Jubiliatui nusilenkė ne vien jo mokiniai

Būrys išugdytų sporto meistrų, meistriškumo pamokos daugkartiniam pasaulio sambo imtynių čempionui Česlovui Jezerskui ir kitiems žinomiems kovos menų atstovams. 80-metį švenčiantis nusipelnęs Lietuvos laisvųjų imtynių treneris Laimutis Račys turi kuo didžiuotis.

Vakar Sporto muziejuje per šventinę popietę sveikinimai L.Ručiui plaukė iš įvairių šalies kampelių ir institucijų.

Muziejaus direktorius Pranas Majauskas perskaitė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) sveikinimą, trenerį pagerbė Lietuvos imtynių federacijos vadovai, buvę jo mokiniai.

Tarp L.Račio treniruotų atletų – premjeras Algirdas Butkevičius, olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės tėvas Saulius Meilutis, žinomi šalies imtynių specialistai.

"L.Račio indėlį į laisvųjų imtynių raidą sunku pervertinti. Jis išugdė apie dešimtį sporto meistrų, pats, kaip sportininkas, nemažai pasiekė, tačiau svarbiausia, kad trenerį, net praėjus dešimtmečiams, prisimename ir gerbiame kaip dorą ir sąžiningą asmenybę", – kalbėjo S.Meilutis.

Jubiliatas, nors ir negalintis pasigirti geležine sveikata, nepraranda optimizmo.

"Nedirbu jau senokai, tačiau sportinės veiklos pasigendu, stengiuosi dalyvauti imtynininkų renginiuose, apsilankau Lietuvos čempionatuose, bendrauju su treneriais, dalijuosi patirtimi. Smagiausia, kad yra gerų įpėdinių, mūsų sporto šakai atsidavusių specialistų", – pasakojo L.Račys.

Vienas jo mokinių – Arūnas Paplauskas. Pagerbti jubiliatą užsukęs treneris ir jo kolega Nerijus Rimkus papasakojo apie nelengvą Lietuvos imtynių dabartį.

"Mūsų sporto šaka – ne tarp populiariausių, tačiau stengiamės suburti bendruomenę, kad laisvosios imtynės gyvuotų ir toliau", – dėstė N.Rimkus.

"Pritraukti jaunimą į mūsų sportą labai sunku. Juk aplink tiek visokiausių pagundų ir galimybių. Tačiau rankų nenuleidžiame. Dirbu su dviem grupėmis, ugdau apie 30 jaunųjų imtynininkų", – sakė A.Paplauskas.

Šiuo metu vadinamuosius laisvūnus ugdo vienintelis Kauno imtynių klubas.

L.Račys tiki šios olimpinės sporto šakos ateitimi.

"Mano, kaip sportininko, trenerio ir teisėjo karjeros geriausieji metai buvo sovietmečiu, kai ši sporto šaka Lietuvoje klestėjo. Lietuvišką imtynių mokyklą žinojo visi varžovai. Pastaraisiais dešimtmečiais pozicijas gerokai užleidome, tačiau tikiu, kad apie pergales dar išgirsime", – šypsojosi jubiliatas.


Šiame straipsnyje: Laimutis Račysimtynėssportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių