Jaunųjų regbininkų kovos Vilniuje sužavėjo net žinomą reperį Pushą

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Vilniuje, Gabijos gimnazijos stadione, vyko smagi regbio šventė. Čia įvyko finalinės Vilniaus miesto pradinių mokyklų 1-2 klasių moksleivių nekontaktinio regbio varžybos „Regbis.Viči.Jėga“. Aštuonios komandos, atkakli kova kiekvienose rungtynėse, palaikymo šūksniai ir nesuvaidintos emocijos – visą tai pamatė susirinkę vaikų mokytojai, tėveliai, klasiokai ir vieno iš teisėjų pakviestas žinomas Lietuvos reperis Pushaz.

Čempionė – Fabijoniškių pirmoji komanda

Nors oras nelepino, sportuojantiems vaikams tai nebuvo problema. Ir mergaitės, ir berniukai nekantraudami laukė akimirkos, kai galės išbėgti į aikštelę ir pažaisti vieni prieš kitus. Pirmiausia, aštuonios Vilniaus miesto mokyklų komandos buvo suskirstytos į dvi grupes po keturias ekipas. Po dvi stipriausias komandas pateko į pusfinalius ir kovojo dėl apdovanojimų.

Nors net trys mokyklos šiame turnyre turėjo po dvi komandas, tarp keturių stipriausių pateko skirtingų mokymo įstaigų atstovai. Vilniaus čempionais nuo šiol galės vadintis Fabijoniškių vid. mokyklos pirmosios komandos žaidėjai. Jie grupėje užėmė pirmą vietą, pusfinalyje 40:20 įveikė Aušros vid. mokyklą, o finale po labai atkaklios kovos 30:25 palaužė Antakalnio vid. mokyklos komandos pasipriešinimą. Trečia vieta atiteko Aušros mokyklos atstovams, mažajame finale 35:20 įveikusiems Gabijos gimnazijos antrąją ekipą. Toliau komandos išsirinkiavo taip: 5. Antakalnio vid. mokykla, 6. Šeškinės vid. mokykla, 7. Gabijos gimnazija-1, 8. Fabijoniškių vid. mokykla-2.

Nugalėtojų ir prizininkų laukė taurės, gėrimai, picos. Taip pat buvo asmeniniais prizais apdovanoti visų komandų geriausi žaidėjai. Visi norintys galėjo išmėginti jėgas šalia stadiono įrengtoje žaidimų aikštelėje, įveikti kliūčių ruožą arba mėtyti regbio kamuolį į specialius taikinius.

„Tai labai geras renginys. Vaikams labai patinka žaisti, visi užsiėmę, smagu žiūrėti. Kai šis regbis buvo pasiūlytas per kūno kultūros pamokas, buvo daug keistų nuomonių, net man pačiai tai pasirodė nesuprantamas žaidimas.  Bet kai vaikai pradėjo žaisti, tai visiems nekontaktinis regbis labai patiko. Nei vienas tėvelis nepareiškė jokio priekaišo. Kaip matome, tarp nemažai jų čia susirinko ir palaikė savo vaikus“, - pasakojo čempionais tapusių vaikų mokytoja.

 Pushaz: „Vaikus sportuoti skatinti reikia jau darželiuose“

„Regbis.Viči.Jėga“ renginio metu teisėjais dirbo Vilniaus „Geležinio vilko“ komandos treneriai ir žaidėjai. Vienas iš jų į varžybas pasikvietė savo draugą, žinomą Lietuvos hip-hop atlikėją Andrių Glušakovą-Pushą. Pastarasis su mielu noru atvyko į stadioną ir ne tik stebėjo vaikų rungtynes, bet ir domėjosi žaidimo taisyklėmis.

„Matau, kad vaikų yra daug, visi užsivedę, todėl tai smagus renginys. Vaikus nuo mažens reikia skatinti sportuoti įvairias sporto šakas. Visi žinome, kad norint pasiekti didelių aukštumų, reikia pradėti sportuoti net nuo pradinių klasių,o nuo darželių. Tokiame žaidime vaikai gali išsikrauti, pajusti malonumą. Tik vaikas pradeda stovėti ant kojų, jau galima duoti jam kamuolį ir skatinti žaisti“, - juokėsi Pushaz, neatmetęs galimybęs ir pats išbandyti regbį.

Gal Pushaz savo vaikui taip pat pasiūlys pabandyti regbį? „Visko gali būti. Jis dar jaunas, išmėgins ne vieną sportą ir galbūt vienas iš jų bus regbis“, - atsakė reperis. Pushaz taip pat pagyrė iniciatyvą mokyklose rengti nekontaktinio regbio užsiėmimus per kūno kultūros pamokas.

A.Taralis: „Nebuvo tokio vaiko, kuris pabandęs žaisti, nenorėtų to pakartoti“

Visų Vilniuje vykusių „Regbis.Viči.Jėga“ varžybų organizatorius ir regbio treneris Augustas Taralis džiaugėsi pavykusiu renginiu ir tikisi, kad ateityje prie šio projekto prisijungs dar daugiau mokyklų.

„Šiuo sportu reikia pradėti užsiimti jau darželiuose, kaip tą daro „vedančios“ Lietuvos sporto šakos. Jeigu siūlysime žaisti nuo 5-6 klasių, tai būtų jau per vėlu. Tokio amžiaus vaikai jau arba nebesportuoja arba žaidžia tik kompiuterinius žaidimus“, - pasakojo A.Taralis.

Treneris dar kartą paneigė mitus, kad regbis yra grubus sportas: „Nenori mūsų įsileisti tie, kurie nebando. Kaip galima žinoti, ar vaikams patinka, ar ne, kai jie nepabando? Yra mokytojų, kurie žino, ko vaikams reikia, ko nereikia, bet aš prašau leisti bent pabandyti. Viską darome dėl vaikų. Dar nebuvo tokio vaiko, kuris pabandęs žaisti, nenorėtų to pakartoti“.

Nekontaktinis regbis yra ypatingas tuo, kad jame draudžiamas fizinis kontaktas, o vaikams reikia nuplėšti juostelę, prikabintą prie žaidėjo. Tada pastarasis turi iškart perduoti kamuolį kitam komandos draugui.

„Tai labai naudingas sportas. Čia negalima žaisti per jėgą, vaikams reikia mąstyti, ieškoti būdų sužaisti racionaliau. Svarbiausia, kad tai yra komandinis žaidimas, visi vienas kitam turi padėti, gaudyti kamuolį, sekti atakas“, - pridūrė A.Taralis.

Vaikai turi sportuoti, o ne būti gatvėje

„Regbis.Viči.Jėga“ turnyras parodė, kad vaikams yra labai naudinga varžytis tarpusavyje, sportuoti. Tokie renginiai padeda augti sveikiau, tobulėti, bendrauti. Emocijos liejosi ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų. Aistringai komandas palaikė ne tik draugai, bet ir vaikų tėveliai, ne kartą šūksniais raginę savo atžalas.

„Vaikams tai yra labai šauni iniciatyva. Mūsų mokykloje kartą per savaitę per kūno kultūros pamokas žaidžiamas regbis. Iš pradžių buvo baisu, kad tai kontaktinis sportas, gali būti daug traumų, bet pamatėme, kad čia viskas labai paprasta, įsitraukia ir mergaitės žaisti. Labai geri treneriai, teisėjai. Vaikų tėveliai iškart pamatė, kad tai joks ne chuliganų sportas“, - sakė varžybas stebėjęs vieno iš  Antakalnio mokyklos žaidėjo tėtis.

Smagiu renginiu džiaugėsi ir Gabijos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Aldona Šilerienė: „Vaikams buvo smagi šventė. Jie turi galimybę išbandyti savo jėgas, pasportuoti gryname ore. Tai yra puiku, juolab, kad vaikų dar ir prizai laukė. Vaikams turi būti kuo daugiau įvairių būrelių, kuo daugiau sporto rūšių. Vaikas turi būti ne gatvėje, o užimtas su mokytoju, su sporto treneriu. Todėl mes mielai įsileidome šį žaidimą į savo mokyklą“.

Visame pasaulyje vykstantis vaikų nekontaktinio regbio projektas šiomis varžybomis nežada sustoti. Jau yra planuojamas „Regbis.Viči.Jėga“ turas, kuriame dalyvautų visos Lietuvos geriausios pradinių klasių komandos.


Šiame straipsnyje: regbisvaikų sportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių