STT: sporto finansavimas neskaidrus ir nekontroliuojamas

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos prevencijos specialistai išanalizavo korupcijos riziką finansuojant kūno kultūrą ir sportą.

Korupcijos rizikos analizė parodė, kad nepakankamai užtikrinamas Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondui (KKSRF) skiriamų lėšų panaudojimo skaidrumas ir kontrolė. Be to, Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD), būdamas fondo asignavimų valdytojas, neturi įtakos lėšų skirstymui. Išvadose konstatuojama, jog tokia situacija ir KKSRF veiklos viešumo trūkumas yra palanki terpė galimam piktnaudžiavimui ir korupcijai atsirasti.

„STT ir Valstybės kontrolė jau ne pirmus metus nustato tas pačias rizikas, tačiau sisteminiai pokyčiai KKSRF nevyksta. Departamento pozicija ir pasiūlymai ignoruojami“, - sako KKSD generalinis direktorius Edis Urbanavičius.

Siekiant skaidraus kūno kultūros ir sporto finansavimo ir KKSRF naudos ne tik atskiroms suinteresuotoms grupėms, bet visai sporto bendruomenei, STT dar 2015 metų lapkritį atliko šią sritį reglamentuojančių teisės aktų antikorupcinį vertinimą.

Tuomet taip pat buvo nustatyta, kad Fondo lėšų skirstymo praktika yra itin ydinga ir turi būti kuo greičiau keičiama.

STT antrą kartą rekomendavo nustatyti aiškius finansuojamų projektų atrankos ir ekspertų vertinimo kriterijus. Be to, turi būti įtvirtintas reikalavimas KKSRF nariams būti nepriekaištingos reputacijos bei užtikrintas atsakomybės už pažeidimus taikymas. Taip pat STT rekomendavo nuolat viešai teikti visą informaciją apie skiriamas lėšas.

Sporto sritis kaip viena rizikingiausių korupcijos atsiradimo sričių pastebėta jau seniai. Todėl sportas įtrauktas į 2015–2025 metų Nacionalinės kovos su korupcija programą.

Apie nustatytas korupcijos atsiradimo galimybes STT informavo Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Kūno kultūros ir sporto departamentą bei Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių