Futbolininkai svečiuose įveikė rumunus

Lietuvos rinktinė fantastiškai pradėjo 2010 metų Pasaulio čempionato atrankos ciklą. Pirmosiose turnyro rungtynėse lietuviai Kluže trimis įspūdingais įvarčiais parklupdė Rumuniją rezultatu 3-0.

Tai buvo pirmoji lietuvių pergalė prieš rumunus po aštuonių ankstesnių bandymų, kurie visi baigėsi nesėkmėmis ir nuostabus debiutas naujajam rinktinės strategui Jose Couceiro.

Po šio laimėjimo Lietuva taip pat tapo 7-osios atrankos grupės lydere. Kitose grupės rungtynėse Austrija, su kuria lietuviai susitiks trečiadienį Marijampolėje, sensacingai 3-1 nugalėjo Prancūzija, o Serbija namuose 2-0 privertė pasiduoti Farerų salų ekipą.

Rumunija: Lobont; Sapunaru, Tamas, D.Goian, St. Radu (46' M.Niculae); Cocis, Radoi (73' Lazar), Contra; Dica; Marica (53' Bratu), D.Niculae

Lietuva: Karčemarskas; Klimavičius, Zelmikas, Dedura, Stankevičius; Mikoliūnas (81' E.Česnauskis), Šemberas, Pilibaitis (74' Savėnas), D.Česnauskis; Kšanavičius (63' Kalonas); Danilevičius

Startinėje Lietuvos rinktinės sudėtyje šiame mače buvo du oficialių rungtynių debiutantai - gynėjas Irmantas Zelmikas ir saugas Linas Pilibaitis. Pirmasis kartu su Ignu Dedura užpildė po traumų virtinės atsiradusią spragą gynybos viduryje, o antrajam buvo suteiktas šansas pasireikšti po neblogo pasirodymo draugiškame mače su Moldova.

Rungtynių pradžioje Klužo stadiono šeimininkai turėjo teritorinę persvarą, bet pavojingų progų nesukūrė. Tuo tarpu Lietuvos rinktinės pirmasis rimtesnis bandymas galėjo baigtis įvarčiu - iš kairiojo atakos krašto Deividas Šemberas permetė kamuolį link tolimojo virpsto, kur Deividas Česnauskis išsilaisvino nuo gynėjo, bet tarsi nepatikėjo proga ir į vartus nepataikė.

Netrukus pavojus jau kilo prie svečių vartų. Ciprianui Maricai pavyko prasiveržti dešiniuoju kraštu ir perduoti kamuolį į baudos aikštelės vidurį, tačiau Nicolae Dica iš 8 metrų smūgiavo pro šalį. Pirmoje kėlinio dalyje rumunai dažnai stengėsi perduoti kamuolį į dešinįjį kraštą ir 19 minutę ten laisvas pavojingai atsidūrė Danielis Niculae, bet jo muštas kamuolys atiteko vartininkui Žydrūnui Karčemarskui.

Kėlinio viduryje lietuviai vos neišsiveržė į priekį. Po perdavimo iš krašto Sauliui Mikoliūnui kulnu pavyko numesti kamuolį Tomui Danilevičiui, tačiau jo smūgį iš 10 metrų atrėmė B.Lobontas. Tokia nelengva pradžia kiek sutrikdė Rumunijos komandą, tačiau visus šeimininkų sirgalius visiškai pribloškė įvykiai 33 minutę.

Marius Stankevičius krašte sužaidė "sienelę" su komandos draugu ir atsidūręs apie 25 metrus nuo vartų fantastišku smūgiu pasiuntė kamuolį į viršutinį Rumunijos vartų kampą. Lietuva atsidūrė priekyje rezultatu 1-0.

Lemtinga mače tapo pirmojo kėlinio pabaiga, kurios metu aikštės šeimininkai galėjo išlyginti skirtumą ir pakeisti psichologinę mačo pusiausvyrą savo naudai. Netrukus po pirmo įvarčio rumunai surengė vieną pavojingą išpuolį, tačiau lietuviams šiaip ne taip pavyko apsiginti, ir dar grasinti patiems - iš panašaus taško antrą kartą smūgiuoti pabandė M.Stankevičius, bet šį kartą pažemę skriejusį kamuolį B.Lobontas atmušė.

Tuo tarpu prieš pat pertrauką svečius lydėjo sėkmė. Rumunams pavyko uždirbti baudos smūgį netoli baudos aikštelės ir po N.Dica atakos kamuolys sudrebino Ž.Karčemarsko ginamų vartų skersinį. Jau per pridėtinį laiką po perdavimo iš krašto tas pats N.Dica galva smūgiavo link vartų, bet šį kartą Ž.Karčemarskui sėkmingu šuoliu pavyko apginti vartus.

Kėlinio pabaigą užfiksavęs teisėjo švilpukas leido lietuviams kiek atsikvėpti ir pergrupuoti jėgas prieš antrąjį kėlinį, per kurį reikėjo išlaikyti turimą įvarčio persvarą.

Tos persvaros po pertraukos galėjo ir nelikti, jei rumunams būtų pavykę išnaudoti dvi turėtas geras progas. 49 minutę I.Zelmikui pavyko sustabdyti C.Maricą prie baudos aikštelės tik pražanga ir po Mariuso Niculae atakos Ž.Karčemarskui teko pademonstruoti visą savo meistriškumą nukreipiant kamuolį virš skersinio.

60 minutę tas pats M.Niculae po kampinio turėjo "auksinį" šansą - kamuolys atšoko jam laisvam baudos aikštelėje, tačiau Lietuvos rinktinės laimei rumunų puolėjas stipriu smūgiu iš 12 metrų prašovė pro šalį. Lietuviams vėliau ne tik pavyko atlaikyti dar vieną spaudimo bangą, o dar ir įtvirtinti savo persvarą.

Po keitimo aikštėje pasirodęs Mindaugas Kalonas 69 minutę kairiuoju kraštu priartėjo link varžovų baudos aikštelės ir gudriai atmetė kamuolį Sauliui Mikoliūnui, kuris neatremiamu smūgiu pasiuntė kamuolį į vartų kampą ir privertė šeimininkų vartininką B.Lobontą skėsčioti rankomis.

Antrasis įvartis palaužė rumunų viltis iškovoti bent tašką, o iki mačo pabaigos likus keturioms minutėms lietuviai dar ir pavertė rezultatą triuškinančiu. M.Kalonui baudos aikštelėje pavyko suklaidinti gynėją ir prisivaręs kamuolį prie vartų saugas šaltakraujiškai smūgiavo virš galvos B.Lobontui į tinklą.

Lietuvos rinktinė sensacingai nugalėjo 3-0 ir po praėjusio atrankos ciklo starto Neapolyje su Italija į savo sąskaitą įsirašė dar vieną istorinį pasiekimą. Rumunams tai buvo pirmasis pralaimėjimas namuose po trejų su puse metų pertraukos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių