Kaune varžysis dziu­do jau­ni­mo eli­tas

  • Teksto dydis:

Po sa­vai­tės Kau­ne var­žy­sis stip­riau­si dziu­do at­le­tai iš vi­sos kon­ti­nen­ti­nės Eu­ro­pos, ir ne tik. Ge­gu­žės 13–14 d. le­gen­di­nė­je Spor­to ha­lė­je vyks Eu­ro­pos tau­rės var­žy­bos (U21). Lie­tu­vos dziu­do fe­de­ra­ci­ja šį pres­ti­ži­nį tur­ny­rą va­di­na ge­ne­ra­li­ne re­pe­ti­ci­ja prieš va­sa­rą vyk­sian­tį Eu­ro­pos jau­nių dziu­do čem­pio­na­tą.

„To­kių tur­ny­rų per me­tus bū­na vos še­ši. Tai ofi­cia­lios, reitin­gi­nės var­žy­bos, ku­rio­se da­ly­vau­ja stip­riau­sių klu­bų ir na­cio­na­li­nių rink­ti­nių at­sto­vai iš vi­so pa­sau­lio, nes tai atviras tur­ny­ras. Lie­tu­vai at­sto­vaus tiek jau­ni­mo, tiek jaunių rink­ti­nės. Pas­ta­ra­jai tai dar vie­nas pa­si­ren­gi­mo eta­pas prieš pa­grin­di­nį me­tų star­tą – Eu­ro­pos čem­pio­na­tą“, – sakė Lie­tu­vos dziu­do fe­de­ra­ci­jos (LDF) pre­zi­den­tas Vigman­tas Sin­ke­vi­čius.

Eu­ro­pos tau­rės tur­ny­rus LDF or­ga­ni­zuo­ja nuo 2003 m. Lie­tu­vo­je var­žė­si spor­ti­nin­kai ne tik iš Eu­ro­pos ir Azi­jos, bet ir iš JAV, Ku­bos, Ka­na­dos. Vien per­nai tau­rės tur­ny­re da­ly­va­vo be­ne 0,5 tūks­t. spor­ti­nin­kų iš 26 ša­lių. Šiais me­tais ti­ki­ma­si ne ma­žes­nio da­ly­vių skaičiaus.

„Lau­kia­me pa­jė­giau­sių ko­man­dų iš Pran­cū­zi­jos, Olan­di­jos, Vo­kie­ti­jos, Uk­rai­nos, Bal­ta­ru­si­jos, Ru­si­jos, Ka­zachs­ta­no. Šiuo me­tu tai ša­lys ly­de­rės, ku­rių spor­ti­nikai li­pa ant aukš­čiau­sių pa­ky­lų“, – sa­kė V. Sin­ke­vi­čius.

Fe­de­ra­ci­jos va­do­vo tei­gi­mu, tau­rės var­žy­boms ruo­šia­ma­si lyg Eu­ro­pos dziu­do čem­pio­na­tui. Bus tes­tuo­ja­ma tiek tech­ni­ka, tiek ko­man­di­nis dar­bas ir, aiš­ku, jau­nų­jų spor­ti­nin­kų, be­si­ren­gian­čių Kau­ne vyk­sian­čiam Eu­ro­pos čem­pio­na­tui, pa­si­ruo­ši­mas.

Kuo dau­giau var­žy­bų – tuo ge­res­nis pa­si­ruo­ši­mas ir aukš­tes­nius tiks­lus ga­li­me kel­ti spor­ti­nin­kams.

„Pa­si­ren­gi­mo cik­las pra­si­dė­jo dar per­nai va­sa­rą nuo sto­vyk­los ir įvai­rių tes­ta­vi­mų. Vė­liau bu­vo formuo­ja­ma rink­ti­nė, su ku­ria dir­ba­me jau be­ne metus. Vie­nas svar­biau­sių pa­si­ren­gi­mo eta­pų – aukš­to ly­gio tarp­tau­ti­nės var­žy­bos ir sto­vyk­los. Štai ir da­bar ką tik grį­žo­me iš Ber­ly­no, kur vy­ko vie­nas stip­riau­sių tur­ny­rų šiais me­tais“, – sa­kė Lie­tu­vos dziu­do jau­nių (U-18) rink­ti­nės vyr. tre­ne­rė Ra­sa Ste­po­nai­ty­tė.

Pa­sak tre­ne­rės, Ber­ly­ne vy­ku­sio­se Eu­ro­pos jau­nių tau­rės (U-18) var­žy­bo­se kiek­vie­no­je spor­to ka­te­go­ri­jo­je bu­vo dau­giau nei 70 spor­ti­nin­kų. Ge­riau­siai pasi­ro­dė Mat­ve­jus Ka­les­ni­kas (7 vie­ta) ir Jus­ti­na Kmie­liaus­kai­tė (9 vie­ta).

„Vi­si ko­vo­jo mak­si­ma­liai pa­gal sa­vo pa­jė­gu­mus ir tiks­liai vyk­dė už­duo­tis. Vi­sais be išim­ties esu la­bai pa­ten­kin­ta. Tai pa­si­ren­gi­mo čem­pio­na­tui cik­lo vi­du­rys, dar lau­kia daug dar­bo. La­bai džiau­giuo­si, kad Kau­ne tu­rė­si­me ga­li­my­bę iš­ban­dy­ti jė­gas su ti­tu­luo­čiau­siais spor­ti­nin­kais, o po sa­vai­tės vyk­si­me į Len­ki­ją. Kuo daugiau var­žy­bų – tuo ge­res­nis pa­si­ruo­ši­mas ir aukš­tes­nius tiks­lus ga­li­me kel­ti spor­ti­nin­kams“, – sa­kė R. Ste­po­nai­ty­tė.

Lie­tu­vai Kau­ne vyks­tan­čio­se Eu­ro­pos dziu­do tau­rės (U-21) var­žy­bo­se atstovaus 64 spor­ti­nin­kai. Lie­tu­vos jau­ni­mo rink­ti­nės vy­riau­sio­jo tre­ne­rio Vasilijaus Ry­bi­no tei­gi­mu, mū­sų jau­ni­mas yra pa­jė­gus ko­vo­ti dėl me­da­lių.

„Na­muo­se vi­sa­da lau­kia­me me­da­lių. Rea­lu, kad jų bus, tik neaiš­ku, ko­kios spalvos, – sa­kė V. Ry­bi­nas. – Lau­kia la­bai pa­jė­gūs prie­ši­nin­kai, bet na­muo­se tu­ri­me iš­ban­dy­ti vi­sus, nes tai neį­kai­no­ja­ma pa­tir­tis.“

Tre­ne­ris neatsk­lei­dė, iš ku­rių spor­ti­nin­kų ti­ki­ma­si me­da­lių, bet iš­sky­rė perspekty­viau­sius Lie­tu­vos dziu­do jau­nuo­lius, ku­rių ko­vas iš­ties ver­ta pa­ma­ty­ti: Gy­tis Ka­ti­lius ir Ga­jus Bra­žio­nis (Kau­nas), Ed­ga­ras Li­zū­nas (Vil­nius), Ig­nas Meča­jus (Aly­tus), An­ta­nas Kmie­liaus­kas (Elekt­rė­nai), Mig­lė Du­dė­nai­tė (Kaunas), Jus­ti­na Kmie­liaus­kai­tė (Elekt­rė­nai) ir Ai­da Va­si­liaus­kai­tė (Ša­kiai). Pastarosios dvi spor­ti­nin­kės su­lau­kė ypa­tin­gų tre­ne­rio pa­gy­rų – nors dar la­bai jau­nos, bet jau pa­sie­ku­sios ne­men­kų re­zul­ta­tų, ir ne tik sa­vo am­žiaus gru­pė­je.

„Jus­ti­na Kmie­liaus­kai­tė pui­kiai pa­si­ro­dė Ber­ly­ne, o Ai­da Va­si­liaus­kai­tė ta­po čem­pio­ne Bal­ta­ru­si­jo­je. Abi šios itin per­spek­ty­vios spor­ti­nin­kės pri­klau­so jau­nių rink­ti­nei ir ruo­šia­si Eu­ro­pos jau­nių dziu­do čem­pio­na­tui“, – sa­kė V. Ry­bi­nas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių