JAV mirė golfą išpopuliarinęs žaidėjas

  • Teksto dydis:

Golfo žvaigždė Arnoldas Palmeris, kurį daugybė gerbėjų, pramintų „Arnio armija“ (Arnie's Army), šlovino dėl charizmos ir paprastumo, mirė sekmadienį, būdamas 87 metų, pranešė JAV Golfo asociacija (USGA).

„Esame giliai nuliūdinti Arnoldo Palmerio, didžiausio golfo ambasadoriaus, mirties, jam esant 87 metų“, – sakoma USGA „Twitter“ pranešime.

„Arnoldas Palmeris visada bus čempionas – kiekviena šio žodžio prasme, – pridūrė USGA. – Jis įkvėpė ištisas kartas pamilti golfą, dalydamasis savo kovinga dvasia, demonstruodamas sportiškumą, rūpindamasis golfo žaidėjais ir aistruoliais, taip pat visą gyvenimą tarnaudamas šio sporto ambasadoriumi.“

„Šis žaidimas iš tikrųjų yra geresnis dėl jo. Daugybe atžvilgiu jis niekada nebebus toks pats“, – pažymėjo asociacija.

Mirties priežastis kol kas nebuvo įvardyta.

Golfo karalius

A.Palmeris, gimęs Pensilvanijos miestelyje Latrobe, mirė Pitsburgo universiteto medicinos centro (UPMC) Prestbiterijonų ligoninėje, kur nuo ketvirtadienio jam buvo atliekami širdies tyrimai, rašo laikraštis „Pittsburgh Post-Gazette“.

„Ką tik netekome vieno iš nuostabių golfo žaidimo ir viso sporto žmonių“, – sakė 18 kartų didžiuosius turnyrus laimėjęs Jackas Nicklausas (Džekas Niklosas).

„Jis visuomet buvo kovotojas ir niekada dėl nieko nepasiduodavo. Jis nepasidavė net dabar. Gal jo kūnas pasidavė, bet aš žinau, kad Arnoldo valia ir dvasia nepasidavė“, – sakė jis.

Per savo įspūdingą karjerą A.Palmeris, pramintas „Karaliumi“, yra laimėjęs septynis didelius turnyrus – keturiskart JAV Meistrų turnyrą (1958, 1960, 1962 ir 1964 metais), dukart – Atvirąjį Britanijos turnyrą (1961 ir 1962 metais), taip pat – Atvirąjį JAV turnyrą (1960-aisiais).

Jo stilius rizikuoti ir stengtis iš paskutiniųjų žavėjo gerbėjus; jis tapo viena pirmųjų golfo televizijos superžvaigždžių, kurios padėjo padaryti šį sportą prieinamą daug platesnei auditorijai.

Jo iškilimas – drauge su J.Nicklauso ir Gary Playerio (Gario Plejerio) – sukūrė sąlygas šio sporto didžiuliams transliavimo teisių mokesčiams ir premijoms, kuriuos vėliau dar padidino Tigerio Woodso (Taigerio Vudso) sėkmė.

„Ačiū, Arnoldai, už jūsų draugystę, patarimus ir daug juoko, – „Twitter“ parašė T.Woodsas. – Jūsų filantropija ir kuklumas yra jūsų legendos dalis. Sunku įsivaizduoti golfą be jūsų ar ką nors svarbesnį šiam žaidimui už „Karalių“.“

A.Palmeris atrodė silpnos sveikato, kai balandžio mėnesį drauge su kitomis legendomis G.Playeriu ir J.Nicklausu dalyvavo atidarant Meistrų turnyrą.

Pirmą kartą per 10 metų jis neužsimojo lazda – tąsyk jis tik sėdėjo ant kėdės ir stebėjo renginį.

Birželio mėnesį jis nusprendė nevykti į Oukmontą savo gimtojoje Pensilvanijoje, į Atvirąjį JAV turnyrą.

„Padarė golfą seksualų“

Nors A.Palmeris pastaraisiais metais rodydavosi vis rečiau, jaunos šiandienos žvaigždės žino apie legendinio žaidėjo poveikį jų sportui.

„Būkim teisingi, tai nuobodus sportas, – šiemet sakė australas Jasonas Day (Džeisonas Dėjus). – Arnoldas Palmeris padarė golfą seksualų.“

1929 metų rugsėjo 10 dieną gimusio A.Palmerio tėvas buvo klubo „Latrobe Country Club“ vejos prižiūrėtojas. A.Palmeris būdamas 11-os pradėjo patarnauti žaidėjams, o paskui yra dirbęs kone visus darbus tame klube.

Gerbėjai galėjo tapatintis su šiuo žaidėju, kilusiu iš darbininkų, o jis pats taip pat niekada nepamiršo savo šaknų, net jei pilotuodavo savo nuosavą lėktuvą į labdaros renginius ir verslo susitikimus arba palaikydavo draugiškus ryšius su prezidentais bei korporacijų bosais.

A.Palmeris studijavo Veik Foresto universitete, su golfo stipendija. Būdamas 24-erių jis laimėjo 1954 metų JAV mėgėjų turnyrą Detroite.

Vėliau tais pačiais metais A.Palmeris tapo profesionalu. Per savo karjerą, trukusia ilgiau kaip šešis dešimtmečius, jis laimėjo 62 „PGA Tour“ titulus ir užėmė 5-ąją vietą šios organizacijos visų laikų laimėtojų sąraše.

Jis keturis kartus buvo pirmas „PGA Tour“ daugiausiai uždirbusiųjų sąraše ir buvo pirmas žaidėjas, per sezoną uždirbęs daugiau kaip 100 tūkst. dolerių (89 tūkst. eurų).

Jis šešis kartus buvo turnyro Ryderio (Raiderio) taurei laimėti komandoje ir du iš tų kartų buvo laimėjusios amerikiečių komandos kapitonas.

1974 metais A.Palmeris vienas pirmųjų buvo priimtas į Pasaulio golfo šlovės muziejų.

„Visiems, kurie labai mėgsta golfo žaidimą ir mėgsta žiūrėti, kaip jis žaidžiamas, niekad nebuvo kito tokio reginio, kaip Arnoldo Palmerio, einančio ... 18-osios ridenimo aikštelės link“, – sakė buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), 2004-aisiais įteikęs A.Palmeriui Prezidento laisvės medalį.

2012 metais A.Palmeris buvo apdovanotas Kongreso aukso medaliu – tokiu būdu jis buvo pagerbtas abiem garbingiausiais JAV apdovanojimais, kuriuos gali pelnyti civiliai.


Šiame straipsnyje: Arnoldas PalmerisJAVgolfas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių