Ekstremalių pojūčių mėgėjams – netradicinis bėgimas

Paskutiniais metais Lietuvoje itin padaugėjo sporto renginių. Ypač džiaugtis turėtų bėgimo entuziastai - skirtingų distancijų bėgimo maratonai organizuojami visais sezonais bei įvairiuose miestuose, tad išmėginti savo jėgas galimybių tikrai apstu. Ir jei kitose pasaulio šalyse jau nieko nestebina ekstremalūs bėgimo maratonai Šiaurės ašigalyje, Sacharoje ar Brazilijos Amazonės atogrąžų miškuose, Lietuvos išskirtinių pojūčių mėgėjai kol kas gali sudalyvauti tik viename panašaus formato renginyje - Širvintų rajone organizuojamame ekstremaliame bėgime "Bebro kelias".

Netradicinio bėgimo organizatoriai varžytis bebro takais siūlo įvairaus pasiruošimo entuziastams - galima rinkti 5 arba 10 km nuotolį, o mažieji drąsuoliai jėgas išmėginti gali 1 km trasoje. Į šias unikalias bėgimo varžybas, kurių trasa driekiasi Pamusės kaimo pievomis, samanomis, pelkėmis ir miško takeliais, kasmet susirenka keliašimtinė ekstremalių iššūkių, nuotykių ir adrenalino išsiilgusi publika. Tokį aštresnių pojūčių poreikį, pasak psichiatrės Orintos Ančiulytės, galima pagrįsti ir moksliškai.

"Žmogaus charakteris yra įgimtas, t.y. ar žmogus užsispyręs, drąsus, ieškantis aštresnių pojūčių, ar ramus, nemėgstantis iššūkių yra apsprendžiama dar prieš gimimą, tačiau asmenybę formuoja tokie veiksniai kaip aplinka ir auklėjimas. Šiuolaikiniai žmonės daug dirba, o intensyvus gyvenimo tempas, supanti įtampa kelia norą atsipalaiduoti, "nusikrauti". Fiziškai aktyviai dalyvaujant iššūkių reikalaujančioje veikloje tai puikiai pavyksta. Žmogus persiprogramuoja į tikslą ir jo siekimą, dėmesį sutelkia tik į tai ir, tuo pat metu atitrūksta nuo rutinos", - aiškina specialistė.

Pasak pašnekovės, ekstremalių renginių metu išsiskiriantis adrenalinas stimuliuoja endorfinus - laimės hormonus, ir šalia fizinio nuovargio jaučiamas laimės, džiaugsmo ir pasitenkinimo jausmas, kuris yra lyg "apdovanojimas" už pasiektą tikslą, pavyzdžiui įveiktą distanciją ar finišo linijos kirtimą.

Tiesa, norint dalyvauti tokio pobūdžio renginiuose O. Ančiulytė rekomenduoja objektyviai įvertinti savo galimybes, amžių, rizikos veiksnius ir sveikatą: "Sprendimą turėtų lemti tai, ar asmuo yra sveikas ir jo kardiovaskulinė sistema gali pakelti tokį fizinį bei emocinį krūvį ekstremalios veiklos metu", - psichiatrė perspėja būti apdairiems ir nekenkti sau bei priduria, jog saikinga adrenalino dozė žmogaus organizmui yra netgi naudinga.

"Be to, ką pasakiau apie endorfinus, aktyvėja medžiagų apykaita, kepenyse aktyvėja glikogeno skaidymas - pati geriausia nutukimo prevencija. Po tokio "nuokrūvio" grįžus į rutininę veiklą, galva tampa "švaresnė", pailsėjusi, geriau sutelkiamas dėmesys ir kimbama į kasdieninius darbus", - įvardijo O. Ančiulytė.

Pernai pirmąsyk ekstremaliame bėgime "Bebro kelias" dalyvavusi ir 15 km distanciją moterų kategorijoje laimėjusi Miglė Mačionytė pasakoja, jog tokios varžybos klampiose Lietuvos pelkėse iš pradžių kiek išmušė iš vėžių, tačiau paliko neišdildomų įspūdžių.

"Trasa buvo linksma, šlapia, smagi ir netgi labai romantiška pabaigoje, - su šypsena prisimena M. Mačionytė. - Labiau tikėjausi bėgimo varžybų mišku ar kalvotoje trasoje, o patyriau tikrą nuotykį, pirmą tokį murziną, bet tuo pačiu žavingą. Tai tikrai buvo vienas ekstremaliausių ir įsimintiniausių bėgimų mano gyvenime."

Rugpjūčio 10 d. vyksiančių netradicinių bėgimo varžybų "Bebro kelias" tradicija tęsiama jau trečią kartą. Organizatorių teigimu, šiemet buvo nuspręsta riboti 5 km ir 10 km rungčių bėgikų skaičių dalyvių patogumo ir saugumo sumetimais. Ekstremaliame bėgime dalyviams teks įveikti ne tik purvą ir pelkes, bet ir dirbtines kliūtis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių