Kaune varžėsi akrobatinio skraidymo pilotai

Kauno aeroklube praėjusį šeštadienį įvyko akrobatinio skraidymo varžybos Baltijos taurėms laimėti. Dėl taurių ir medalių pilotai rungėsi trijų kategorijų kovose. Šeštadienį skrydžiai vyko kaip ir planuota, o sekmadienio orai jau nuo pat ryto aiškiai bylojo, kad visų rungčių įveikti nepavyks. Taip ir buvo – pagal taisykles susumuoti vienos dienos skrydžių rezultatai ir jų pakako varžybų įskaitoms įteisinti.

Tarp 8 pradedančiųjų klasės pilotų trys skrido vadinamųjų senjorų teisėmis. Tačiau pasaulio aukščiausiosios kategorijos pilotas Jurgis Kairys kartą yra pasakęs, kad jis nežinąs, kurie iš jų čia yra jauni.

Iš tiesų tenka pripažinti, kad mūsų šalies akrobatai liks jauni tol, kol neturės komandos, skrendančios be apribojimų ir dalyvaujančios tarp pajėgiausių bent jau žemyno pilotų.

Aleksoto – vieno iš seniausių aerodromų – dangaus skliaute akrobatiniais lėktuvais iš viso skraidė 18 pilotų. Pajėgiausiu pereinamosios („Intermediate“) klasės pilotu pripažintas vilnietis Eltonas Meleckis, skridęs lėktuvu Su-26 M. Tuo pačiu orlaiviu figūras raižęs kitas komandos bendražygis Donaldas Bleifertas nuo Eltono atsiliko visai nedaug. Jam koją pakišo tik laisvojoje programoje teisėjų pastebėtas paskutinės figūros netikslumas.

Sidabro medalis atiteko Šarūnui Staniuliui, skridusiam nuosavu lėktuvu Extra 300 M. Ir jam tiesiog ant kulnų lipo jauniausias šios kategorijos dalyvis Tadas Maciulevičius, skridęs lėktuvu Jak-55.

Gerokai žemesnės Jak-52 klasės lėktuvais beveik to paties lygio programą atliko pilotai, pretenduojantys dalyvauti Pasaulio akrobatinių lėktuvų JAK-52 čempionate, kuris prasidės 2014 m. lapkričio 27 d. egzotiškame Pietų Afrikos Mossel Bay aerodrome. Šiuos pilotus teisėjai vertino pagal atskirą įskaitą.

Baltijos taurė atiteko vilniečiui Viktoriui Kurbedžiui. Jo komandos narį Žilviną Lidžių teisėjai šiek tiek nuvertino laisvojoje programoje, todėl teko tenkintis bendrąja antra vieta. Sidabro medalis atiteko Aurimui Bezarui, atstovaujančiam Kauno aeroklubui. Jis ypač puikiai pasirodė laisvojoje programoje.

Tarp šios kategorijos varžovų rungėsi ir pats Lietuvos akrobatinio skraidymo prezidentas Vytautas Galvonas. Šį sezoną jis buvo ypač aktyvus ir sugebėjo dalyvauti bei laimėti šalies visų lygių varžybose (pradedant žemiausiuoju ir baigiant aukščiausiuoju).

Na, ir grįžtant prie minėtų 8 pradedančiųjų ir vadinamųjų pilotų senjorų, tenka pastebėti, kad šią vasarą nepralenkiamas Nemuno ir Baltijos taurių varžybų laimėtojas yra alytiškis Rimas Gargasas. Jo komandos narys Nerijus Baublys, laimėjęs sidabrą, kitais metais aiškiai šoktels į aukštesnę varžybų kategoriją. Greičiausiai jam iš paskos eis ir pats jauniausias Baltijos taurės varžybų dalyvis Džiugas Kačanauskas – bronzos medalio laimėtojas. Jis atstovavo Kauno aeroklubui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių