Kalnų slidininkai išmėgino jėgas Druskininkuose

Pirmą kartą Lietuvoje surengtos tarptautinės kalnų slidinėjimo varžybos sutraukė net 85 dalyvius iš šešių šalių. Jie varžėsi Druskininkuose.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Rusijos ir Slovakijos kalnų slidininkai dalyvavo sezono atidarymo varžybose.

„Varžybos tarptautinėmis tapo labai netikėtai. Mūsų tikslas buvo pasižiūrėti, kaip atrodo geriausi šalies sportininkai, artimiausiu metu išvykstantys į treniruočių stovyklas Alpėse. Tačiau Druskininkų “Snow arenoje„ besitreniruojantys užsienio klubų atstovai, sužinoję apie varžybas, vieni po kitų pasiprašė jose dalyvauti. Toks užsieniečių aktyvumas džiugina, bet tuo pačiu mums tai buvo didelis iššūkis. Manau, kad nepaisant kelių nedidelių problemėlių, egzaminą išlaikėme. Užsienio klubų atstovai dėkojo ir sakė, kad renginys pavyko“, - teigė Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos (LKSF) prezidentas Paulius Augūnas.

Varžybose dalyviai buvo suskirstyti į keturias amžiaus grupes. Dviejų jauniausių grupių sportininkai (9 metų ir jaunesni bei 10-12 m.) rungėsi specialiai jiems įrengtoje trasoje su vaikų varžyboms skirtomis trumpesnėmis vartų lazdomis, bet trasų ilgis ir vartų skaičius buvo toks pat, kaip ir vyresnių slidininkų lenktynėse.

Absoliutiems nugalėtojams skirtas taures iškovojo vyriausioje amžiaus grupėje (16 metų ir vyresni) lenktyniavę lietuvis Simonas Masalskas ir latvė Ieva Melderė.

Lietuvos kalnų slidininkai tarp prizininkų nepateko tik dviejuose jauniausiose amžiaus grupėse. Vyresni lietuviai lygiai varžėsi su užsienio šalių sportininkais.

Viena perspektyviausių jaunųjų Lietuvos kalnų slidininkių, absoliuti šių metų šalis čempionė 13 metų Eglė Augustaitytė 13-15 m. merginų grupėje nusileido tik stipriausiai šio amžiaus Latvijos sportininkei Žanetei Gedrai, už nugaros palikusi Slovakijos atstovę Terezą Jancovą.

„Po varžybų priėję slovakai mane sveikino. Jie buvo labai nustebę, kad lietuvė aplenkė tikrus kalnus turinčios šalies sportininkę“, - džiaugėsi E.Augustaitytę treniruojanti daugkartinė Lietuvos čempionė Anžela Aleksandravičienė.

Vyriausių merginų grupėje antrąją vietą užėmė Ieva Januškevičiūtė, pirmavusi po pirmo bandymo. Susumavus dviejų nusileidimų rezultatus, ji vos 0,15 sek. atsiliko nuo Latvijos čempionės I.Melderės. Trečia šioje grupėje buvo Barbora Everlingaitė.

Per prizininkų apdovanojimą I.Januškevičiūtė gavo papildomą LKSF prizą - varžybų diena sutapo su jos 18-uoju gimtadieniu.

13-15 m. vaikinų varžybose trečiąją vietą iškovojo Kasparas Gudžius, pralaimėjęs tik Latvijos ir Estijos sportininkams

Kandidatas į 2014 m. Sočio olimpines žaidynes 16-metis Rokas Zaveckas absoliučioje įskaitoje nusileido 18 metų vyresniam ir sunkesniam S.Masalskui, kuriam buvo parankesnė „Snow arenoje“ įrengta pakankamai greita trasa. Trečias vyriausiųjų grupėje finišavo rusas Danilas Dovženka.

R.Zaveckas ir I.Januškevičiūtė netrukus iškeliaus į Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) stovyklą Alpėse, kur treniruosis kartu su kalnų slidinėjimo talentais iš kitų šalių.

Alpėse nuo kitos savaitės plušės ir A.Aleksandravičienės vadovaujami klubo „Alpių aidas“ auklėtiniai.

„Rezultatai rodo, jog mes sparčiai vejamės latvius, estus, slovakus, kitų šalių sportininkus. Tikiuosi, kad FIS vaikų varžybose šiemet pasieksime gerų rezultatų. Išvažiuojame į stovyklą Austrijoje, ten keliausime ir spalio pabaigoje. Vasarą surengėme net keturias treniruočių stovyklas Druskininkuose. Čia kartu slidinėję latviai ir rusai gyrė mūsų vaikų progresą. O tobulėjimą lemia darbas. Ta pati E.Augustaitytė jau gali lygiai kovoti su slovakėmis, čekėmis“, - tikino studijų metais į Lietuvą iš Ukrainos persikėlusi A.Aleksandravičienė.

Pasak P.Augūno, LKSF kartu su nacionaline slidinėjimu asociacija įkurtos „Slidinėjimo mokyklos“ pagrindinis tikslas yra kuo anksčiau surasti talentingus vaikus, kurie vėliau galėtų tobulėti klubuose.

„Bandysime sudominti kalnų slidinėjimu 7-8 metų vaikus. Vėliau juos nukreipsime į klubus. Reikia tik vaikų ir jų tėvų noro. Žinoma, ir pinigų. Nes pas mus kažkodėl tikima, jog pinigai turi iš kažkur atsirasti. Nors visame pasaulyje yra klubų sistema. O federacijos remia tik pačius geriausius bei populiarina sporto šaką, rengia pagrindines varžybas“, - teigė P.Augūnas.

LKSF vadovui pritarė ir vieno stipriausių Latvijos kalnų slidinėjimo klubų „Pantera“ atstovai.

„Pas mus federacija padeda tik rinktinės nariams. Klubai negauna jokio finansavimo. Patys ieškome rėmėjų. Žinoma, didžiausi rėmėjai - sportininkų tėvai. Pas mus yra net 12 aktyviai veikiančių klubų. Tad lietuviams yra ko siekti. Nes Lietuva turi galimybių slidinėti net vasarą, bet beveik neturi klubų. O pas mus - atvirkščiai“, - teigė „Pantera“ vadovė Sandra Melderė.

Panašiai kalbėjo ir sezono atidarymo varžybose Druskininkuose dalyvavusio Sankt Peterburgo klubo „Ocha-park“ vyriausioji trenerė, daugkartinė SSRS čempionė Liudmila Kedrina.

„Rusijoje kol kas mišri sistema - yra ne tik klubai, bet ir kalnų slidininkus ugdančios valstybinės sporto mokyklos. Klubai biudžeto pinigų negauna. Todėl ieškome rėmėjų talentingiausiems vaikams. Prie šalies rinktinės narių finansavimo dalinai prisideda ir valstybė, tačiau daugiausia pinigų skiria tėvai“, - aiškino Sankt Peterburgo kalnų slidinėjimo ir snieglenčių federacijos vyr. trenerė L.Kedrina.

„Ochta-park“ auklėtiniai Druskininkuose surengė dešimties dienų treniruočių stovyklą. Rusai atvyko autobusu, kuris iškeliavo atgal, o kalnų slidininkų grupė Lietuvoje išsinuomojo mikroautobusą.

„Išgirdome, kad Druskininkuose - geros sąlygos, todėl atvažiavome pasižiūrėti. Juk ne taip ir toli nuo Sankt Peterburgo. Uždara kalnų slidinėjimo trasa yra ir Maskvoje, bet ten treniruotis daug brangiau. Čia tikrai neblogai padirbėjome. O žiemą dažniausiai keliaujame treniruotis į Suomiją“, - teigė L.Kedrina.

„Ochta-park“ sportininkai Druskininkuose ne tik slidinėjo - apsilankė laipynių bei vandens parkuose, bėgiojo stadione, važinėjosi riedučiais. „Kitais metais būtinai vėl čia atvažiuosime“, - teigė trenerė, kurios sūnus dalyvavo 2002 m. Solt Leik Sičio olimpinėse žaidynėse.

„Snow arenoje“ šiemet nemažai laiko praleido ne tik „Pantera“, bet ir dar kelių Latvijos klubų sportininkai.

„Latvijoje neturime nieko panašaus. Žinoma, norėtųsi, jog sniego kokybė čia būtų geresnė. Tačiau vis tiek geriau, negu nieko. Čia tikrai pigiau, nei važiuoti treniruotis ant ledyno Austrijoje“, - sakė S.Meldere.

Latviai lietuvius lenkia atvirų trasų skaičiumi ir kokybe. Bet, kaip ir Lietuvos kalnų slidininkai, nacionalines pirmenybes rengia kitose šalyse. Pastaraisiais metais - Suomijoje.

Lietuvos kalnų slidinėjimo čempionatas šį sezoną vyks sausio 12-19 d. Kronplace (Italija).


Šiame straipsnyje: slidinėjimasDruskininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių