Edinburgo futbolininkų derbis – šimtmečių tradicija

Gegužės 19-ąją Glazgo „Hampden Park“ stadione du stipriausi Edinburgo futbolo klubai kovos Škotijos taurės turnyro finale.

Langas į Europą

Tiek „Hearts“ komandai, tiek „Hibernian“ vienuolikei tai bus paskutinė galimybė iškovoti bilietą į kitų metų Europos taurių varžybas.

Šalies „Premier“ lygoje „Hearts“ tradiciškai prasimušė tarp šešių stipriausių komandų, tačiau greičiausiai liks penktoje pozicijoje – likus vienam mačui, nuo 4-ojoje vietoje esančio „Dundee United“ jie atsilieka keturiais taškais.

„Hibernian“ šis sezonas vienas prasčiausių per kelerius pastaruosius metus. Edinburgo ekipa Škotijos pirmenybėse yra tik 11-oje pozicijoje, laipteliu aukščiau už į žemesnį divizioną iškrentantį „Dunfermline Athletic“.

Eliminavo čempioną

Škotijos futbolo taurė – vienas turtingiausią istoriją turinčių turnyrų pasaulyje. 1874-aisiais startavusios varžybos yra tik dvejais metais jaunesnės už absoliučiai seniausią pasaulyje turnyrą – Anglijos futbolo asociacijos taurės varžybas.

„Hearts“ klubas per savo istoriją yra iškovojęs 7 pergales, paskutinę – 2006-aisiais, kai komandai vadovavo Valdas Ivanauskas. „Hibernian“ statistika kuklesnė – šio klubo futbolininkai Škotijos taure džiaugėsi vos 2 kartus, paskutinį sykį – 1902-aisiais.

Lietuvos verslininkui Vladimirui Romanovui priklausantis ir savo gretose Marių Žaliūką bei Arvydą Novikovą turintis „Hearts“, kaip ir kitos 11 Škotijos „Premier“ lygos komandų, dėl trofėjaus į kovą įsijungė nuo ketvirtojo atrankos etapo. Jame trenerio Paulo Sergio auklėtiniai 1:0 patiesė mėgėjišką „Auchinleck Talbot“. Po to – pergalė prieš „St.Johnstone“ – 1:1 ir 2:1, ketvirtfinalyje įveiktas „St.Mirren“ – 2:2 ir 2:0, o pusfinalyje eliminuotas šalies čempiono titulą šiemet iškovojęs Glazgo „Celtic“ – 2:1.

„Hibernian“ kelyje į finalą nugalėjo „Cowdenbeath“ – 3:2, „Kilmarnock“ – 1:0, „Ayr United“ – 2:0 ir „Aberdeen“ – 2:1.

Treneriui – proga likti

Kitos savaitės finalas – puiki proga „Hearts“ treneriui, 44-erių portugalui P.Sergio išsaugoti savo postą.

Futbolo specialistų teigimu, daug kas priklausys nuo Škotijos taurės finalo baigties. Jei „Hearts“ iškovos titulą ir kelialapį į kito sezono Europos lygos varžybas, P.Sergio žengs stiprų žingsnį tikslo link.

„Tikrai norėčiau čia likti dar vienam sezonui ir puikiai suprantu, kad daug kas priklausys nuo varžybų „Hampden Parke“ baigties. Myliu šį klubą ir miestą. Edinburge man patinka tiek darbas, tiek visa „Tynecastle“ stadione tvyranti atmosfera“, – sakė P.Sergio.

Šį savaitgalį „Hearts“ dar žais paskutinę Škotijos čempionato dvikovą svečiuose su „Celtic“. Tai bus paskutinė repeticija prieš kitos savaitės didįjį iššūkį.

Paskirtas elitinis teisėjas

Škotijos futbolo asociacija jau pranešė, kad „Hearts“ ir „Hibernian“ dvikovai vadovaus geriausias šiuo metu šios šalies teisėjas Craigas Thomsonas.

2003-iaisiais FIFA kategoriją gavęs arbitras pripažinimo sulaukė pernai. UEFA jį pakvietė į Lenkijoje ir Ukrainoje vyksiantį Europos futbolo čempionatą.

Šiose pirmenybėse, kaip ir Škotijos futbolo taurės finale, iš Paislio miestelio kilusiam arbitrui talkins Derekas Rose‘as ir Alistairas Rossas.

„Širdys“ ir „kopūstai“

„Hearts“ ir „Hibernian“ klubai buvo įkurti XIX a. pabaigoje, todėl šių ekipų konkurencija jau turi šimtametes tradicijas. Edinburgo derbis – vienas seniausių per visą futbolo istoriją. Ilgą laiką dvikovos tarp šių ekipų buvo neoficialios, nes Škotijos futbolo asociacija nepripažino airių katalikų bendruomenės įkurto „Hibernian“ klubo.

Pirmasis šių komandų tarpusavio mačas sužaistas „Meadows“ parke per Kalėdas 1875-aisiais. „Hearts“ iškovojo pergalę 1:0, nors, kai kurių istorinių šaltinių teigimu, pirmąsias 20 minučių žaidė tik aštuoniese. Iš viso šios komandos įvairaus rango varžybose buvo susitikusios 615 kartų. Statistika palankesnė „Hearts“ futbolininkams: jie pergalę šventė 274 kartus, 138 dvikovos baigėsi taikiai ir 197 sykius fortūna šypsojosi „Hibernian“.

Pastaruoju metu airio Pato Fenlono treniruojamies „Hibernian“ futbolininkams „Hearts“ – neįkandamas riešutas. „Kopūstai“ (taip kartais Edinburge vadinami „Hibernian“ žaidėjai – aut.past.) nesugeba įveikti „širdžių“ jau devynis susitikimus iš eilės.


Šiame straipsnyje: Heartsžaliūkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių