A. Jasikonis atstovaus Lietuvai pasaulio motokroso čempionate

  • Teksto dydis:

Pasaulio motokroso čempionatas motociklų sporto atstovams prilygsta olimpiadai. MXGP klasėje dėl čempiono vardo varžosi stipriausi planetos sportininkai. Tokio rango varžybose jėgas yra išbandę vos keli lietuviai ir iki šiol nė vienam nėra pavykę iškovoti taškų. Aštuoniolikmetis Arminas Jasikonis yra pasiryžęs padėtį pakeisti. Sportininkas tikisi patekti į 20-tuką ir iškovoti taškus savo šaliai.

Pirmasis startas lietuvio laukia per Velykas. Pasaulio čempionato etapas vyks Olandijoje, Valkensvardo trasoje kovo 27-28 dienomis. A. Jasikonis šį sezoną planuoja dalyvauti bent penkiuose etapuose (iš viso jų per metus numatoma surengti 20 skirtinguose žemynuose). Už galimybę startuoti aukščiausio rango varžybose ir atstovauti savo šaliai iš Anykščių kilęs sportininkas yra dėkingas Vokietijos „Monster Energy Kawasaki Elf Team Pfeil“ komandai, kurioje važiuoja antrus metus.

Stipriausioje klasėje MXGP lietuvis startuos su motociklu Kawasaki (450 kubinių cm), kurio paruošimu rūpinasi komandos mechanikai, maksimaliai atsižvelgdami į individualius poreikius – pagal A. Jasikonio fizinius duomenis pritaikytas variklis, pakaba, vairas, po kiekvieno pakeitimo atlikti bandomieji važiavimai. Pasirengti varžytis šiuo motociklu reikėjo daug fizinių treniruočių ir sportininkas neslepia, kad dar yra kur tobulėti, bet jau jaučiasi gerokai sustiprėjęs. A. Jasikonis gyvena ir treniruojasi Belgijoje, kasdien dirba vieną-tris kartus (fizinės ir trasoje su motociklu), ilsisi tik sekmadieniais. Vaikinas treniruojasi panašioje smėlio trasoje, kokioje ir vyks pasaulio čempionato etapas.

Kartu su pasaulio čempionato etapu Olandijoje vyks ir Europos čempionatas. Lietuvai jame atstovaus Dovydas Karka iš Pasvalio, kuris varžysis EMX-250 klasėje. Vaikinas važiuoja Vokietijos komandoje „WZ Racing“. Jis pasirengęs siekti gerų rezultatų, bet lengva čempionate nebus. Šioje klasėje užsiregistravo 118 dalyvių. D. Karkos tikslas – patekti į finalą.

A. Jasikonio meilė motociklams ir lenktynininko talentas atsiskleidė dar vaikystėje. Anykštėnas savo sportinę karjerą pradėjo būdamas vos ketverių metukų ir dalyvaudamas varžybose su mažiausiu – 50 ccm galingumo motociklu bei varžydamasis su savo bendraamžiais. Pergalės Lietuvoje tapo įprastos. Laikui bėgant didėjo motociklų galingumas, keitėsi atstovaujamos komandos, augo sau keliami tikslai. Dalyvavimas galingiausioje pasaulio klasėje svarbiausiame čempionate prilygsta karjeros olimpui, į kurį vaikinas kopia jau daugiau nei dešimt metų.

„Dalyvauti pasaulio čempionate už Lietuvą yra didžiulė garbė, bet kartu ir milžiniška atsakomybė bei sunkus darbas. Turiu būti pasirengęs 100 proc. – tiek fiziškai, tiek psichologiškai, tiek techniškai, visiškai pasitikėti savimi ir savo komanda, kuri visada šalia. Pats laikas parodyti, kad tiek metų dirbau ne veltui“, – įtampos neslepia A. Jasikonis. Jo pagrindinis tikslas pasaulio čempionate – iškovoti GP taškus, tad svarbu patekti į geriausių 20-tuką. Iš viso MXGP klasėje kovoti užsiregistravo 41 dalyvis.

Dalyvaujant pirmą kartą – tai itin ambicinga užduotis. Sportininkas akcentuoja psichologinio nusiteikimo svarbą, bet tiki, kad laikui bėgant pripras prie varžybų masto, įtampos ir pajėgs startuoti „šviežia galva“, pašalines mintis palikti už trasos ir mėgautis važiavimu, nedarant neapgalvotų veiksmų ar sprendimų.

A. Jasikonio sportinė karjera jau seniai yra ne tik jo asmeninis pomėgis ir tikslas, bet visos šeimos gyvenimo būdas. Nuo vaikystės su tėvais ir seserimi vaikinas keliaudavo po varžybas Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, vykdavo į treniruočių stovyklas, kelis metus su tėčiu Rolandu Jasikoniu gyveno Estijoje ir treniravosi pas Avo Leok‘ą. O prieš beveik trejus metus A. Jasikonis su tėvais persikėlė gyventi į Belgiją, kur turi galimybę treniruotis aukščiausio lygio varžyboms ir siekti savo tikslų ir svajonių.

„Negalime sau leisti pasisamdyti mechaniko, trenerio, psichologo, virėjo ar namų tvarkytojos. Viskas, ką turime – tai vienas kitą ir keletą nuostabių rėmėjų, kurie tiki manimi ir suteikia galimybę siekti užsibrėžtų tikslų, kurie tapo bendrais šeimos tikslais. Nueitas kelias ir pasiekimai rodo, kad judame teisinga linkme, o tikėjimas tuo, ką darome ir yra didžiausias mano ir mano šeimos variklis“, – stiprybės šaltinį atskleidžia jaunasis Lietuvos motociklininkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių