Jėgas matuojasi ne tik ralio trasose

Lapkričio ir gruodžio mėnesių sandūra – įtemptas metas populiariausios Lietuvoje automobilių sporto šakos ralio organizatoriams ir dalyviams. Netrukus bus patvirtintas ir paskelbtas naujasis Lietuvos ralio reglamentas bei ateinančio sezono varžybų kalendorius. Tiek viename, tiek kitame nestinga naujovių.

Nauji etapai

Jau artimiausiomis dienomis turėtų būti patvirtintas naujasis Lietuvos automobilių ralio reglamentas. Šio sporto entuziastai naująjį 2017 m. sezoną sulauks nemažai naujovių. Pirmoji – Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) Ralio komitetas strategine ateinančio sezono partnere pasirinko ne kaimyninę Latviją, o Lenkiją. Antrasis Lietuvos automobilių ralio čempionato (LARČ) etapas gegužės 10–11 d. vyks Gdanske, o bendras abiejų šalių etapas – Lietuvoje, bus naujai organizuojamas Vilniaus ralis. LASF Ralio komiteto narys Mantas Babenskas teigia, kad kryptis į Lenkiją buvo pasirinkta todėl, kad tai daug didesnė šalis, kurioje automobilių sportas yra populiarus, be to, ir patiems sportininkams, važiuojantiems etapais, organizuojamais dviejose šalyse, galima surasti ne tik rėmėjų Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų.

Be Vilniaus, ralio kalendoriuje naujas ir dar vienas miestas – Rokiškis. Kol kas neaišku, kaip tiksliai vadinsis abu raliai, tačiau žinoma, kad juos rengs "300 Lakes Rally" organizatorių komanda – ralį Vilniaus regione organizuos Neringa Simson, o Rokiškyje – Audrius Gimžauskas.

Beje, ralio lenktynininkai šiemet turės ir nemenką pertrauką tarp pirmojo ir antrojo LARČ etapų. Pirmasis "Halls Winter Rally" bus rengiamas sausio 27–28 d., o antrasis – gegužės 20–21 d. Lenkijoje. Tiesa, pastarajame, tikėtina, startuos labai mažai ekipažų iš Lietuvos, nes iki šio šiaurinio Lenkijos uostamiesčio komandoms teks įveikti apie 500 km. Tokių nuogąstavimų M.Babenskas itin nesureikšmino, nes, pasak LASF atstovo, visi raliai, kurie vyksta kitose šalyse, tačiau yra LARČ dalis, yra prastai lankomi mūsų sportininkų. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Latvijoje vyks net du LARČ sprinto etapai.

Kiti pasirinkimai

Kol oficialiai nepaskelbtas 2017-ųjų LARČ kalendorius, Vilniaus ralio organizatorė N. Simson su "Kauno diena" nesileido į plačias kalbas, koks gali būti Vilniaus ralis, tačiau ilgiau jame dalyvaujantys sportininkai tvirtino, kad Vilniaus ralio pavadinimą šis etapas gaus daugiau simboliškai, nes didžioji dalis trasų vingiuos Molėtų rajono keliais. Paprasčiausiai dėl to, kad aplink sostinę daug kelių yra pernelyg apkrauti ir dėl savo tiesumo neįdomūs ralio lenktynininkams. Paskutinį kartą ralis netoli Vilniaus vyko 2013-ųjų gegužę. Tiesa, tuomet jis buvo paženklintas ir nelaime – ralio bolido partrenkta  žuvo posūkio išorėje už geltonos juostos stovėjusi žiūrovė.

Kiek daugiau apie Rokiškio rajone vyksiantį LARČ etapą buvo linkęs kalbėti A. Gimžauskas. "Jau nuo rugsėjo lankausi Rokiškyje, kur bendrauju tiek su savivaldos, tiek su verslo atstovais. Galiu pasakyti, kad visi labai suinteresuoti ir laukia tokio renginio savo regione", – sakė A. Gimžauskas. Paklaustas, ar nebijo organizuoti ralio regione, kuris anksčiau neturėjo nieko bendro su automobilių sportu, A. Gimžauskas teigė kaip tik galvojantis, kad mažesni miesteliai Lietuvoje pasigenda renginių. "Zarasai, kuriuose jau ne vienus metus organizavome "300 Lakes Rally", vasarą dūsta nuo renginių, todėl posūkis į Rokiškį turėtų duoti teigiamų rezultatų, juolab kad šis miestas nuo Kauno ir Vilniaus yra nutolęs tokiu pačiu atstumu, o nemažam būriui ralio gerbėjų iš Panevėžio, Šiaulių, Ukmergės kelionė gerokai strumpės", – svarstė vieno LARČ etapų organizatorius. Be to, A. Gimžausko teigimu, Rokiškyje geriau išvystyta ir agyvendinimo infrastruktūra, todėl tiek ralio dalyviams, tiek žiūrovams bus daug lengviau susirasti nakvynės vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių