J. Bernoto ir ryklių keliai nesusikirto

Burlentininkas kaunietis Juozas Bernotas už praėjusį sezoną sau parašė septynetą, nors per 2014-uosius iškovojo kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir laimėjo pasaulio taurės varžybų etapą.

Burlentininkas kaunietis Juozas Bernotas už praėjusį sezoną sau parašė septynetą, nors per 2014-uosius iškovojo kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir laimėjo pasaulio taurės varžybų etapą.

Sėkmingi metai

Bilietą į 2016-ųjų vasaros olimpiadą J.Bernotas pelnė pernai rugsėjį Ispanijoje įvykusiame pasaulio buriavimo čempionate.

Gruodį lietuvis laimėjo Australijoje surengtą pasaulio taurės varžybų pirmą etapą, aplenkęs antrą ir trečią vietas užėmusius Rusijos atstovus Dmitrijų Poliščiuką ir Aleksandrą Askerovą.

Lietuvos buriuotojų sąjunga (LBS) kasmet sudaro geriausių šalies buriuotojų bendrą dešimtuką pagal varžybų rezultatus. 2014-aisiais sėkmingiausiai pasirodė J.Bernotas (RS:X klasės burlentės, 600 taškų).

Į lyderių trejetuką pateko dar du Kauno buriavimo mokyklos "Bangpūtys" auklėtiniai – Martis Pajarskas ("Laser Standard", 550 tšk.) ir Karolis Janulionis ("Laser Standard", 538,3 tšk.).

Šiuo metu Tarptautinės buriavimo federacijos (ISAF) RS:X burlenčių pasaulio reitingų lentelėje J.Bernotas su 721 tašku yra septintas.

Mėgsta vėją ir bangas

"Sezonas buvo geras. Pasiekiau pagrindinį tikslą – išsikovojau vietą olimpiadoje. Tikiuosi, kad šiemet pavyks pagerinti rezultatus", – sakė "Kauno dienai" patyręs burlentininkas.

– Ar startas Australijoje buvo toks, kokio tikėjotės? – paklausėme J.Bernoto.

– Pirmiausia nustebino tai, kad lenktyniavome tik septyniese – aš, trys rusai ir trys australai. Taip atsitiko dėl kelių priežasčių. Paaiškėjo, kad kai kurie burlentininkai, jau turintys kelialapius į 2016-ųjų olimpiadą, surengė treniruočių stovyklas Rio de Žaneire. Kiti ilsėjosi po pasaulio taurės finalo. Treti nusprendė pataupyti: juk kelionė į Melburną – nepigus malonumas. Man ir tėčiui, kuris yra mano treneris, pasaulio taurės finalas Abu Dabyje lapkritį ir varžybos Australijoje kainavo maždaug 25 tūkst. litų. Kai varžovų nedaug, iš pirmo žvilgsnio lyg ir lengviau, tačiau tuo pat metu reikia paplušėti, nes sunkoka taškais sukaupti didelę persvarą.

– Laimėjote 8 iš 13 plaukimų, dukart finišavote trečias. Kas tai lėmė?

– Stiprus vėjas, bangos. Tai – mano stichija, mėgstu plaukti tokiu oru. Kai buvo ramiau, iniciatyvą perimdavo rusai. Pirmą vietą stengiausi užsitikrinti iki paskutinio plaukimo, kai iškovoti taškai dvigubinami.

– Pastaruoju metu politiniai Lietuvos ir Rusijos santykiai įtempti. Ar tai turėjo įtakos bendraujant su varžovais rusais?

– Ne, tai neturėjo jokios įtakos. Politika ne itin domiuosi. Rusijos burlentininkai – nuoširdūs žmonės. Beje, kartu deriname treniruotes, stengiamės vykti į tas pačias varžybas. Ypač gerai sutariu su D.Poliščiuku.

Padeda ir joga

– Ar nesusidūrėte su rykliais – dažnais svečiais vandens sporto šakų gerbėjų pamėgtose vietose Australijoje?

– Lenktyniavome Melburno įlankoje, kur, kaip teigė organizatoriai, ryklių nebuvo. Tačiau privalėjome turėti specialius švilpukus, kuriais, prireikus, galima ne vien ryklius atbaidyti, bet ir pagalbą prisišaukti, jeigu kas nors atsitiktų. Be to, paisydami australų reikalavimų, vilkėjome gelbėjimo liemenes, nors jos šiek tiek varžė judesius. Smagiau buvo sausumoje – prasilenkiau su arklio dydžio kengūra, mačiau poros sprindžių driežą.

– Mėgstate jogą. Kaip ji padeda buriuoti?

– Sportinės jogos pratybas derinu su kitomis treniruotėmis. Joga pagerino lankstumą, sustiprino nugarą.

– Kur startuosite 2015-aisiais?

– Sausio 25–30 d. vyks antras pasaulio taurės etapas JAV, po to trečias – balandį Prancūzijoje, ketvirtas – birželį Anglijoje, penktas – rugsėjį Kinijoje, finalas – vėl Abu Dabyje. Europos čempionatas numatytas birželį Italijoje, o pasaulio – spalį Omane.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių