Istorinę bronzą iškovojusios ėjikės: ant pakylos lipo trys kartos

  • Teksto dydis:

Istorinius rezultatus Europos taurės varžybose pasiekę ėjikai į Lietuvą sugrįžo be fanfarų. Dvi pozicijos aštuntukuose bei moterų komandos bronza mūsiškiams tik tarpinė stotelė prieš svarbiausią metų startą – pasaulio lengvosios atletikos čempionatą.

Podebraduose (Čekija) vykusiose Senojo žemyno taurės varžybose Marius Žiūkas finišavo penktas, Brigita Virbalytė-Dimšienė – aštunta, o moterų komanda, kurią taip pat sudarė Živilė Vaiciukevičiūtė, Monika Vaiciukevičiūtė bei Kristina Saltanovič, prasibrovė ant prizininkių pakylos.

„Nustebinau pats save, dar ir dabar sunku patikėti pažiūrėjus rezultatų suvestinę, kad aplenkiau tiek daug gerų sportininkų. Visus, ką galėjau aplenkti, tą dieną ir aplenkiau. Penkta vieta tikrai įspūdinga, fantastika“, – džiūgavo M.Žiūkas.

Olimpietis 20 km įveikė per 1 val. 21 min. 38 sek. Tai – antras geriausias sportininko rezultatas karjeroje, greičiau jis ėjo tik vasarį Australijoje vykusiose varžybose, kuriose dalyvavo po eksperimentinės treniruočių stovyklos Okeanijoje.

„Manau, kad galiu kažkiek sėkmingo starto laurų skirti ir Australijai. Ne tiek poveikiui fiziologiškai, bet motyvacijai ta stovykla iki šiol atsiliepia. Buvo postūmis psichologiškai, atsirado daugiau pasitikėjimo savimi“, – sakė ėjikas.

Kitas Lietuvos atstovas Genadijus Kozlovskis užėmė 34 vietą (1 val. 26 min. 40 sek.), tuo tarpu Tadas Šuškevičius nefinišavo ir vyrų komanda liko be įskaitos.

Moterų 20 km rungtyje sprendėsi ir kelialapių į pasaulio čempionatą likimas – jie atiteko B.Virbalytei (1 val. 31 min. 32 sek. – aštunta vieta) bei seserims Živilei (1 val. 32 min. 42 sek. – 11 vieta) ir Monikai Vaiciukevičiūtėms (1 val. 34 min. 57 sek. – 17 vieta). Dukart planetos pirmenybėse į aštuntukus prasibrovusi K.Saltanovič nusileido kylančioms ėjimo žvaigždėms bei tenkinosi 30 pozicija tarp 52 dalyvių (1 val. 38 min. 58 sek.).

„Man svarbiausia buvo patekti į pasaulio čempionatą, dėl to buvo kažkiek baisu. Tačiau praėjusiais metais prieš Romą (ten ėjikės dalijosi olimpinius kelialapius – lengvoji.lt) jautėsi didesnė įtampa ir stresas nei dabar“, – sakė Ž.Vaiciukevičiūtė.

Rezultatas nudžiugino ir rinktinės lyderę B.Virbalytę. Prieš varžybas sportininkė nesidžiaugė optimalia sportine forma, todėl prasibrauti tarp lyderių ji nesitikėjo.

„Nustebino savijauta varžybose, nes nebuvau patenkinta sportine forma. Treniruotės buvo sunkios ir varginančios, stovykloje ne viskas klostėsi kaip iš pypkės, viskas vyko per jėgą. Savaitė iki varžybų gal buvo kažkiek ir optimistinė, bet bijojau kažko tikėtis. Distancijos gale gal pritrūko kažkiek treniruočių, bet ir aštunta vieta labai džiugina“, – pasakojo B.Virbalytė.

Ne ką mažiau sportininkės džiaugėsi pirma šalies istorijoje bronza komandinėje įskaitoje.

„Iš pradžių net netikėjome. Tik tada, kai atsistojome ant pakylos ir gavome medalius, pradėjome suprasti. Pirmą kartą istorijoje... Koncentravomės į savo rezultatus, o ne kitų komandų. Labai smagu, kad laimėjome prieš ukrainietes, nors ir vienu tašku“, – pirmu medaliu suaugusiųjų varžybose džiaugėsi Monika Vaiciukevičiūtė.

Komandinės įskaitos nugalėtojomis tapo ispanės (užimtų vietų suma – 18), kurioms iššūkį metė italės (34), lietuvės (36) bei ukrainietės. Komandas Europos taurės varžybose turėjo net 13 valstybių.

„Visada tikėdavomės, kad bent Europos taurėje galime patekti į trejetuką. 2008 metais pasaulio taurėje iškovota ketvirta nuteikė optimistiškai, galvojome, kad tikrai galime laimėti medalius Europoje. Labai arti to buvome 2009-aisiais, bet nei Neringa Aidietytė, nei Sonata Milušauskaitė tada nefinišavo, – prisiminė B.Virbalytė. – Kas man labai gražu ir simboliška,kad ant podiumo užlipo trys kartos – Kristina, kuri yra labiausiai iš mūsų patyrusi, tada aš ir tada sesės.“

Podebradai estafetę perdavė Alytui – po dvejų metų Europos sportinio ėjimo taurės varžybos vyks Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių