Istorinę vietą pasaulio čempionate pasiekusi B. Virbalytė pravirko

„Priekyje matote Lietuvos ėjikę Brigitą Virbalytę-Dimšienę, kuriai pavyko atitrūkti nuo pagrindinės grupės“, – laužydami liežuvį tariant lietuvišką pavardę, stebėjosi pasaulio čempionato komentatoriai.

O tuo metu geriausia 2015-ųjų šalies lengvaatletė žvilgčiojo į operatorių kameras ir nuolat šypsojosi, pranešė Lietuvos lengvosios atletikos federacija.

„Lithuania, Lithuania, Lithuania“, – be perstojo girdėjo pasaulio komandų sportinio ėjimo transliaciją iš Kinijos stebėję lengvosios atletikos gerbėjai. Moterų 20 km varžybose kone pusvalandį B. Virbalytė žingsniavo viena priekyje, dar tiek pat – lyderių grupėje. Finišą 33-ejų lengvaatletė pasiekė per 1 val. 29 min. 2 sek. ir užėmė aukščiausią poziciją Lietuvos istorijoje didesne konkurencija nei olimpinėse žaidynėse pasižyminčiose varžybose – dešimtą!

„Tokio lygio varžybose ne pirmą kartą išeinu į priekį, nes negaliu pakęsti, kada varžovės labai lėtai eina pirmus kilometrus ir paskui reikia tuos kilometrus atidirbinėti varžybų pabaigoje. Mano tikslas varžybose visada būna trasą įveikti nuosekliai, kiekvieną kilometrą maždaug vienodu tempu, – drąsų poelgį paaiškino B. Virbalytė. – Ėjau priekyje su šypsena, žiūrovų ir teisėjų klausiau, ar pasitraukti ir grįžti į grupę, ar lyderiauti toliau. Žinojau, kad lyderės žaidžia taktinius žaidimus ir anksčiau ar vėliau pasivys.“

Ėjikei pritrūko vos vienos sekundės, kad pagerintų prieš ketverius metus Neringos Aidietytės pasiektą Lietuvos rekordą. Savo asmeninį pasiekimą B. Virbalytė pagerino net 1 min. 18 sek. Net aštuonerius metus lietuvės rezultatai svyruodavo apie 1 val. 30-31 min., tad po finišo pasirodžiusios ašaros rodė ne neviltį dėl išsprūdusio šalies rekordo, bet džiaugsmą dėl metai iš metų siekto tikslo įvykdymo.

„Daugybę metų bandžiau „išeiti“ iš 1 val. 30 min. ir tai buvo mano tikslas. Paskutiniame kilometre atidaviau visas jėgas, kurias turėjau, trasoje visi palaikė, bėgo drauge. Paskutinis kilometras buvo greičiausias per visas didžiąsias mano varžybas – 4 min. 17 sek. Apmaudo nebuvo, verkiau džiaugsmo ašaromis, naujasis treneris verkė kartu“, – džiūgavo B. Virbalytė.

Prieš startą sportininkė kukliai svajojo apie 20-uką, o laurus dėl rezultato skiria nuo rudens ją treniruojančiam australui Brentui Vallance‘ui. Didžiąją žiemos dalį lietuvė treniravosi kitapus planetos esančioje šalyje, o pavasarį dirbo pagal šio stratego sudarytus planus.

„Labai pasisekė su varžybų oru, nors ir buvo apie 20 laipsnių bei didelė drėgmė, tačiau varžyboms oras buvo idealus. Negalima lyginti su 2015 metų pasaulio čempionato karščiu (tų metų pasaulio čempionate lietuvė finišavo septinta – lengvoji.lt). Tokioje trasoje labai jautėsi vėjas, tačiau jis per daug manęs neišgąsdino“, – sakė B. Virbalytė.

Beje, sėkmingai varžybose pasirodė ir Lietuvos moterų komanda – bendroje įskaitoje lietuvaitės užėmė šeštą vietą bei iškovojo 3 tūkst. dolerių premiją. Praėjusių metų Europos iki 23 metų čempionato prizininkė Živilė Vaiciukevičiūtė buvo 25-a (1 val. 32 min. 30 sek.), Monika Vaiciukevičiūtė – 50-a (1 val. 35 min. 35 sek.), o 12-tą kartą šiame čempionate dalyvavusi Kristina Saltanovič finišo nepasiekė.

Pasaulio komandų čempionato asmeninėje įskaitoje triumfavo Meksikos ėjikė Maria Guadalupe Gonzalez (1 val. 26 min. 38 sek.), kuri aplenkė dvi Kinijos atstoves – Shijie Qieyang (1 val. 27 min. 6 sek.) ir Jiayu Yang (1 val. 27 min. 22 sek.). Tuo tarpu medalius komandų įskaitoje pasidabino kinės, italės bei ispanės. Varžybose startavo 84 sportininkės.

Dalyvaujant visoms pajėgiausioms planetos ėjikėms B. Virbalytė tarp europiečių nusileido tik italei Eleonorai Giorgi, čekei Anežkai Drahotovai, ispanei Mariai Perez ir ukrainietei Irinai Kašinai. Dabar Lietuvos ėjikių lauks birželio 8 dieną Alytuje vyksiantis šalies čempionatas, o rugpjūčio 6-12 dienomis jos dalyvaus Europos čempionate Berlyne (Vokietija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių