Jachta „Lietuva“ regatoje savo grupėje finišavo trečia

  • Teksto dydis:

Didžiųjų burlaivių regatos „The Tall Ships Races“ varžybiniame etape iš Turku į į Klaipėdą jachta „Lietuva“ pradžioje išsiveržė į priekį ir aplenkė visą laivyną. Tačiau užklupę škvalai suplėšė laivo burę ir iš 73 laivų pagal faktinį laiką finišavo šešta, o savo grupėje – trečia.

Pirmieji laivai netoli Klaipėdos uosto vartų esantį finišą pasiekė trečiadienio naktį. Apie ketvirtą valandą nakties pirmoji finišo liniją kirto suomių škuna „Helena“. Nuo jos nedaug atsilikęs didysis rusų burlaivis „Mir“. Už jo – baltašonis norvegų barkas „Statsraad Lehmkuhl“. „Lietuva“ finišavo apie šeštą valandą ryto. Net ir po vairo mechanizmo remontų, 350 jūrmylių distanciją „Lietuva“ įveikė per parą ir 16 val. Tai labai trumpas laikas. Įprastai tokį atstumą burlaiviai įveikia per tris paras.

Stiprus škvalas jachtai pridarė nuostolių – suplėšė didžiąją Klaipėdos miesto herbu papuoštą spinakerį (pavėjinę burę). „Pačioje pradžioje sekėsi fantastiškai, išsiveržėme į priekį, pirmavome iki pat Gotlando salos pietinio kyšulio. Tačiau prieš pat finišą užklupo meteorologinėse prognozėse neužfiksuotas itin stiprus vėjas – iki 37 – 38 mazgų. Atsirado bangavimas. Suplėšė burę, neturėjome kitos tinkamos“, – po varžybų komentavo jachtos „Lietuva“ kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Mokomosios jachtos „Lietuva“ įgulą sudarė aštuoni buriuotojai, tarp kurių pusė – jaunimas iki 25 metų. Trys įgulos narės – merginos. Pirmą kartą į tokį ilgą plaukimą išsiruošęs šešiolikmetis Vincentas Songaila grįžęs į gimtą uostą dalinosi įspūdžiais. Klaipėdietis tik šiais metais prisijungė prie įgulos ir šį sezoną spėjo dalyvauti vienoje savaitgalio regatoje. Pasak vaikino, škvalai, bangavimas ir net užklupusi jūrligė jo neišgąsdino. „Tai tikri nuotykiai. Dar tikrai plauksiu“,– entuziazmo neslėpė įgulos naujokas.

Jauniausiai iš merginų, Eglei Kristutytei, varžybų išvakarėse sukako 23-eji. Įgula ją Turku uoste pasitiko šventiniu tortu ir sveikinimais. „Labiausiai įsiminė, kad gavome visko: lepinomės gaivių vėju ir saulės voniomis, pakliuvome ir į „skalbimo mašiną“ – bangos viena po kitos ritosi per denį“, – kalbėjo mergina. Laivo kokas Jola pirmą kartą gavo tokią atsakomybę savaitę pamaitinti gausią įgulą. Įgula gavo šiltą ir sotų maistą bet kokiomis oro sąlygomis. „Mane sužavėjo jūra, bangos, vaizdai aplink, greitis ir vandens šniokštimas jachtai dideliu greičiu skrodžiant bangas“, – jūros romantiką pastebėjo buriuotoja. Įgulos senbuvei Jurgitai, kaip ir visai įgulai, įspūdį paliko Lietuvos karinio jūrų laivyno laivo „Kuršis“ įgula, kuris dalyvavo kaip starto linijos laivas. Kariškiai vėliau lydėjo regatos dalyvius jūroje, padėjo perduoti radijo pranešimus labiausiai nutolusiems. Iš karto po starto „Kuršis“ pasivijo „Lietuvą“ ir visu garsu per denio garsiakalbius užgrojo  Gyčio Paškevičiaus dainą „Mano kraštas“.

Iš viso trečiajame etape dalyvauja 73 laivai. Trys iš jų – su lietuviška trispalve. Tai mokomoji jachta „Lietuva“, Klaipėdos universiteto škuna „Brabander“ ir jachta „Tineke“. Pirmieji laivai jau pasiekė finišo uostą Klaipėdą, kiti turėtų atplaukti per artimiausią parą. Rezultatas pagal perskaičiuotą laiką bus aiškus finišavus paskutiniams dalyviams. Kadangi varžybose dalyvauja skirtingi laivai, faktinis laikas perskaičiuojamas taikant kiekvienai jachtai skirtą koeficientą.

Klaipėdoje šventė prasidės liepos 29 dieną. Rugpjūčio 1 dieną burlaiviai atsisveikinę su Lietuvos uostamiesčiu burių paradu išplauks į Lenkijos Ščecino uostą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių