Ko reikia, kad Lietuvos rankininkai žaistų Europos čempionate?

  • Teksto dydis:

Po sekmadienį sėkmingai sužaistų rungtynių su Belgijos nacionaline komanda Lietuvos rankinio rinktinė savojoje atrankos grupėje į 2018-ųjų metų Europos čempionatą dalinasi 1-2 pozicijas su pasaulio čempionais prancūzais, tačiau ir tokia gera dabartinė situacija dar toli gražu nieko negarantuoja mūsų komandai.

Iš ketverių jau sužaistų rungtynių Lietuvos rankininkai laimėjo net tris susitikimus, tačiau atrankos etapą reikės užbaigti rungtynėmis namuose su prancūzais bei išvykoje su norvegais. Net pergalė prieš prancūzų rinktinę mums dar negarantuotų antrosios vietos grupėje, tačiau tokiu atveju beveik užsitikrintumėme patekimą į Europos čempionatą kaip geriausia trečioji rinktinė. Tuo tarpu bent vienas taškas, iškovotas Norvegijoje, mums garantuotų mažiausiai antrąją vietą grupėje.

Nors terpės įvairiems scenarijams Europos čempionato atrankoje dar gana daug, tačiau jau dabar galima apžvelgti situaciją grupėse ir kuri iš komandų realiausiai pretenduoja į trečiąją poziciją grupėje. Geriausia visų grupių trečioji komanda yra atrenkama pagal jos taškus surinktus prieš pirmąsias dvi savo grupės ekipas.

1 grupė: Danija 7 tšk; Vengrija 5 tšk; Nyderlandai 4 tšk (0 įsk); Latvija 0.

Pirmoji ir paskutinioji vietos šioje grupėje iš esmės jau yra aiškios. Tvirtai su 7 taškais čia pirmauja danai, o mūsų kaimynai latviai neturi taškų ir jokių prošvaisčių kautis dėl patekimo į Europos čempionatą.

Vengrus, kurie yra antroje vietoje, ir olandus, esančius trečioje pozicijoje, skiria vos vienas taškas, tačiau situacija šių ekipų visiškai skirtinga. Olandai kol kas taškus iškovojo tik prieš latvius, o vengrai sugebėjo iškovoti taškų prieš visas grupės komandas. Paskutiniuosius du turus vengrai žais prieš latvius bei tuos pačius olandus, todėl labai maža tikimybė, jog kris iš antrosios vietos. Į trečiąją poziciją pretenduojantys olandai kol kas taškų prieš aukščiau esančias komandas neturi ir realu, jog gali jų net ir neiškovoti.

2 grupė: Serbija 6 tšk, Baltarusija 5 tšk, Rumunija 4 tšk (2 įsk), Lenkija 1 tšk.

Paini situacija yra ir šioje grupėje. Nors serbai turi 6 taškus, dar ramiai jaustis negali, kadangi laukia akistatos su Baltarusijos ir Lenkijos ekipomis. Lenkai nors ir nebeturi šansų pakilti aukščiau trečiosios vietos grupėje, tačiau gali pakovoti būtent dėl tos geriausios trečiosios ekipos kelialapio. Jeigu jiems pavyktų laimėti abejas likusias rungtynes jie greičiausiai pakiltų į 3 poziciją ir joje būtų net su 3 įskaitiniais taškais.

Pats geriausias scenarijus mums būtų, jei abejas likusias rungtynes pralaimėtų rumunai bei užimtų trečiąją vietą, o lenkai liktų ketvirti, tuomet rumunai trečiojoje pozicijoje liktų tik su dviem įskaitiniais taškais.

3 grupė: Ispanija 8 tšk, Bosnija ir Hercogovina 4 tšk, Austrija 2 tšk, Suomija 2 tšk.

Lyderiai šioje grupėje yra visiškai aiškūs – ispanams dar bent vienas iškovotas taškas garantuotų jau ir pirmąją vietą, tačiau grupės apačioje klaustukų dar yra likę.

Bosniai, kurie abi pergales pasiekė prieš suomius, tačiau pralaimėjo austrams, kurie patys nusileido suomiams. Viskas panašu, jog gali spręstis paskutiniojo turo rungtynėse tarp Austrijos ir Bosnijos ekipų. Austrai vieninteliai per likusius turus nebežais su ispanais, todėl turi realią galimybę kilti į antrąją vietą, beto paskutinis mačas su bosniais vyks namie. Jeigu bosniai kristų į trečiąją vietą, jų šansai būtų nuliniai, kadangi įskaitinių taškų jie neturėtų.

Viską čia dar gali sujaukti austrų ir suomių tarpusavio mačas, kurį laimėję pastarieji vėl sumaišytų visas kortas austrams ir įneštų dar daugiau painiavos.

4 grupė: Čekija 4 tšk, Makedonija 4 tšk, Islandija 4 tšk (4 įsk), Ukraina 4 tšk.

Visos keturios ekipos turi surinkusios vienodą taškų skaičių ir tai yra unikali situacija. Per likusius turus čekai sužais su Islandija ir Makedonija, Ukraina su Makedonija ir Islandija. Įdomu, jog kol kas pergales šventė tik namuose žaidusios ekipos.

Kalbėti apie trečiąją vietą ir jos įskaitinius taškus kol kas praktiškai neįmanoma. Aišku viena, jog mažiau dviejų įskaitinių taškų trečioje pozicijoje likusi komanda jau tikrai neturės. Gali atsitikti ir taip, jog turės 4 ar net 6 įskaitinius taškus, todėl šansai, jog būtent iš šios grupės bus stipriausia trečioji komanda, yra labai dideli.

5 grupė: Vokietija 8 tšk, Portugalija 5 tšk, Slovėnija 3 tšk (1 įsk), Šveicarija 0.

Nors Portugalija šiuo metu yra antrojoje pozicijoje, tačiau jaustis ramiai kol kas negali. Kitame ture jų laukia akistata su lydere Vokietija, o slovėnai vyks žaisti su autsaideriais šveicarais.

Jeigu neatsitiks sensacijų, antrosios vietos klausimas būtent ir spręsis paskutiniame ture rungtynėmis tarp slovėnų ir portugalų. Trečiąją vietą užėmusi komanda realu, jog liks su 1-2 įskaitiniais taškais ir šansų patekti nebeturės.

6 grupė Švedija 8 tšk, Juodkalnija 4 tšk, Slovakija 2 tšk (1 įsk), Rusija 2 tšk.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių