E. Riabko Norvegijoje tikisi vietos lietuvių palaikymo

  • Teksto dydis:

Jau šį savaitgalį Norvegijos Tonsbergo mieste tęsis 2018 m. pasaulio „Formulės-2” čempionatas, kuriame varžosi ir vienintelis Lietuvos atstovas Edgaras Riabko. Kaunietis neslepia, kad trasa Norvegijoje nėra jo mėgstamiausia ir sėkmingiausia, tačiau viską atperka vietos tautiečių palaikymas, kurių kasmet į trasą susirenka vis daugiau.

Trasa lyg užkeikta

E. Riabko Pasaulio čempionate ir toliau išlieka antras (15 tšk.). Antrasis etapas Danijoje buvo sustabdytas dėl netinkamų oro sąlygų, tad pilotų rikiuotė išliko tokia pati, kaip po pirmo etapo Kaune.

„Reikia pripažinti, kad labai pasiilgau varžybų. Jau kiekvieną dieną galvoju, kokią taktiką, kokį sraigtą rinktis. Kauno mariose išbandėme vieną sraigtą, gaminame dar vieną naują, o kitą sraigtą modifikuojame – ieškome geriausio varianto. Be to, tikėdamiesi geresnio starto dar keliais milimetrais į viršų pakėlėme variklį. Kai šalia bus varžovai tada ir paaiškės, ar variklio pakėlimas pasiteisins. Lyginant su originalia konstrukcija variklį į viršų pakėlėme jau 1 cm. Praktiškai kai nusipirkau laivą viską perdariau pagal save. Motoras lieka tas pats, jis dar šviežias. Pakeitėme tik tokias smulkmenas, kaip žvakės“, - prieš išvyką į Norvegiją sakė E. Riabko.

Šiemet pilotus Tonsbergo GP pasitiks modifikuota trasa.

„Trasa yra šiek tiek pasikeitusi. Tonsberge gan mažai vietos. Anksčiau trasoje maksimaliai tilpdavo 16 dalyvių, o dabar jau yra užsiregistravę virš 30 dalyvių. Todėl Norvegijoje buvo kiek prailginta trasa ir greičiausiai pagrindinėse lenktynėse startuos 18 pilotų, nes 20 lenktynininkų, kaip Kaune, tikrai netilps. Šiek tiek pasikeitė trasos konfigūracija, trasa šiek tiek pailgėjo, automatiškai netiks ir pernai naudoti sraigtai. Todėl per treniruotes laukia labai sunkus darbas pasirinkti geriausia sraigtą”, - sako kaunietis.

E. Riabko neslepia, kad trasa Norvegijoje nėra jo mėgstamiausia.

„Iš tiesų ši trasa man labai nepatiko. Tiksliau sakant, man ten labai nesiseka. Prieš trejus metus sugedo motoras, kitą kartą nepasisekė kvalifikacijoje, teko per bangas kapanotis. Man ta vieta nėra miela širdžiai, tačiau situaciją vertinu kaip profesionalus sportininkas – jei nori būti čempionu, reikia laimėti visur. Todėl man tai iššūkis ir norisi pagaliau šioje trasoje užimti aukštą vietą“, - sako E. Riabko, pernai Norvegijoje finišavęs 10-as.

Įdomu, kad į Norvegiją turtinga Dubajaus „Victory Team“ komanda atsiveža naują pilotą – vieną iš dviejų JAE ekipos formulių pilotuos F-1 žvaigždė Alexas Carella.

„Tai dabartinis, o iš viso net keturis kartus F-1 čempionas. Aš manau, kad Dubauajus komanda labai nori pergalės „F-2” lenktynėse, nes pamatė, kad čia labai stiprūs varžovai - Kaune ši ekipa vilkosi rikiuotės gale. Kitas dalykas, kad JAE vairuotojai nėra tokie geri pilotai, o techniką reikia tinkamai nustatyti. Matyt, toks ir bus A. Carella vaidmuo komandoje – tinkamai sureguliuoti formulę varžyboms. Sėdėjau ir žiūrėjau į dalyvių sąrašą ir galiu drąsiai teigti, kad 15 dalyvių gali drąsiai iššauti ir laimėti. Negaliu nieko prognozuoti, kas bus favoritai Norvegijoje. Bus labai įdomu“, - sako E. Riabko.

Laukia lietuvių palaikymo

Tonsbergas yra maždaug 100 km nutolęs nuo sostinės Oslo. Ne paslaptis, kad Norvegijoje įsikūrę nemažai lietuvių, kurie ruošiasi palaikyti Lietuvos atstovą.

„Labai nustebau ir nudžiugau, kad socialiniuose tinkluose jau buriasi lietuviai. Labai smagu, kad tai daro visiškai nepažįstami, svetimi žmonės. Plaukiau Norvegijoje pirmais metais ir pastebėjau Lietuvos vėliavą. Pagalvojau: oho, geras! Antrais metais žiūriu, jau dvi Lietuvos vėliavos! Pernai jau matau, kad susirinkę daug fanų lietuvių, kurie šaukia ir mane palaiko! Nerealus jausmas! Teko su sirgaliais ir asmeniškai pabendrauti. Labai smagu!“, - sako E. Riabko.

Šiemet Pasaulio F2 čempionatą sudaro penki etapai – po Kauno, Danijos ir Norvegijos kitas etapas vyks Portugalijoje, o čempionatas finišuos Šri Lankoje.

Po Norvegijos – į Zarasus

Po Pasaulio čempionato etapo Norvegijoje geriausi Europos pilotai pasuks į Zarasus. 

Zaraso ežere rugpjūčio 18-19 dienomis vyks „Formulės 2 Hegelmann Europos čempionatas“. Planuojama, kad į Zarasus atvyks daugiau nei 20 stipriausių Senojo žemyno pilotų.

Varžybose 200 km/val. greičiu skries ir vienintelis Lietuvos atstovas E. Riabko.

Praėjusiais metais Kupiškyje vykusiame Europos čempionate kaunietis po itin atkaklios kovos galutinėje įskaitoje užėmė antrąją vietą bei iškovojo sidabro medalį.

Jei pasaulio čempionatas susideda iš kelių etapų, tai Zarasuose Europos čempionas paaiškės per dvi dienas. Zaraso ežere vyks net ketverios įskaitinės lenktynės po 20 ratų – po dvi varžybas šeštadienį (rugpjūčio 18 dieną), bei dvejos varžybos sekmadienį (rugpjūčio 19 dieną).

Su E. Riabko varžysis pilotai iš Portugalijos, Ispanijos, Anglijos, Vokietijos, Austrijos, Italijos, Rusijos, Latvijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos.

„Formulės 2“ lenktynės Zarasuose vyko 2015 ir 2016 metais. Po pertraukos į Zaraso ežerą sugrįžtančias formules pasitiks ir kitokia trasa.

Nematytas parasparnių pasirodymas

Tarp „Formulės-2“ plaukimų, žiūrovai bus kviečiami pakelti akis į dangų. Kartu su „Formulės-2 Hegelmann Europos čempionatu“ vyks ir oro šventė – Parasparnių tikslaus nusileidimo varžybos bei parodomoji programa.

Žiūrovai turės galimybę išvysti dar nematytas programas - akrobatines figūras atliekančių parasparnių pasirodymą. Toks pasirodymas dėl saugumo reikalavimų galimas tik virš vandens.

Taip pat esant tinkamoms oro sąlygoms bus atliekamas parasparnio šuolis iš oro baliono bei parašiutininkų šuolis iš oro baliono.

Jau nuo penktadienio (rugpjūčio 17 dienos) žiūrovai galės įsikurti Zaraso ežero saloje, kur bus įrengtas kempingas – iš čia puikiai matysis varžybų trasa.

Taip pat veiks įvairios pramogos bei vandens parkas: vandens batutai, vandenlenčių trasa.

Taip pat žiūrovai turės galimybę išbandyti vandens motociklus ir net patį „Formulės 2“ bolidą. Dviejų vietų formulė specialiai sukurta žiūrovams, norintiems pasikrauti adrenalino bei pajusti perkrovas, kurias jaučia formulių pilotai. Žiūrovai bus plukdomi ta pačia trasa, kuria vyks „Formulės-2“ lenktynės.

Šeštadienį po „Formulės 2” ir parasparnių varžybų šventė tęsis iki vidurnakčio. Beje, tą patį savaitgalį Zarasuose vyks ir miesto dienos.

Nuo sekmadienio ryto virš Zaraso ežero vėl vyks parasparnių varžybos bei „Formulės 2” treniruotės. Sekmadienį paskutinės dvejos lenktynės numatytos 14 ir 16 valandomis. Po visų ketverių lenktynių bus sumuojami trys geriausi kiekvieno lenktynininko plaukimai bei paaiškės Europos čempionas.


Šiame straipsnyje: Edgaras Riabkovandens formulės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių