, treniruojama viršutinė kūno dalis. Treniruotė stiprina ne tik viso kūno raumenis, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemą, palaiko tonusą ir gerą savijautą“.

Į 2018-ųjų metų sporto tendencijų sąrašo pirmąjį dešimtuką taip pat pateko treniruotės su asmeniniu treneriu, funkcinės treniruotės, jau 12 metų savo populiarumo pozicijos neužleidžianti joga ir net specialios sporto programos senjorams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių