A. Juškėnas pergalių sieks su atjaunėjusia rinktine

  • Teksto dydis:

Spalio 28 dieną Lietuvos vyrų nacionalinė rankinio rinktinė renkasi prieš artėjančias itin svarbias atrankos į Europos čempionatą rungtynes. Lapkričio 2-ąją nacionalinė komanda skris į Prancūziją, kur kitą dieną susikaus su viena galingiausių pasaulio ekipų – Prancūzija.

Po rungtynių su neabejotinais grupės favoritais Pau mieste, mūsų rankininkai grįš į Lietuvą, ir Lapkričio 6 dieną Vilniaus „Siemens“ arenoje bandys įveikti pastaruoju metu į Europos rankinio elitą kylančią Norvegijos komandą. Prieš artėjančias atrankos rungtynes savo mintimis dalijasi komandos vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas.

– Treneri, kokių pokyčių galima tikėtis šių metų rinktinėje?

– Pagrindinis pokytis, kurio norime mes, ir, be abejo, visi rankinio sirgaliai, yra pergalės. Ar jos bus, priklausys nuo mūsų pačių, tačiau norėtųsi, jog tai nebūtų vienadieniai blykstelėjimai, o stabilus, sistemingas rezultatų gerėjimas.

Šiuo metu stengiamės atjauninti rinktinę, kadangi yra išsikeltas tikslas per artimiausius keturis metus patekti į Europos čempionatą. Realiausios galimybės tai padaryti bus atrankoje į 2020-ųjų metų pirmenybes, kadangi turnyro sistema keisis ir į čempionatą pateks jau 24 stipriausios senojo žemyno ekipos.

Natūralu, kad žiūrėdami į priekį stengiamės jauninti komandą. Norisi, jog dabar suburtas rinktinės branduolys būtų pajėgus žaisti ir po ketverių metų.

Teko pasikalbėti su keliais vyresniosios kartos žaidėjais ir paaiškinti, kodėl jau dabar norima juos pakeisti jaunesniais rankininkais. Galiu pasakyti tik tiek, jog vyrai tikrai šaunuoliai, tikri Lietuvos patriotai, kurie puikiai suprato esamą situaciją ir sutiko būti įtraukti į rezervinę komandą, todėl kažkam iš pagrindinių žaidėjų gavus traumą, turėsime kuo juos pakeisti.

– Lietuvos varžovės šioje atrankoje bus Belgijos, Prancūzijos bei Norvegijos rinktinės. Ką galite pasakyti apie būsimus varžovus?

– Mano nuomone, Prancūzija šiuo metu yra geriausia komanda pasaulyje ir daugybę metų rodo stabilius ir gerus rezultatus. Jie šiuo metu yra neabejotini mūsų grupės favoritai. Nemanau, jog įvykusi trenerių kaita komandoje neigiamai paveiks jų rezultatus. Didier Dinartas yra profesionalas, kuris ilgai dirbo asistentu ir yra tikrai pasiruošęs perimti vyriausiojo trenerio pareigas.

Norvegija šiuo metu viena sparčiausiai stiprėjančių rinktinių, kuri praėjusiame Europos čempionate pusfinalyje tik po labai atkaklios kovos nusileido Vokietijai ir užėmė ketvirtąją vietą. Mūsų istorija su šia rinktine kol kas nėra labai vykusi ir kautis prieš norvegus visada yra labai sunku. Vis dėlto privalėsime tai daryti, ypač rungtyniaudami Vilniuj, galime tikėtis sėkmės ir žaisti su jais kaip lygūs su lygiais.

Belgija yra daugiausiai klausimų kelianti komanda. Apie ją kol kas turime mažiausiai informacijos, tačiau aišku, jog su jais lengva taipogi nebus. Belgijoje yra bent du pajėgūs klubai, kovojantys EHF taurės varžybose, ir rodantys aukšto lygio rezultatus. Vien tai pasako, jog rankinis šioje šalyje nėra pamirštas.

– Kas turėtų tapti šios mūsų rinktinės stipriosiomis pusėmis?

– Visų pirma, komanda yra atjaunėjusi ir išalkusi pergalių, tai galėtų tapti mūsų komandos stiprybe. Dauguma žaidėjų jau yra rungtyniavę tarpusavyje ir susižaidimo problemų didelių neturėtumėm turėti. Aišku, kaip visuomet, laiko pasiruošti rungtynėms trūksta, todėl labai reikės žaidėjų tarpusavio susiklausymo. Norime, jog ši rinktinė būtų universali ir tie patys žaidėjai galėtų ir pulti, ir gintis.

– Ar pavyko pasikviesti visus norimus žaidėjus?

– Galiu pasakyti, kad taip, tačiau visuomet pati skaudžiausia ir sunkiausia būna paskutinioji savaitė, kuomet net bijai atsiliepti, kai pamatai, jog skambina kažkuris iš žaidėjų. Yra ne vieną kartą jau atsitikę taip, jog per pačias paskutines rungtynes nacionaliniuose čempionatuose rinktinės lyderiai patirdavo traumas. Taigi, galutinai patvirtinti, jog visi žaidėjai pasiruošę žaisti, galėsiu tik tuomet, kai jau susirinksime į stovyklą.

– Kuriose pozicijose šiemet juntama didžiausia konkurencija?

– Galima teigti, jog turbūt didžiausią pasirinkimą turime kairiojo pusiau krašto pozicijoje. Čia rungtyniauja tokie žaidėjai kaip Jonas Truchanovičius, Gerdas Babarskas, Rolandas Bernatonis, Lukas Simėnas. Bandysime šiuos žaidėjus išnaudoti kitose pozicijose ir pritaikyti savo schemose, norėtųsi, be abejo, stipresnių krašto pozicijos žaidėjų, tačiau labai tikiuosi, jog turimi žaidėjai atvyks geros sportinės formos ir parodys viską ką gali. Kai kurie jų galbūt žaidžia ne pačiame aukščiausiame klubiniame lygyje, tačiau jau yra ne kartą įrodę, kad gali gerai rungtyniauti rinktinėje. To tikiuosi iš jų ir šį kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių