Jubiliejaus proga – unikalus mačas

Visų laikų pasaulio rinktinė prieš dabartinę komandą. Tokiu originaliu maču Kauno regbio klubas „Ąžuolas“ paminės 40-ąjį jubiliejų.

Visų laikų pasaulio rinktinė prieš dabartinę komandą. Tokiu originaliu maču Kauno regbio klubas „Ąžuolas“ paminės 40-ąjį jubiliejų.

Regbio simbolis

Nuo Anglijos iki Kanados, nuo Jungtinių Valstijų iki Australijos - „Ąžuolo“ klubo auklėtiniai pabirę po visą pasaulį. Tačiau šeštadienį jie susirinks parodomosioms rungtynėms S.Dariaus ir S.Girėno sporto centre. 12 val. prasidėsianti dvikova, kurią stebėti nemokamai kviečiami kauniečiai, turės ne tiek sportinę, kiek simbolinę prasmę.

„Vargu, ar Lietuvoje yra daug sporto klubų, skaičiuojančių jau penktą dešimtmetį. Nesuklysiu pasakydamas, jog „Ąžuolas“ - vienas Lietuvos regbio simbolių“, - teigė šalies regbio federacijos prezidentas Rytis Davidovičius.

1975-aisiais savo gyvavimą pradėjęs „Ąžuolo“ klubas garsėja kaip jaunųjų talentų kalvė. Klubo prezidento Vytauto Vasilenkos teigimu, per jo rankas perėjo ne šimtai, o tūkstančiai žaidėjų, iš kurių ne vienas papildė nacionalinę vyrų rinktinę.

Žaidė JAV rinktinėje

Tarp garsiausių auklėtinių treneris mini dešimtis pavardžių. Vienas gabiausių - Egidijus Petronis, vėliau net atstovavęs JAV nacionalinei regbio rinktinei, tęsęs karjerą Kanados aukščiausioje lygoje. Taip pat – vienas dabartinių „Lietuvos pašto“ vadovų Kęstutis Jaržemskas, baldų gamyboje dirbantis Virginijus Brundza, treneriais dirbantys Tomas Prekevičius, Giedrius Narakas, Mantas Eimantas, Jurgita Žukauskienė.

Kiti, galbūt nepasiekę sportinių aukštumų, atrado savo kelią gyvenime. Buvę regbininkai užima atsakingas pareigas versle, teisėsaugos ar karinėse institucijose. Treti savo šaknis sėkmingai įleido užsienyje.

Mokėsi iš klaidų

V.Vasilenka su šypsena prisimena pirmuosius „Ąžuolo“ žingsnius. 1975-aisiais tada dar jaunas inžinierius-statybininkas jau buvo baigęs sportinę karjerą, tačiau aktyviai dalyvavo regbio federacijos veikloje.

„Kadangi buvau atsakingas už jaunimo ugdymą, pasiekiau, kad visi klubai įsteigtų jaunių komandas. Nors tuo laiku netgi vyravo tokia nuomonė, jog vaikams regbio žaisti išvis nederėtų: esą tokia kontaktine sporto šaka gali užsiimti tik suaugę vyrai. Vis dėlto pavyko paneigti šį stereotipą“, - pasakojo V.Vasilenka.

Regbio entuziastas 1975-aisiais tuomečiame „Kauno tiesos“ dienraštyje paskelbė žinią apie renkamą jaunimo ekipą. Į skelbimą atsiliepė nemažai vaikinų, tarp kurių buvo Milvydas Gasiūnas, vėliau tapęs vienu pirmųjų regbio sporto meistrų. Tačiau pirmoji treniruotė … neįvyko. Nepasirodė pratybas vesti turėjęs treneris.

„Kitą savaitę vaikinai vėl susirinko į „Politechnikos“ stadioną, o trenerio vėl nėra. Teko man, statybų specialistui, nors ir nemažai sportavusiam, imtis tos grupės. Neturėjau pedagoginio darbo patirties, trūko žinių apie treniravimo procesą, tad mokiau kitus, kartais klydau, bet mokiausi ir pats“, - dėstė pašnekovas.

Įveikė ir žvaigždes

Ilgainiui „Ąžuolo“ vardas išgarsėjo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Su jaunaisiais ugdytiniais treneris aplankė visus didžiausius Europos vaikų ir jaunimo turnyrus. Per daugelį metų ne sykį laimėta suaugusiųjų regbio Lietuvos taurė, šalies čempionato medaliai.

Skambiausių pergalių pasiekta tarptautinėje arenoje. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, 1992 metais kauniečiai nuvyko į prestižinį turnyrą Prancūzijoje. Ten jie aplenkė visas 17 komandų ir tapo nugalėtojais. Tarp lietuvių tąsyk įveiktų varžovų buvo ne viena dabartinė Europos regbio žvaigždė.

Savo prisiminimais išsamiau regbininkai žada pasidalinti šeštadienį po parodomųjų rungtynių, per vadinamąjį trečiąjį kėlinį. Vakaronėje tradiciškai prie vieno stalo susėda ir draugiškai bendrauja net aršiausi priešininkai.


Šiame straipsnyje: ąžuolasregbisjubiliejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių